Zrenjanin-  Na godišnjoj konferenciji za novinare koja je danas održana u Multimedijalnoj sali Gradske kuće gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić predstavio je rezultate ostvarene tokom 2019.  godine, ali i planove za 2020.

Pre obraćanja gradonačelnika predstavljen je i film u kome  su prikazani događaji  koji su  obeležili 2019. godinu:OVDE

https://www.facebook.com/zrenjanin023/videos/2548154058754529/

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je 2019. godina bila uspešna i da se lokalna samouprava potrudila da promoviše naš grad kao dobro mesto za investiranje.

„Tokom protekle godine proširili smo industrijsku zonu, mnogo smo uradili na njenu promociju. Od 2012. godine nezaposlenost je bila 13.000 do 14.000 nezaposlenih, u 2019. godini nezaposlenost je pala na 4.000, mislim da je to najbolji pokazatelj šta smo sve uradili i u kom pravcu ide Zrenjanin. Naš veliki doprinos je dolazak kineske kompanije Ling Long i njihovih kooperanata. Narednih godina očekujemo mnogo radnih mesta“, rekao je Janjić.

Gradonačelnik je govorio i o višedecenijskom problemu sa vodom, i podsetio da problem datira još iz 1975. godine, a da je 2004. godine stupila na snagu zabrana za njeno korišćenje.

„U svakodnevnom sam kontaktu sa investitorima, kao i sa kabinetom premijerke Ane Brnabić. Imamo uveravanja od investitora da će krajem sledeće nedelje početi kompletno snabdevanje grada preko prećišćivača. Posle toga krećemo sa testiranjem. Od 4. septembra kompletno snabdevanje grada vodom je bilo preko prečistača. Svakodnevno smo radili šest merenja u Zavodu za javno zdravlje. Došli smo do toga da smo imali vodu bez arsena, natrijuma, bora… Voda je bila mnogo bolja nego u nekim gradovima u Srbiji, samo je indeks obojenosti bio spušten sa 60 na 12 i to je bio problem za skidanje zabrane. Znamo šta treba još da se uradi, mora da se izmeni ta jonoizmenjivačka smola i to se sad rešava. To ćemo da uradimo i više neće biti problema za skidanje zabrane. Verujem da će, kako me uveravaju zaposleni iz fabrike vode,  zabrana vrlo brzo biti skinuta, da ćemo najzad rešiti ovaj višedecenijski problem i da će Zrenjaninci imati najbolju vodu u okruženju“, rekao je gradonačelnik i dodao da se više puta do sada pokazalo da investitor nije bio u pravu kada je davao obećanja, u vezi sa rokovima, zbog čega mu u ovom trenutku manje veruje nego pre 6 meseci.

On je najavio veliki projekat za prećišćivač otpadnih voda.

Gradonačelnik Zrenjanina istakao je da lokalna samouprava ima velike planove za 2020. godinu.

„Rešavamo jedan od najvećih problema, izmeštanje teretnog saobraćaja iz grada. Počeli smo najskuplju  investiciju na trasi, u izgradnji je most na Begeju. U narednih deset dana počeće montiranje samog mosta. Radi se gradnulički atar 3.7 km, paralelno radimo projektnu dokumentaciju za četvrtu, poslednju, fazu obilaznice koja je dugačka 3,6 kilometara. U junu mesecu očekujemo da će početi izgradnja tog četvrtog dela, tako da ćemo 2021. godne imati završenu obilaznicu oko grada i da teretni sabraćaj konačno bude izmešten. Ove godine ćemo raditi veliku rekonstrukciju rasvete u samom gradu i u naseljenim mestima. Protekle godine smo zajedno sa Lovačkim udruženjima zasadili smo preko 10.000 sadnica, za ovu godinu spremili smo 7.000 i njihova sadnja će početi naredne nedelje. Radimo projekte za nove dve kružne raskrsnice na Bagljašu“, rekao je Čedomir Janjić.

Gradonačelnik Zrenjanina najavio je izgradnju nove sportske hale, sa 350 mesta, na Bagljašu.

Grad Zrenjanin je novembra meseca protekle godine potpisao sporazum sa JP Srbijagas koji je reziltirao niže cene daljisnkog grejanja u našem gradu.

„Grad je izmirio dugovanja Gradske toplane prema “Srbijagasu” tako što je u zamenu za dug izvršio prenos svojine distributivnog sistema prirodnog gasa na teritoriji grada u svojinu “Srbijagasa”,  koji je u gasifikaciju na teritoriji grada i 9 naseljenjih mesta uložio oko 14 miliona evra, to je završeno do početka 2020. godine, kada smo napravili analizu i došli do toga da je od ove godine niža cena grejanja“, rekao je Janjić.