Vesti- U toku je realizacija veoma značajne investicije za grad Zrenjanin i sva naseljena mesta na njegovoj teritoriji, vredne 380 miliona dinara – rekonstrukcija kompletne javne rasvete i zamena oko 9.000 svetiljki sa živinim sijalicama natrijumovim. Osim nespornog i primetnog poboljšanja rasvete u svim ulicama i delovima grada gde je posao već završen, ostvariće se i uštede u potrošnji električne energije i do 70 odsto, iz trafo stanica biće u nove komandne ormare izmešteni i uređaji za upravljanje rasvetom, nove svetiljke će se lakše menjati i održavati, i u slučaju kvarova intervencije će biti brže i efikasnije.

Veliki deo posla već je završen i novu rasvetu dobila je većina naseljenih mesta. Preostalo je da se zamena svetiljki obavi još u jednom delu Aradca, Elemiru, Melencima i Kleku. U gradskim mesnim zajednicama, radovi su završeni na teritoriji Mužlje, MZ “Zeleno polje”, MZ “Šumica”, delom u “Gradnulici”, MZ “Dositej Obradović”, MZ “Bolnica-Berbersko”, MZ “Žarko Zrenjanin” i MZ “Nikola Tesla”, a počeli su i u obe mesne zajednice na Bagljašu. Monteri su danas, sa dve ekipe, obavljali zamenu svetiljki na teritoriji MZ “Žarko Zrenjanin” i na Bagljašu.

Po rečima Elvire Rošival Hanđa, odgovornog inženjera za javno osvetljenje i objekte u Javnom preduzeću za urbanizam Zrenjanin, ovaj projekat višestruko je značajan za grad i podrazumeva ne samo fizičku zamenu svih dotrajalih sijalica i svetiljki, već kvalitativno poboljšanje sistema upravljanja javnom rasvetom, usklađivanje sa zakonskom regulativom u ovoj oblasti, uštede u potrošnji i pojednostavljeno održavanje i intervenisanje u slučaju kvarova.
– Sve živine sijalice snage od 125 vati, pa do 400 vati, zamenjuju se natrijumovim snage 70 do 150 vati, a starih, prevaziđenih svetiljki, više neće biti nigde u gradu i u naseljenim mestima, jer se nove sijalice ugrađuju zajedno sa svetiljkama. Posebno je značajno što se uređaji za upravljanje javnom rasvetom izmeštaju iz trafo stanica i ugrađuju u više od 350 novih komandnih ormara. Time će se omogućiti izmene u regulaciji rasvete tokom noćnih sati i postići dodatne uštede. Kada završimo ovaj projekat, u odnosu na dosadašnje stanje biće ostvarene uštede između 60 i 70 odsto – navodi Elvira Rošival Hanđa.

Ona dodaje da je do sada svega 89 komandnih uređaja za javnu rasvetu bilo izmešteno iz trafo stanica, od oko 500, koliko ih je na teritoriji grada. To je, po njenim rečima, uslovljavalo i usporavalo svaku intervenciju, jer su trafo stanice u nadležnosti Elektrodistribucije, pa je Javno preduzeće za urbanizam, preko preduzeća zaduženog za održavanje javne rasvete, moralo da njoj podnosi zahtev za intervenciju i čeka da Elektrodistribucija odreaguje u skladu sa svojim prioritetima. Sada se ta procedura pojednostavljuje, i građani mogu očekivati znatno brže intervencije u slučaju kvara.

Rošival Hanđa ukazuje i na još jedan problem, koji će se postupno rešavati, a pohvaljuje i izvođače radova.
– Zamena svetiljki vrši se po principu “jedan na jedan”, dakle, tamo gde je na stubu javne rasvete bila svetiljka sa živinom sijalicom, postavlja se natrijumova. Kada posmatramo neku prosečnu ulicu, uglavnom je rasveta montirana na svakom ili na svakom drugom stubu. Dešava se, međutim, u pojedinim ulicama, da na tri stuba bude samo jedna sijalica. Kada završimo zamenu po navedenom principu, planiramo da uradimo i dopunu sijaličnih mesta, kako nijedna ulica u gradu ili selu ne bi bila u neravnopravnom položaju u odnosu na većinu drugih. Radove izvodi preduzeće koje je dobilo posao na osnovu tendera, “Elektro Enerdži” iz Beograda, a angažovalo je i lokalnog kooperanta, firmu “Elektrolumen”, i izuzetno smo zadovoljni dosadašnjom saradnjom i kvalitetom izvedenih radova – zaključuje Elvira Rošival Hanđa.

Izvor: zrenjanin.rs