Zrenjanin-Zbog učestalog zagađenja vazduha od strane DOO Prekon danas je u bašti Gradske kuće održana hitna konferencija za medije na kojoj su govorili Budimir Jovanović predsednik ZREPOK-a i Tijana Šijaković predstavnica Udruženja „Stop kafileriji“.

 „Juče i danas ste svedoci neprijatnog mirisa, tačnije smrada, koji zapljuskuje naš grad i mi smo zaista morali da reagujemo na ovakav način. Očekujemo podršku institucija, građana i svih onih ljudi kojima je Zrenjanin u srcu i koji sa svojim porodicama žele da ostanu u ovom gradu. To  neće biti moguće ukoliko se dozvoli kafileriji da funkcioniše  na način kako to do sada radi. Spominje se preseljenje kafilerije, mi u  to ne verujemo, dokle god ne dobijemo  precizne informacije od nadležnih službi da će se to desiti. Mi smatramo  da je jedino rešenje zatvaranje kafilerije, jer sve  drugo vodi u ono što svi mi trpimo već mnogo godina, a to je i dalje udisanje neprijatnih mirisa. Postoje mnogi primeri u svetu, na primer u predgrađu Zagreba postoji  kafilerija koja je neuporedivo veća  od ove u Zrenjaninu, ali se nikada nije osetio nikakav miris, zato što postoji  savremena tehnologija koja to odstranjuje. Postoje dva  rešenja za kafileriju: ili ugraditi savremenu tehnologiju ili je preseliti daleko od Zrenjanina i Srednjobanatskog okruga. Mi smo spremni da pomognemo svim našim građanima koji su se aktivirali  kako bi pomogli da se ovaj problem reši. Pre svega Udruženju građana „Stop kafileriji“ na finansijski, pravni i  svim drugim načinima kako bi se rešio ovaj višegodišnji problem u gradu“, rekao je Budumir Jovanović.

„Mi predstavnici ZREPOK-a i direktor „Prekona“ Slavko Popović smo  23. maja 2018. dogovorili statanak, kako bismo predočili kompaniji da postoji ozbiljan problem. Lepo smo primljeni i dobili smo još lepša obećanja da će kompanija Prekon investirati 600.000 evra i da će na jesen 2018. godine problem sa zagađenjem biti rešen. Na žalost, svedoci smo da se ništa od toga nije ostvarilo i da problem nije rešen. Posle toga smo imali još nekoliko sastanaka, kako bismo zamolili predstavnike „Prekona“ da urade ono što su obećali. Međutim, ništa od toga nije učinjeno“, istakao je Budumir Jovanović.

„Mi smo ovo pokrenuli kao građani, komšije  iz istog naselja, jer jednostavno više nismo mogli da izdržimo, a institucije grada, pokrajine i republike nisu adekvatno reagovale na sve ranije pojedinačne pritužbe građana. Ubrzo su nam se priključili i stanovnici iz svih drugih krajeva grada, koji su direktno  ugoženi ovim smradom, ali čak i oni iz delova koji su retko ili nimalo pogođeni ovim, ali nas podržali iz solidarnosti i njima najviše hvala na tome. Nama je uskraćeno pravo na vazduh, ako kažem da svakodnevno smrdi, ubeđena sam da će me 90% građana podržati. Ne želimo više da trpimo smrad i svim sredstvima ćemo se boriti da ovu priču isteramo do kraja.“, rekla je Tijana Šijaković.

„Udruženje građana je napravilo prijavu, kako bi pomoglo građanima, da kada osete neprijatan miris u svom okruženju prijave nadležnim organima, po datumu i lokaciji gde se osetio neprijatan miris i samnim tim bi ostali pisani dokazi. U poslednje dve nedelje preko 600 prijava predato je inspektorki za zaštitu životne sredine i očekujemo najhitniju reakciju grada. Tražimo da kafilerija odmah prestane sa radom“, istakla je Tijana Šijaković i  najavila da će naredne nedelje biti organizovano i potpisivanje peticije u svakom delu grada.

Građani Zrenjanina ispred firme DOO “Prekon” izrazili su nezadovoljstvo zbog konstantnog širenja neprijatnih mirisa iz ove firme.