Zrenjanin- Sve škole u Srbiji i Srpska pravoslavna crkva proslavljaju danas Savindan, dan utemeljivača države i školstva. Sveti Sava se slavi kao školska slava i zato sve škole i obrazovne ustanove obeležavaju praznik svog zaštitnika, velikog diplomate i državnika, čije se vreme u srednjovekovnoj istoriji smatra zlatnim vekom srpskog preporoda.
Tako je danas i u našem gradu i naseljenim mestima, gde se ovaj praznik obeležava u školama i vrtićima, a tom prilikom, kumovi slave predaju kumstvo za narednu godinu, osveštava se slavski kolač i prigodnim programima ističe značaj prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, Svetog Save.
Predstavnici lokalne samouprave na čelu sa gradonačelnikom Janjićem, i ove godine su, povodom Savindana, posetili nekoliko škola.
Na svečanosti koju su pripremili učenici i zaposleni u OSŠ “9. maj” dosadašnji kum slave – pomoćnik gradonačelnika Dragan Ćapin – predao je kumstvo za narednu godinu gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.
Gradonačelnik Janjić i pomoćnik Ćapin obišli su i školu u Kleku, dok je zamenik Saša Santovac, osim u “9. maju” bio i na proslavi Savindana u Zrenjaninskoj gimnaziji i OŠ “Bratstvo” u Aradcu.
OŠ “2. oktobar” posetio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a Tehničku školu i OŠ “Đura Jakšić” Zrenjanin zamenik načelnice Gradske uprave Miloš Korolija. Obeležavanju Savindana u OŠ “Petar Petrović – Njegoš” i EGŠ školi “Nikola Tesla” prisustvovao je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura. 
Ekonomsko-trgovinsku školu “Jovan Trajković” obišle su zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i zamenica sekretara Skupštine grada Svetlana Grujić, dok su na proslavi u Medicinskoj školi bili pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.
Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) bio je raški plemić iz vladarske obitelji Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski arhiepiskop. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao Svetog Savu. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana. Uz podršku vaseljenskog patrijarha je proglasio samostalnost raške crkve od Ohridske arhiepiskopije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Od rimskog Pape je isposlovao kraljevsku krunu i suverenitet za tadašnju Srbiju. Nakon krunisanja brata Stefana 1221. godine, radio je na jačanju crkvene organizacije, pokrštavanju “neznabožaca” i “jeretika” i iskorenjivanju raških bogumila.
Napisao je ili priredio nekoliko dela poglavito namenjenih organizaciji crkve. Najznačajnija su: Zakonopravilo, Hilandarski tipik, Studenički tipik i Žitije svetog Simeona. Na Svetoj Gori je, zajedno sa ocem Nemanjom, obnovio manastir Hilandar, a uz njegovo ime pominje se i osnivanje manastira Žiča u Srbiji.
Dan Svetog Save, Savindan, obeležava se 27. januara po gregorijanskom, odnosno 14. januara po julijanskom kalendaru, kao crkveni praznik, i kao “školska slava” u Srbiji i Republici Srpskoj. Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”.
Zbog jakog Savinog kulta, srpsko pravoslavlje se nekad naziva i Svetosavlje.
Izvor:zrenjanin.rs