Miris pečenih, suvih i svežih kobasica širio se danas Belim Blatom, a ljubitelji tradicionalnih domaćih jela imali su priliku da degustiraju i kupe kobasice, domaću slaninu, čvarke, rakiju, vino, med, kao i domaće kolače.

 

Sedmi po redu Festival kobasice i domaće rakije u Belom Blatu okupio je rekordan broj posetilaca i učesnika. Tradicionalna gastronomska manifestacija ove godine premašila je očekivanja organizatora po kojima je danas Belo Blato posetilo preko 15.000 ljudi. Posetioci su za ulazak u selo čekali i do dva sata, dok su na izlazu iz sela čekali do sat vremena.

Održan je i bogat kulturno umetnički i muzički program na centralnoj bini.

Domaćini su gostima ponudili sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu sa belim lukom, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, sarmu, kiseli kupus, domaću rakiju, vino, sir i raznovrsne domaće kolače.

 

Ove godine za najbolju kobasicu takmičio se rekordan broj ekipa, čak 57, koje su imale zadatak da od dobijenih namirnica pripreme što bolju kobasicu. Ekipe su predale žiriju 30cm pečene i 30cm sveže kobacice.

Petočlani žiri, u sastavu Stanislav Điešćan iz Šida, Miroslav Meduvić iz Turije, Mihal Spevak iz Bačkog Petrovca, Laslo Husta iz Zrenjanina i Milica Dalja Plepel organizator za receptivni i ruralni turizam, Turistička organizacija Grada Zrenjanina, i ove godine imao je težak zadatak da odabere najbolju kobasicu.

„Od ove godine posebno se ocenjuje kvalitet počene i sveže kobasice, a posebno dekoracija. Najbolja kobasica mora imati pravi odnos mesa, soli, paprike, malo začina i da bude kompaktna“, rekao je član žirija Mihal Spevak.

Prvo mesto osvojila je ekipa „Farma“ iz Bačkog Petrovca, drugo mesto PP „Mrgić“ iz Perleza, dok je treće mesto pripalo ekipi „Frižider“ iz Novog Sada.

Pored takmičenja za najbolju kobasicu birala se i najbolja rakija, a prijavljeno je skoro 200 uzoraka domaće rakije.

POGLEDAJTE U VIDEO PRILOGU KAKO JE BILO NA 7. KOBASICIJADI U BELOM BLATU: OVDE