Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik Vaznesenja Gospodnjeg, poznat u narodu kao Spasovdan. To je i hramovna slava crkve Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista u zrenjaninskom naselju “Bagljaš”, gde je danas takođe bilo svečano. Svetu liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop banatski Nikanor, uz prisustvo sveštenika SPC Eparhije banatske, a nakon liturgije obavljeno je i rezanje slavskog kolača.

Kumstvo slave, koja se ove godine održava u nešto izmenjenim okolnostima i uz ograničenje broja prisutnih, prihvatio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, a svečanosti su prisustvovali i njegovi saradnici. Kumstvo za narednu godinu Janjić je predao zameniku Saši Santovcu. Gradonačelnik je najavio i radove na uređenju prostora oko hrama, ali i centralnog dela naselja “Bagljaš”.
– Svake godine, u skladu s mogućnostima, ovaj hram se uređuje i dovršava, sada to već deluje reprezentativno, a uskoro će početi i radovi na popločavanju okolnog prostora. Želimo da hram u potpunosti bude u funkciji, jer građani ovog dela Zrenjanina, a ima ih više od 20 hiljada, zaslužuju jedan ovakav verski objekat. Podsetiću još jednom da je, nakon više od dva veka, ovo prvi novi hram u gradu podignut iz temelja i na to možemo biti ponosni. Takođe, planiramo ovde i rekonstrukciju kompletnog trotoara na Bulevaru Veljka Vlahovića, od nadvožnjaka do Stražilovske ulice, a u planu je takođe i izgradnja kružne raskrsnice, umesto semafora. Pre dva dana obišli smo gradilište “Lidla”, nedaleko odavde, znamo koliko je “Aviv Park” promenio sliku ovog naselja i sigurno je da će sve ove investicije doprineti da ovaj deo grada bude još lepši i bolji za život – rekao je gradonačelnik nakon današnje svečanosti na Bagljašu.

O prazniku Spasovdanu besedio je jerej Miodrag Stanojević, a prisutne vernike, sve dobrotvore i darodavce hrama pozdravio je starešina hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista, protonamesnik Slobodan Čestić.

Odlukom saveta obe mesne zajednice koje čine naselje “Bagljaš” – “Veljko Vlahović” i “Sonja Marinković” – Vaznesenje Gospodnje ustanovljeno je kao zajednička slava, odnosno celokupnog naselja “Bagljaš”. U skladu s tim doneta je i odluka da se svake godine zaslužnim kolektivima i pojedincima dodeljuju plakete kao doprinos za afirmaciju i razvoj tog najvećeg zrenjaninskog naselja. Ove godine priznanja su zaslužili članica Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, naša sugrađanka i stanovnica “Bagljaša” Milica Dosković, organizacija Crvenog krsta Zrenjanin, Kancelarija za mlade grada Zrenjanina i preduzeće “Bomist”.

Temelji hrama Vaznesenja Gospoda Isusa Hrista osveštani su 2013. godine, a gradnja hrama počela je dve godine ranije. Prva Sveta liturgija u tada još nedovršenom objektu održana je na hramovnu slavu, Vasnesenje Gospodnje, 2015. godine. Hram je u osnovi trobrodna bazilika, površine oko 300 kvadratnih metara i s tornjem visokim 18,5 metara. Po stilu podseća na manastir Hilandar, Sopoćane, Dečane i druge zadužbine Nemanjića.