Svetska zdravstvena organizacija sa Međunarodnim udruženjem za borbu protiv raka svakog 4. februara obeležava Svetski dan borbe protiv raka. Od prošle godine započeta je trogodišnja kampanja pod sloganom „Mi možemo, ja mogu” kojom se podseća da pojedinac i zajednica mogu da doprinesu smanjenju globalnog tereta rakom.

Ovoj kampanji aktivno su se priključile članice Foruma Žena SPS Zrenjanin. Podržavajući ovu kampanju organizovane su mnogobrojne tribine kojima želimo da damo punu podršku i pomoć  obolelima i takođe ukažemo na značaj preventivnih pregleda.

U Srbiji je tokom 2016. godine od svih malignih tumora obolelo 40. 241 osoba ( 21.126 muškaraca i 19.115 žena). Iste godine od raka je umrlo 21.526 osoba oba pola, 12.253 muškaraca i 9.273 žene. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju. Muškarci u našoj sredini najviše su obolevali od raka pluća, kolona i rektuma i prostate. Kod žena maligni proces je najčešće bio lokalizovan na dojci, kolonu i rektumu, plućima i grliću materice.

Na tribinama na ovu temu svoj veliki doprinos nesebično daju dr. Ivana Ujfeljan Ristić načelnica onkološkog odeljenja u Zrenjaninu, dr.ginekolog Ružica Omaljev, Sanja Kukolj dir. Medicinske škole i naša sugrađanka Sanja Sladojević koja je se suočila i izborila  sa ovom opakom i podmuklom bolešću.

„Kroz naš rad prepoznali smo potrebe žena da pričaju o ovoj bolesti,  pitaju otvoreno doktorice o svim nedoumicama koje ih muče,  dobiju adekvatne odgovore, savete i uputstva šta i kako  dalje raditi. Smisao našeg rada je u otvorenim radionicama interaktivnog karaktera, u edukaciji i podizanju svesti  o važnosti preventivnih pregleda, istakla je predsednica FOŽ SPS Zrenjanin Željka Milošević.