Zrenjanin- Povodom proglašenja pandemije korona virusa od strane Svetske zdravstvene organizacije, pojave zaraze i na teritoriji Republike Srbije i njenog širenja, te sa tim u vezi i proglašenog vanrednog stanja od strane državnog vrha Republike Srbije, neophodno je da stanovništvo Srednjobanatskog, Severnobanatskog i dela Južnobačkog okruga, sa područja gradova Zrenjanina, Kikinde i Bečeja, kao i svih okolnih mesta i sela, a što je područje koje pokriva u svojoj nadležnosti Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu, bude upoznato sa obavezom strogog poštovanja svih propisa, odluka i naredbi izdatih od strane nadležnih medicinskih i drugih službi i državnih organa, a kojima se određuju mere za suzbijanje ili sprečavanje širenja zaraze.

Protiv svakog građaninina koji postupi suprotno donetim odlukama i naredbama, momentalno će biti podnete krivične prijave od strane policije i preduzeto krivično gonjenje od strane javnog tužioca, zbog krivičnih dela Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz čl. 248. KZ i Prenošenje zarazne bolesti iz čl. 249. KZ. Ova krivična dela prvenstveno se odnose na lica koja budu kršila naredbe o samoizolaciji koja im bude izdata, a za koja je Zakonom propisana kazna zatvora do tri godine.

Takođe je neophodno da građani u uslovima pandemije budu odgovorni i svesni, te da provere istinitost svake vesti ili obaveštenja koje objave prilikom korišćenja društvenih mreža, te da u javnosti ne plasiraju neproverene informacije i vesti, kao istinite, budući da Krivični zakonik Republike Srbije propisuje da će svako ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili omete sprovođenje odluka i mera nadležnih državnih organa ili organizacija koja vrše javna ovlašćenja i to bude učinjeno u javnosti, putem sredstva javnih informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, biti kažnjen zatvorom do pet godina, zbog krivičnog dela Izazivanje panike i nereda iz čl. 343. Krivičnog zakonika.
I na kraju, važno je napomenuti i upoznati građane da bilo kakav vid upotrebe sile ili pretnje u pravcu službenog lica koje vrši službenu radnju u okviru svojih ovlašćenja, bio to lekar, policijski službenik ili neko drugo službeno lice, takođe povlači za sobom krivičnu odgovornost i krivično gonjenje izvršioca, zbog krivičnog dela sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje iz čl. 322. Krivičnog zakonika, koje će se najstrože kažnjavati, a za koje zakon propisuje kaznu zatvora do pet godina.

„U vezi sa svim navedenim, neophodno je da građani budu blagovremeno upoznati da će se zakon striktno poštovati i sprovoditi protiv svakog lica koje ga bude kršilo, te će nadležni Osnovni javni tužioci u Zrenjaninu, Kikindi i Novom Bečeju u saradnji sa nadležnim policijskim upravama, sprovoditi hitne mere i pokretati krivične postupke protiv izvršilaca navedenih krivičnih dela“, rekao je   VIŠI JAVNI TUŽILAC Zoran Đuran.