Zrenjanin- Jedan od zadataka Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin u narednoj godini biće iniciranje osnivanja udruženja u opštinama Srednjobanatskog okruga. Do sada je bilo malo interesovanje rezervnih oficira da se ponovo organizuju u tim sredinama, pa su neke organizacije u pasivnom statusu. Zato će ORVS Zrenjanin u saradnji sa Komandom za razvoj Baatske brigade još jednom pokušati da pokrene njihov rad. Ovo je između ostalog jedna od prihvaćenih odluka na godišnjoj skupštini ORVS Zrenjanin koja je održana u prostorijama Doma učenika u Zrenjaninu.

Godišnjoj skupštini su prisustvovali Duško Radišić, pomoćnik Gradonačelnika Zrenjanina, predstavnici Komande za razvoj Banatske brigade potpukovnik Željko Radivojević i major Rade Daljević, Aleksandra Tanasijević, generalni sekretar gradske organizacije Crvenog krsta, predstavnici organizacije vojnih penzionera i članovi ORVS Zrenjanin.

– Veoma je važno što su rezervne vojne starešine Zrenjanina prve u Srbiji sprovele nastavu vezanu za sistem odbrane u srednjim školama. Decu treba upoznati o tome, a to je i prilika da se više govori o patriotizmu, rekao je Duško Radišić, pomoćnik Gradonačelnika Zrenjanina.

– Kroz nastavu o sistemu odbrane smo približili mladim ljudima Vojsku Srbije i način njenog funkcionisanja u kome vladaju rad, red i disciplina. Sem časova koje smo imali, nameravam da u Tehničkoj školi proširim aktivnosti u kojima će deca da se obučavaju za reagovanje u vanrednim situacijama, jer nemaju prilike da se o tome upoznaju, rekao je Đorđe Klać, zamenik predsednika ORVS Zrenjanin, koji je i direktor srednje Tehničke škole.

Tanja Dulović, predsednica ORVS Zrenjanin istakla je da su tokom protekle godine sem obaveza u srednjim školama imali i niz drugih aktivnosti.

– Centralno je bilo obeležavanje sto godina od osnivanja organizacije. Imali smo tim povodom zapažen nastup na svečanosti u Kruševcu. U okviru naše svečanosti smo organizovali konkurs za najbolji srednjoškolski esej na temu „1300 kaplara“. Učestvovali smo u uređenju spomenika na mihajlovačkom putu. Bez finansijske pomoći Grada Zrenjanina ne bismo uspeli da funkcionišemo, a sa druge strane nedostajući deo novca smo nadomestili dobrovoljnim aktivnostima. Moram da istaknem da su predavači svoj posao u srednjim školama radili volonterski, istakla je Tanja Dulović.

– Moram da pohvalim organizaciju svečane akademije u Zrenjaninu povodom 100 godina od osnivanja Organizacije. Tu se video veliki uloženi rad da bi sve izgledalo vrhunski, rekla je Aleksandra Tanasijević generalna sekretarka Crvenog krsta Zrenjanina.

Na godišnjoj skupštini usvojen je finansijski i izveštaj o radu za 2019. i plan rada za narednu godinu, koja će se završiti redovnom izbornom skupštinom.