Zrenjanin- Prvi „Internacionalni banatski  festival vina“ danas je u hali „Medison“ svečano  otvorio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, direktor Turističke organizacije Zrenjanin Zoran Ljubotina i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković.

 

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić rekao je da je Zrenjanin dobio još jednu zanimljivu manifestaciju, koja potvrđuje da su naši sugrađani kreativni, preduzimljivi i sposobni da, uz pomoć grada i pojedinih javnih ustanova, organizuju manifestacije i festivale koji mogu da privuku veliki broj posetilaca i unaprede turističku ponudu ove sredine. Rekao je da je i vinogradarstvo u ekspanziji u srednjem Banatu i da očekuje da će ova manifestacija naći svoje mesto na turističkoj mapi Zrenjanina.

– Turizam je neiskorišćeni resurs, ne samo u Zrenjaninu, nego i u celoj Srbiji, vidimo da je u Srbiji u ekspanziji i mi pokušavamo na različite načine da se izborimo za svoje mesto, pre svega dobrim manifestacijama. Zrenjaninci su ponosni na “Dane piva” i na pola miliona gostiju koji posećuju tu manifestaciju, ali se trudimo i da u drugim periodima, tokom cele godine, organizujemo različita dešavanja i ovo je upravo jedna od manifestacija koja je privukla goste i iz drugih sredina i veoma sam ponosan i na “Klub vina”, i na Turističku organizaciju i na Kulturni centar, na sve one koji su pomogli održavanje ovog prvog festivala vina u Zrenjaninu – poručio je Janjić.

 

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević čestitao je gradu Zrenjaninu i organizatorima na najpre inicijativi, a potom i trudu i radu koji je uložen za organizovanje prvog Internacionalnog banatskog festivala vina.

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo od 2017. godine finansijski podržava razvoj vinogradarstva i vinarstva i drago mi je što smo za protekle tri godine pomogli oko 130 vinarija. Ukupna vrednost investicija je oko 210 miliona dinara i to je pravi način i model kako možemo da unapredimo domaću proizvodnju vina. Istovremeno, Pokrajinska vlada je kupila najsavremeniji analizator za vino koji se nalazi na Institutu za voćarstvo i vinogradasrtvo u Sremskim Karlovcima koji je od ogromnog značaja i pomoći domaćim vinarijama kako bi učinili proizvodnju s jedne strane jeftinijom, a sa druge strane kvalitetnijom i na taj način bolje pozicionirali domaća vina na domaćem, ali i međunarodnom tržištu. Verujem da će Zrenjanin biti u narednom periodu prepoznat i po festivalu vina. Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i finansijski podržava ovakve i slične manifestacije i uveren sam da je ovo pravi put da se promoviše vrednost koju Vojvodina ima, a to svakako jesu hrana i vino i ovaj festival će tome svakako doprineti – kazao je Radojević.

 

 

„U vinu je istina“, a istina je da smo ovaj festival želeli, dugo smo ga pripremali i evo prvi put smo realizovali festival vina u našem gradu. Nadam se da će te nam pružiti podršku i da će festival postati tradicionalan“, rekao je direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina Zoran Ljubotina.

Dosadašnje takmičenje “Najbolje vino Banata“ preraslo je u “Internacionalni banatski festival vina”, uz učešće oko 40 izlagača iz celog Banata, širom Vojvodine, ali i drugih krajeva naše zemlje, kao i iz rumunskog dela Banata. U takmičarskoj konkurenciji prijavljeno je 77 uzoraka.

Festivalski deo programa obuhvata prodajne izložbe, degustacije, stručna predavanja i kulturno-umetnički program, a tokom manifestacije proglasiće se i pobednici i najbolja vina. Od 2018. godine na ovom takmičenju se ocenjuje i mlado vino “Banatski šiler”, koje se pravi od različitih sorti grožđa.