Vesti- Tokom maja neće moći da se organizuju svadbe i krštenja, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da se život polako normalizuje, ali da mere moraju postepeno da se relaksiraju.
Gojković je naveo da ide lepo vreme, da građani treba da izađu napolje i šetaju, ali da to nikako ne znači da na jednom mestu na otvorenom može da bude 50, 100 ljudi.

„Sada nam stiže najveći broj zahteva sa pitanjima građana da li u maju mogu da organizuju svadbe, krštenja. Odgovor je – još uvek ne. Za to ima vremena i biće vremena. Polako relaksiramo uvedene mere“, rekao je Gojković za Tv Pink.

Ističe da se život polako normalizuje, ali da građani moraju da shvate da je virus i dalje u populaciji i da svi moramo biti oprezni.

„U narednom periodu građani moraju biti obazrivi. Novi krug infekcije, koji bi uzrokovao ponovo povećanje zaraženih, nas vraća na početak. Zato je važno da se i dalje održava socijalna distanca, kada moramo da budemo u grupama obavezno da se nose maske. Oni koji imaju respiratorne infekcije moraju da se izoluju i jave lekaru“, rekao je  Gojković.

Podseća da se krenulo sa popuštanjem mera tako što su otvorene zanatske radnje poput obućara, krojača, gde nema ličnog kontakta, kao i otvaranje frizerskih, kozmetičkih salona, teretana. Preporuka je da se radi na zakazivanje, kako u salonima ne bi bilo više ljudi.

Za Vojvodinu navodi da ima savršene rezultate, što se tiče epidemije virusa korona, a gledano cela Srbija – fantastične rezultate.

To, tvrdi, potkrepljuju i brojke o broju umrlih na 100.000 stanovnika.

U Srbiji su na 100.000 stanovnika umrla dva kovid pacijenta, u Vojvodini jedan. Švajcarska ima 10 puta više umrlih, Belgija 30 puta više, Španija 156 puta veći broj umrlih, Italija 177 puta veći broj umrlih na 100.000 stanovnika od Srbije.

Izvor: Rtv. rs