Zrenjanin- Ljubitelji belog sporta u Zrenjaninu organizovali su prvi „Retro open“  u zatvorenoj hali  u okviru Sportskog centra „Šumice“. Veliki broj prijavljenih takmičara igralo je tenis sa drvenim reketima, koji su se koristili pre više od pola veka,  i u obaveznoj beloj opremi. Prijavljeno je bilo 32 takmičara, a među njima i gosti iz Novog Sada i Temerina.

Druženje u toku i posle turnira nije izostalo i bila je to prilika da se svi ljubtelja tenisa u Zrenjaninu i okolini  nakon praznika okupe na jednom mestu, uživaju i takmiče u prvom ovogodišnjem turniru. 

 

Jedan od organizatora ovog zanimiljivog i po koncepciji veoma specifičnog turnira Tomislav Bačić došao je na ideju sasvim slučajno kada je u hali za tenis primetio kolekciju starih drvenih reketa i odlučio da ih ponovo osposobi i organizuje prvi „Retro open“. “ Veoma sam zadovoljan odzivom igrača i atmosferom koja nas je pratila u toku celog dana održavanja turnira.  Verujem da će  ovaj turnir u budućnosti postati tradicija. Za sve učesnike turnira  obezbeđenje su majice sa logom prvog „Retro open-a“, a za finaliste Dušan Bačić izradio je  drvene pehare u duhu ovog turnira“ – istakao je Tomislav Bačić organizator.

Dragan Marković osnivač teniskog kluba Top Spin i domaćin ovog turnira uručio je pehare pobednicima.

Čast da osvoji titulu najboljeg u singlu na prvom „Retro open-u“ pripala je Tomislavu Bačiću koji je u finalu savladao Tanasija Lovrova.

Tomislav Bačić i Tanasije Lovrov (desno)

Najbolji u  dubl konkurenciji bili su par Bojan Beleuc i Milan Stjepanović koji su u finalu bili bolji od Gorana Aćimova i Nikole Tričkovića.

Utešni turnir osvojio je Zoran Nikolić pobedom nad Jovanom Vukovićem.

Jovan Vuković i Zoran Nikolić (desno)

Inače drveni reketi vladali su tržištem jako dugo, čak i  početkom sedamdesetih drvo je i dalje bilo najpopularniji izbor za rekete. Vazduhoplovna industrija je uvela takve materijale koji su unapređeni i razvijeni pa kao takvi mogli su rešiti mnoge probleme u proizvodnji reketa. 1976. godine Howard Head uveo je prvi oversize reket (Prince), projektovan da obezbedi veću „sweetspot“ zonu i veće mogućnosti u igri. Time je dugi period vladavine drvenog reketa sa glavom standardne veličine bio i definitivno završen.