Zrenjanin-Pogledajte kompletan program Kulturnog centra za mart:

FILMSKI PROGRAM

NEDELJA, 1. I PONEDELJAK, 2. MART

FILM O JUTJUBERIMA I GEJMERIMA

IDEŠ? IDEM!

U Kulturnom centru Zrenjanina u  nedelju, 1. i ponedeljak, 2. marta  na programu je igrani film IDEŠ? IDEM! Film se prikazuje u Velikoj sali u terminima od 18 i 20 časova.

 

IDEŠ? IDEM! na filmska platna film stiže 27. februara, a ovo je prvi igrani film u kome nastupaju najveće Youtube i Instagram zvezde regiona, a u ovom ostvarenju, Srbiju predstavljaju youtuber i gameri Bogdan Ilić – „Baka Prase“ i Nenad Krstić – „Tony TCTN“.

Prvi put na filmu će se naći mladi ljudi koji na profilima svojih društvenih mreža imaju po desetina hiljada pratilaca. Pored Bogdana Ilića (Baka Prase) i Nenada Krstića (Tony TCTN), u filmu igraju i Veronika Rosandić (Hrvatska), Kaja Kočevar – »Kaya Solo« (Slovenija), Vid Juračić (Hrvatska), Fran Lauš (Hrvatska), Amel Družanović – »Meca Cazin« (Bosna i Hercegovina), Nika Ilčić (Hrvatska) i mnogi drugi.

 

Ideš? Idem! je nastao u produkciji Kinoteke iz Zagreba, a u distribuciji 2i Film.

Film nam donosi nesvakidašnje filmsko proputovanje od Zagreba, preko Beograda do Istanbula u izvođenju najuticajnijih influensera regiona, u kom svako od njih predstavlja – samog sebe! Iako film funkcioniše kao fikcija, to je jedinstvena prilika da se približimo mladim zvezdama koje su zauzele virtuelni prostor i vešto iskoristili zakone digitalnog doba kako bi od svog imena izgradile – brend.

 

Cena ulaznice je 250 dinara. Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra  od 10 do 12 i od 18 do 20 časova i pre početka projekcije.

Dodatne informacije: 023/566-712.

 

PROGRAM VIZUELNIH UMETNOSTI

ČETVRTAK, 5. MART

IZLOŽBA STEVANA SUBIĆA

„TOK“

Od 5. do 25. marta

 

Treća samostalna izložba Stevana Subića u oblasti medija stripa i crtežaTokbiće otvorena u četvrtak, 5. marta u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Na izložbi se predstavlja 69 radova koji su nastali u periodu od 2015. do 2020. godine.

Autor Stevan Subić o izložbi kaže: “U svom radu služim se različitim tehnikama i alatima obrađujući obiman žanrovski dijapazon. Najčešće se koristim tušem, akvarelom, ugljem a što su ujedno i tehnike kojima su izrađeni radovi u postavci „TOK“ kao moje treće samostalne izložbe u oblasti medija stripa i crteža. U osnovi kriterija selekcije 69 radova koje sam izdvojio ovom prilikom nalazi se želja da se publici deveta umetnost predstavi  širinom svojih izražajnih okvira, estetskih, zanatskih i tematskih a kojima bi se predočila dinamična priroda i simbolička višeslojnost savremenog stripa. Strip je sačinjen od nizova pojedinačnih slika, prizora, kojima se autor obrađujući temu obraća svojoj publici. Stoga je moj izbor ovog puta da se uz originalne table (strane) stripova na kojima sam radio, koje  su  premijerno izložene domaćoj javnosti po prvi put od svog nastanka, publika može zadržati i na izdvojenim sekvencama, crtežima i studijama koje prethode realizaciji stripa i strip tabli ili su sa njima u najužoj vezi. Publici se predstavljaju  potencijali stripa kao izraza koji je slobodan, neorobljen kanonski niti standardizovan te će se 69 izloženih radova, nastalih u periodu od 2015. do danas, koliko stilski i žanrovski toliko razlikovati i po formatima, počevši od najmanjeg  15x15cm do platna 3×1,5m veličine.”

 

 

Izvod iz likovne kritike (Igor Kordej)

„Već nakon prelistanih prvih nekoliko strana portfolija, uzbudio sam se i razdragao, na onaj način kad nakon  dugotrajnog, mukotrpnog i besplodnog kopanja odjednom naletite na zlatnu žilu  –  bio sam, naime, naišao na nešto vrlo retko –  strip table urođenog talenta koji ne koristi fotografije kao reference za crtanje likova već radi sve “iz glave” (što izuzetno cenim), crnih površina koje se tuku sa belima baš koliko  treba za stalni dojam enegije i vibrantnosti, sigurnog i pedantnog crteža, dobro komponirane kadrove, grafički uravnotežene u celinu stranice.  I to sve na jednom mestu!  I još su me te table podsetile,  po kvalitetu, osobenom stilu te fluidnom a opet čvrstom grafizmu, na meni neke drage stare autore italijanske škole, poput Batalje ili Topija, što pak nije upoređivanje već samo veliki kompliment.“

 

 

Kraći biografski zapis

Specifična i dinamična biografija Stevana Subića beleži da je od 2015. godine prisutan na međunarodnoj sceni devete umetnosti a jedna od najznačajnijih dosadašnjih referenci je saradnja sa velikim evropskim izdavačkim kućama kao što su Sergio Bonelli Editore, Glenat, Delcourt

 

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Zrenjanina do 25. marta.

 

FILMSKI PROGRAM

FILM: „MOJ JUTARNJI SMEH“

ČETVRTAK, 5. I PETAK, 6. MART

U Kulturnom centru Zrenjanina u četvrtak, 5. i petak, 6. marta u 20 časova  prikazuje se film „Moj jutarnji smeh“ (94′) reditelja i scenariste Marka Đorđevića. Glavne uloge igraju Filip Đurić, Ivana Vuković i Jasna Đuričić, a ovo je ujedno i jedna od poslednjih filmskih uloga Nebojše Glogovca.

 

Kako se navodi u svim datim sinopsisima o filmu je rečeno sledeće: Moj jutarnji smehje dosad opisan raznim rečima, kao retko dobro upakovano filmsko delo, nesvojstveno našoj kinematografiji, naslednik crnog talasa, drama koja će vas nasmejati ili komedija koja će vas rasplakati.

Film „Moj jutarnji smeh“ je priča o zakasnelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to,u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Sada, kada su roditelji izgubili dostojanstvo i snagu i kada su porodice počele da se urušavaju, njihova deca, već odrasli ljudi, konačno moraju da preuzmu odgovornost i suoče se sa životom.

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=FWYydxmkrHw

 Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra, svakog radnog dana, od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 250 dinara.

 

INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA

INTERNATIONAL BANAT WINE FESTIVAL

ZRENJANIN 2020.

  1. mart 2020.

HALA MEDISON

 

U petak, 6. marta u Hali Medison biće održan Internacionalni Banatski Festival vina. Za posetioce počinje u 10.50h kada je i predviđena ceremonija svečanog otvaranja uz prigodan umetnički program.

U nastavku pogledajte osnovne karakteristike ovog vinskog festivala, prateće umetničko-zabavne programe, vreme festivalskg proglašenje pobednika u takmičarskom delu pod nazivom “Najbolje vino Banata”, raspored stručnih predavanja i informacije vezane za degustaciju kako takmičarskih tako i izlagačkih vina.

“Internacionalni Banatski Festival Vina” će u ovom obliku, po prvi put, biti  organizovan u Zrenjaninu na inicijativu zrenjaninske Turističke organizacije, Kulturnog centra, Udruženja “Kluba vina” i IP Media 023, uz podršku Grada Zrenjanina i  suorganizaciji sa Javnom ustanovom “Sportski objekti” i Poljoprivrednom  stručnom službom.  On predstavlja logičan nastavak višegodišnje vinske priče. Prethodnih godina je održavano uspešno takmičenje “Najbolje vino Banata” u Kulturnom centru Zrenjanina gde su vrhunski stručnjaci ocenjivali bela, crvena, desertna, rose i šiler vina proizvedena isključivo od grožđa sa teritorije Banata.

U konkurenciji je bilo preko 150 uzoraka svake godine. Zbog velikog broja zainteresovanih kako za učešće, tako i ljubitelja vina, rodila se ideja da se organizuje vinski festival u Hali Medison u Zrenjaninu. Festival će se ove 2020. sastojati iz dva dela i to iz takmičarskog i prodajno promotivnog. Osnovni cilj je upoznavanje sa potencijalima i razvojem vinarstva i vinogradarstva u Regiji Banata u svim mogućim aspektima. Pored ocenivanja i degustacije biće održano i šest stručnih predavanja, kao i prigodan kulturno umetnički program.

 

 

 

PROGRAM MANIFESTACIJE

  1. 50h – Vinska himna – Ana Aleksić Šajrer, vokalna solistkinja i Marta Ronto klavirska pratnja

11 .00hOtvaranje manifestacije

Govore:

Doc. dr Vuk Radojević, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Janjić, Gradonačelnik Zrenjanina, članovi Organizacionog odbora manifestacije: Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije, Goran Marinković, direktor Kulturnog centra i Branislav Prohaska, kordinator takmičenja “Najbolje vino Banata”  –  “Kluba vina” Zrenjanin

 

  1. 20h – 11. 45h – Kulturno umetnički program: Milica Dosković, vokalna solistkinja, Maja Pandurov, pesnikinja, Jovica Jašin, glumac i KUD “Pionir”

 

STRUČNA PREDAVANJA 1. DEO

13.00h  – Prof. dr Dragoslav Ivanišević, direktor Departmana za voćarstvo, vino­gra­­­­da­rstvo i hortikulturu, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, tema: Mogu­ćno­sti za razvoj organskog vinogradarstva u Vojvodini.

13.30h –  Prof. dr Vladimir Puškaš,  Koordinator odeljenja za vino i alkoholna pića, Tehnološki Fakultet, Novi Sad, tema: Primena savremenih tehnoloških po­stu­paka u proizvodnji vina u malim vinarijama.

14.00h –  Msc. Ljubica Radan, predsednica Vinske akademije Srbije, Novi Sad, te­ma: Vinski bonton i čitanje vinskih etiketa.

 

 

14.30h – PROGLAŠENJE POBEDNIKA I DODELA NAGRADA 

 

STRUČNA PREDAVANJA 2. DEO

 

15.30h  – Prof. dr Branislav Vlahović, Departman za Ekonomiku poljoprivrede i so­ci­­o­logiju sela, Poljoprivredni Fakultet, Novi Sad, tema: Navike potrošača u ku­povini i potrošnji vina u Vojvodini.

16.00h – Dr Anton Puškarić, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd, tema: Mo­­gućnosti plasmana vina malih proizvođača.

16.30h –  Dr Nataša Pavlović, direktorica Turističke organizacije Vojvodine, Novi Sad, te­ma: Banatski vinski put i afirmacija u turizmu Vojvodine.

17.00h – Tamburaši “Melemi”

Svi posetioci će moći da degustiraju takmičarska i vina izlagača besplatno. Ulaznica je bespovratna brendirana vinska čaša po ceni od 200 dinara koja se kupuje na ulazu u halu.

 

 MUZIČKI PROGRAM

PETAK, 6. MART

PROMOTIVNI KONCERT HORSKOG FESTIVALA

„SLOBODAN BURSAĆ“

KONCERT:„Tradicija spaja

NASTUPA:„Duo Cordis

U petak, 6. marta od 19h u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće održan koncert sastava „Duo Cordis” (Ana Aleksić Šajrer – sopran i Tina Nikolovski – pijanistkinja) kao prvi ovogodišnji promotivni koncert Horskog festivala „Slobodan Bursać”. Koncert „Tradicija spaja“, ovog sastava, održan je 14. februara u Kulturnom centru Srbije u Parizu, tako da će Zrenjaninci nakon pariske premijeri imati priliku da čuju i njihov celovečernji program.

Projekat „Tradicija spaja“ sastava „Duo Cordis” nastao je iz potrebe da prezentuje srpsku solo pesmu širokom spektru publike u Srbiji i inostranstvu. Kroz spoj tradicionalnog i novog, izvođenjem dela rodonačelnika i najznačajnijeg romantičarskog autora srpske solo pesme – Josifa Marinkovića i dela srpskih savremenih kompozitora koje su nastale pod nadahnućem pomenutog stvaraoca, publici će biti prezentovan zanimljiv pristup razvitku ovog žanra.

Kroz raznovstan opus pesama Josifa Marinkovića publika će imati priliku da čuje do skoro nepoznate i neobjavljene notne zapise i ređe izvođene kompozicije majstora ovog žanra, pesme stvorene citiranjem i umetničkom obradom narodnih melodija, pesme komponovane u stilu koji je blizak folkloru (takozvane sevdalinke) kao i pesme originalne inspiracije nastale na stihove Marinkovićevih savremenika. Duo Cordis će kroz muzičku realizaciju prezentovati i deo srpske antologijske lirike koja je korišćena kako u Marinkovićevim, tako i u pesmama savremenih autora. Spajanjem novog i starog formira se kompaktna celina i obrazlaže uticaj tradicije na savremena ostvarenja.

Autorke projekta su se za ovaj koncert odlučile za izvođenje solo pesama Josifa Marinkovića i solo pesama sa Pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu manifestacije „Obzorja na Tisi“ – Dani Josifa Marinkovića. Odabrane pesme kompozitora Milane Stojadinović-Milić, Vere Milanković, Svetozara Saše Kovačevića, Minte Aleksinačkog, Stanka Šepića, Miroljuba Aranđelovića Rasinskog i Zorana Hristića pisane veoma različitim stilovima komponovanja nastale su u periodu od 1998. do 2014. godine. Izabravši da program ne sačine hronološki, u prvom delu programa će izvesti kompozicije savremenih autora, a u drugom delu kompozicije Josifa Marinkovića.

Koncert se organizuje u okviru promotivnog programa 7. Horskog festivala „Slobodan Bursać”, a organizatori koncerta su KulturKick Creative Productions i Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanina.

Ulaz je besplatan.

 

ZRENJANINSKI KONCERT

 PETRA GRAŠA

PONEDELJAK, 9. MART

U ponedeljak, 9. marta  u Kulturnom centru Zrenjanina nastupiće Petar Grašo – jedan od najpoznatijih hrvatskih pevača, muzičara i tekstopisaca. Dogogodišnja muzička karijera, veliki broj hitova, albuma i muzičkih nagrada je ono što ga izdvaja i čini jednom od najpopularnijih muzičkih zvezda u regionu.

Koncert počinje u 20 časova.

Karte za koncert su rasprodate.

TRIBINSKI PROGRAM

UTORAK, 10. MART

TRIBINA “ZNAMENITE LIČNOSTI IZ ISTORIJE ZRENJANINA”

U utorak, 10. marta u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana tribina – “Znamenite ličnosti iz istorije Zrenjanina”. Uvodničar je Aleksandar Stefanov, istoričar. Tribina počinje u 19 časova u Maloj sali.

 

UTORAK, 17. MART

 TRIBINA “PROMENE NAZIVA ULICA I TRGOVA U ZRENJANINU KAO OGLEDALO DRUŠTVENIH PROMENA”

U Kulturnom centru Zrenjanina u utorak, 17. marta biće održana tribina – “Promene naziva ulica i trgova u Zrenjaninu kao ogledalo društvenih promena”. Uvodničar je Aleksandar Radlovački, istoričar. Tribina počinje u 19 časova u Maloj sali.

 

 

 

DEČJI KVIZ – “KO ĆE BOLJE, KO ĆE PRE?”

OD 10. DO 17. MARTA

U organizaciji Predškolske ustanove i Kulturnog centra Zrenjanina od 10 do 17. marta u Kulturnom centru Zrenjanina organizuje se sedmi serijal velikog dečjeg kviza – “Ko će bolje, ko će pre?”. Kviz je namenjen deci predškolskog uzrasta,  edukativnog  i zabavnog  karaktera je  i osmišljen je sa ciljem da se na jedan veseo i zabavan način, kroz igru, prezentuju vaspitno-obrazovne aktivnosti vaspitača i dece. U kvizu učestvuju pripremne grupe. Takmičenje će se odvijati svakog radnog dana od  utorka, 10. do ponedeljka, 16. marta (10, 11, 12, 13 i 16. 3.) a završni takmičarski dan – veliko finale zakazano je za utorak, 17. mart. Početak kviz takmičenja, u svim navedenim danima je u 9.30h u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina.

Učesnicima kviza slede prigodne nagrade.

 

 

 

 

 

 

MUZIČKI PROGRAM

“ŽENA KAO VEČITA TEMA MUZIČKOG STVARALAŠTVA”

PETAK, 13. MART

U petak, 13. marta u Maloj sali Kulturnog centra biće izveden koncertni program “Žena kao večita tema muzičkog stvaralaštva”. Nastupa Svetislav Nićetin na harmonici. Koncert počinje u 20 časova. Ulaz je besplatan.

 

FILMSKI PROGRAM

U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA FILMSKI HIT “HOTEL BEOGRAD” SA MILOŠEM BIKOVIĆEM U GLAVNOJ ULOZI

 

Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da u bioskope stiže novi filmski hit u produkciji Archangel Studios sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. Film “Hotel Beograd” u bioskope stiže 12. marta 2020. godine. Dogovorene su projekcije filma u Kulturnom centru Zrenjanina a o tačnim datumima njegovog pikazivanja blagovremeno ćemo vas obavestiti.

 

 “HOTEL BEOGRAD”

Režija: Konstantin Statskij

U glavnim ulogama: Miloš Biković, Dijana Požarskaja, Boris Dergaćov, Miodrag Radonjić, Ljubomir Bandović, Jelisaveta Teodosić, Srđan Žika Todorović, Aleksandra Kuzenkina i drugi.

Žanr: romantična komedija

Trajanje: oko 106 minuta

Scenario: Vjaćeslav Zub, Anatolij Molćanov, Vasilij Kucenko

Direktor fotografije: Ulugbek Hamrajev, Fjodor Strućev

Producenti: Miloš Biković, Miodrag Radonjić, Mihail Tkačenko, Tatjana Žeželj Gojković

Producentske kuće: START studio, Yellow, Black and White, Archangel Studios

Izvršna produkcija: Film District

Distribucija: Art Vista

Sinopsis:

Pavle je bogati naslednik i vlasnik prestižnog hotela “Beograd”, poznat po svojim burnim izlascima i raskalašnom načinu života. Kada se u taj svet umešaju beogradska mafija, luda nevesta, stara ljubav i neobična familija, njegov lagodan život se pretvara u avanturu gde je sve moguće.

Romantična bajka koja će vas nasmejati do suza i odvesti na neku drugu planetu.

 

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=CNNOLoUvX8g&feature=youtu.be

 

Cena ulaznice je 250 dinara a karte će se prodavati na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana, od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Dodatne informacije o prodaji karata na: 023/566-712.

 

 

PROGRAM VIZUELNIH UMETNOSTI

ČETVRTAK, 26. MART

IZLOŽBA MIHALA ĐUROVKE

„PROGRAMIRANJE OSEĆAJA U BOJI“

Od 26. marta do 8. aprila

Izložba Mihala Đurovke „Programiranje osećaja u boji“ biće otvorena u četvrtak, 26. marta u 19 časova u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Izložba sadrži oko 40 slika, različitih formata, rađenih tehnikom – ulje na platnu.

 

O likovnom izrazu

O Đurovkinom radu iz likovne kritike izdvajamo kraća zapažanja Lazara Simonovića: „Fluorescentni, odnosno, sintetički bojeni opsezi, približni emanacijama monitora i katodnih cevi, u funkciji su namere da kolori i kompoziciona obličja, optičkim iluzivizmom i kinetikom izazovu određeni stav i sud kod posmatrača.

U neposrednoj vezi je i umetnikovo apsolutno samoodricanje   od bilo kakve figurativne opažajnosti koja bi eventualno plenila ali, izvesno i odvlačila pažnju od primarnog, tj. sučeljavanja boja i oblika, kao elementarnih i „molekularnih“ poredaka stanja i stvari.

……fizionomiju i teoretsku celinu kompozicije Mihal Đurovka postigao je kretanjima i susretanjima sličnog sa sličnim, uvek oko istog misaonog stožera , a rafirman (rafinman mislim da se tako kaže) i načini na koje je to činjeno, svrstavaju umetnika u malobrojnu  ligu onih koji, prevashodno intelektualnim procesima, stvaraju kreativnu opažajnost.“…

 

Mihal Đurovka je rođen 4. oktobra 1972. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu „Ljudovit Štur“ je završio u Kisaču, a gimnaziju „Jan Kolar“ prosvetni smer u Bačkom Petrovcu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Halila Tikveše i Jovana Rakidžića. Član je Udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS). Izlagao je na 31 samostalnoj i 91 kolektivnoj izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegova dela se nalaze u galerijskim i privatnim zbirkama. Zaposlen je u Osnovnoj školi „Ljudovit Štur“, u Kisaču, kao nastavnik likovne kulture. Bavi se i publicistikom. Živi i stvara u Kisaču.

 

MUZIČKI PROGRAM

SUBOTA, 28. MART

KONCERT ALEKSANDRE HORVAT

Koncert flautistkinje Aleksandre Horvat uz klavirsku pratnju Filipa Milisavljevića biće održan u subotu, 28. februara u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Na programu su dela Paradisa, Mocarta, Donjona, Mužinskog i Demersemana.

 

PROGRAM KONCERTA

  1. Maria Theresia von Paradis: Sicilienne

 

  1. Wolfgang Amadeus Mozart: Rondo D-dur, KV Anh.184

 

  1. Johannes Donjon: Elegie for flute and piano

**********

  1. Robert Muczynski, Op.14: Sonata for Flute and Piano

 

I   Allegro deciso

II  Vivace

III Andante

IV Allegro con moto

 

  1. Jules Demersseman: Solo de Concert No.6, Op.82

 

 

ALEKSANDRA HORVAT

  • Biografski zapis
  • Rođena je 1977.godine u Zrenjaninu, gde je završila nižu i srednju Muzičku školu.
  • Akademiju umetnosti je završila u Novom Sadu, u klasi profesora Mariana Egića.
  • U toku školovanja učestvovala je na festivalima i takmičenjima. Učesnik je i mnogobrojnih majstorskih kurseva, u zemlji i inostranstvu (Irena Grafenauer, Sophie Cherrier, Felix Renggli, János Bálint, Christine Gangelhoff i dr.)
  • Ostvarila je velik broj koncerata, solističkih i kao član tria i kvarteta flauta. Od 1998.godine, član je KUD-a Železničar u okviru koga, sa Ansamblom Vila, putuje po svetu i predstavlja izvornu i tradicionalnu muziku sa naših prostora.

– Kao profesor flaute i kamerne muzike od 2000. godine radi u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu. Njeni učenici učestvuju na takmičenjima u zemlji i inostranstvu i ostvaruju značajne rezultate, preko 50 prvih nagrada.

– 2015. godine osniva Ansambl flauta „Shimmering flutes“, koji čine bivši i sadašnji učenici.       Osnovna ideja ansambla je ljubav prema flauti i kamernom muziciranju. Repertoar ansambla je širok i usmeren je na popularizaciju klasične muzike, kao i na klasičnu obradu evergreen i popularne muzike.

– 2016. godine dobija nagradu za najuspešnijeg pedagoga za flautu na Međunarodnom Lady Wind Festivalu u Pančevu.

– 2017.godine na Internacionalnom Muzičkom Festivalu FEMUS u Subotici dobija nagradu za najuspešnijeg pedagoga za instrument flauta.

 

 

FILIP  MILISAVLJEVIĆ

  • Biografski zapis

 

Rođen je 1984. godine u Subotici. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Muzičkoj školi u Subotici u klasama prof. Anike Kiš, prof. Matije Molcera i prof. Petra Gavriljuka, a potom je pohađao osnovne akademske studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Vladimira Ogarkova gde je diplomirao uz najviše ocene.

Prva radna iskustva stekao je u Muzičkoj školi u Subotici, gde je radio kao nastavnik klavira i klavirski saradnik – korepetitor, sve do 2013. kada je stupio u radni odnos sa Akademijom Umetnosti u Novom Sadu kao stručni saradnik – korepetitor za flautu.

Kao pijanista učestvovao je na brojnim međunarodnim i državnim takmičenjima gde je i dobitnik priznanja:

Republičko takmičenje muzičkih škola Srbije, Beograd 1997. – I nagrada

„Concours International de Piano Nikolai Rubinstein“, Paris (France) 1997. – I nagrada

Festival Betovena, Beograd  – Kolarac 2000. – Specijalna pohvala

„Concorso internazionale per giovani Musicisti“, Barletta (Italia) 2002. – I nagrada, zlatna medalja

  1. Festival mladih pijanista (MŠ „Mihailo Vukdragović“ Šabac) 2003. – I nagrada
  2. Takmičenje mladih pijanista „dr. Vojislav Vučković“,Beograd 2003. – Specijalna nagrada

Republičko takmičenje muzičkih škola, Beograd 2003. – I nagrada

Memorijal „Isidor Bajić“, Novi Sad 2004. – III nagrada

Vasilije Mokranjac – Specijalna nagrada za klavirsku saradnju u duu dodeljena od strane Novosadskog kluba 2006.

Kao klavirski saradnik je više puta  nagrađivan. Dobitnik je specijalne nagrade “In memoriam Adrian Tomescu” kao najbolji klavirski saradnik na 7. Festivalu gudača u Sremskoj Mitrovici 2009, kao i nagrada za najbolju klavirsku saradnju za discipline Saksofon (2012., 2013.)  i Flauta (2016.) na festivalu FEMUS u Subotici. Bio je oficijelni korepetitor na FEMUS 2012., FEMUS 2013. a takođe i na 8. i 10. Međunarodnom takmičenju duvača „Anton Eberst“ u Novom Sadu.

Imao je prilike da sarađuje na koncertima i seminarima sa velikim imenima kao što su Laura Levai Aksin (flauta), Matej Zupan (flauta), Renata Grajs – Armin (flauta), Nataša Marić (flauta), Renato Samueli (gitara), Luisa Selo (flauta), Guoliang Han (flauta), Žarko Perišić (fagot), Imre Kalman (violončelo), Megumi Tešima (violina), Stojan Dimov (saksofon), Ljubiša Jovanović (flauta), Zoran Krajišnik (gitara), Srđan Tošić (gitara) i drugi.

Trenutno radi kao Viši stručni saradnik – korepetitor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

Organizator koncerta je Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Narodnim muzejom.

 

POZORIŠNI PROGRAM

PONEDELJAK, 30. MART

PREDSTAVA “SUMRAK BOGOVA”

Pozorišnu predstavu “Sumrak bogova”  je režirao Jagoš Marković a od svoje prošlogodišnje oktobarske premijere dobija odlične kritike i dobitnik je velikog broja nagrada…

 

Scensku adaptaciju rađenu po motivima čuvenog filmu Lukina Viskontija o usponu i propasti Esenbekovih, bogate porodice industrijalaca, koju je napisao hrvatski pisac Ivor Martinić, a na sceni Beogradskog dramskog pozorišta režirao je Jagoš Marković, biće izvedena u Kulturnom centru Zrenjanina u ponedeljak, 30. marta u 20 časova. Uloge tumače: Milan Lane Gutović, Branka Šelić, Isidora Simijonović, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić.

 

 

O predstavi

Nacizam u Nemačkoj postepeno cveta, stara aristokratija bespovratno propada, a vodeća mesta u državi, polako ali sigurno, preuzima Hitlerova Nacional-socijalistička partija. Od momenta kada je izgorela zgrada Reichstaga pa sve do ozloglašene „noći dugih noževa”, komad prati raslojavanja i sukobe unutar nacističkog društva, ali pre svega kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovog ponašanju u novim istorijskim okolnostima. Reč je o komadu koji osim kritike beskrupoloznih pojedinaca, analizira i društvo koje olako, pre svega nečinjenjem, kapitulira pred totalitarnom vizijom sveta.

 

 

O predstavi

Izvor: https://bdp.rs/predstave/sumrak-bogova/

Najbolja predstava u 2019.

Izvor: https://bdp.rs/sumrak-bogova-najbolji-po-nin-ovoj-top-listi/

 

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana od 10 do 12 i od 18 do 20 časova po ceni od 800, 1000 i 1200 dinara.

 

 

Sve informacije o prodaji karata možete dobiti i na broj telefona:

023/566-712

063/ 562-783

 

FILMSKI PROGRAM

CIKLUS DANSKOG FILMA

  • MART 2020.

U okviru Ciklusa danskog filma, u toku marta, u Kulturnom centru Zrenjanina svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20h prikazuju se filmovi novije produkcije i dobitnici su nekih od najprestižnijih danskih i međunarodnih filmskih nagrada. U sredu, 4. i četvrtak, 5. marta na programu je film „Ključevi, kuća, ogledalo“,  11. i 12. marta organizuje se projekcija filma „Da skratimo priču“, 18. i 19. marta prikazuje se film „Tiho srce“. Ciklus se završava filmom „Šarmer“ koji je na programu 25. i 26. marta.

Projekcije  se organizuju u saradnji sa Ambasadom Danske.

Ulaz  je besplatan.

 

VIŠE O FILMOVIMA:

 

  1. „Ključevi, kuća, ogledalo“, 4. i 5. mart

Lili i Maks su u braku više od 50 godina. Sada žive zajedno u domu za stare gde je Maks smešten na rehabilitaciju posle moždanog udara. Lili, koja je godinama potiskivala svoje želje i potrebe, očajnički čezne za uzbuđenjem ili bar pažnjom u svom životu. Zato je veoma uzbuđena kad se u susedstvo doseljava čovek koga zovu „Pilot“. Ipak, porodica i osoblje doma nikako nemaju razumevanja za novonastalu situaciju.

Film je dobio dve nagrade „Bodil“ (koja se smatra za najugledniju filmsku nagradu u Danskoj) – za najbolju sporednu žensku ulogu i za fotografiju. Film je pobedio na festivalu u Roterdamu, a u Geteborgu 2015. godine je nominovan za najbolji nordijski film te godine.

 

  1. „Da skratimo priču“, 11. i 12. mart

Ovo je priča o Elen i njenim prijateljima, ljudima na pragu četrdesetih godina svog života. Svako od njih ima svoje probleme i na svakog od njih su ljubav i život ostavili različit trag. Priča je ispričana u osam poglavlja, od kojih svako predstavlja drugačiju ali karakterističnu situaciju – doček Nove godine, venčanje, zabava, godišnjica itd. Svaki od junaka filma kroz ove događaje definiše (i redefiniše) sopstvenu sliku o istinskoj ljubavi.

Mille Lehfeldt je za ulogu u ovom filmu dobila nagradu „Bodil“, nauglednije dansko filmsko priznanje. Istu nagradu film je dobio za scenario. Takođe dobitnike je Danske filmske nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu (2016, Trine Dyrholm).

 

  1. „Tiho srce“, 18. i 19. mart

Tri generacije jedne porodice okuplja se tokom jednog vikenda da bi se oprostilo od Esther. Ona boluje od neizlečive bolesti i odlučila je da život, kad se vikend završi, okonča eutanazijom u čemu će joj pomoći muž Poul. Ali kako se kraj približava, Estherinim ćerkama Heidi i Sanne postaje sve teže da ispune majčin zahtev i sve teže da kontrolišu demone prošlosti.

Smatra se da je ovo jedan od boljih filmova Billea Augusta (dobitnika Oskara za film „Pele osvajač“ 1989. godine. Film je dobio četiri „Bodila“, najuglednije danske filmske nagrade (najbolji film, scenario, sporedna ženska i muška uloga), Danica Ćurčić je dobila Dansku filmsku nagradu za sporednu žensku ulogu, a Paprika Stern je dobila nagradu za najbolju glumicu na festivalu u San Sebastijanu.

 

 

  1. „Šarmer“, 25. i 26. mart

Napeta mešavina drame i trilera „Šarmer“ novije je delo Milada Alamija, iranskog režisera koji stvara u Danskoj. Radnja se vrti oko Esmaila, mladog Iranca koji očajnički traga za ženom koja mu može obezbediti ostanak u Danskoj. Rađa se ljubav, a pitanje ostanka postaje pitanje opstanka.