ZRENJANIN- Pogledajte program Kulturnog centra Zrenjanina za avgust 2020. godine:

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA

ONLAJN RADIONICE

  • Svake subote na FB stranici KCZR

Ovogodišnji dečji program Kulturnog centra Zrenjanina predviđen  da se organizuje u toku letnjih meseci u Plankovoj bašti i Amfitetaru KCZR u skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji svake subote, do kraja leta realizovaće se kroz onlajn radionice. Prva radionica održaće se u subotu, 8. avgusta u 10 časova a moći će da se prati na FB stranici KCZR. Radionicu će održati Sanela Dunđerski i “Kolorino stvaralaštvo”.  U toku trajanja letnjeg dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika koji prate radionica snime svoj  video zapis na osnovu datih uputstava a video priloge mogu da šalju na email: kczr@kczr.org. Najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade.

 

O programu:

Detinjstvo sa razvojnim periodima dece neće čekati i u skladu sa tim odlučili smo da pokrenemo dečiji  edukativni online program. U zavisnosti od teme emisije program će biti uživo ili sniman. Teme koje ćemo obrađivati su šarolike i višestruko korisne i obrazovne. Kreativne radionice crtanja, pevanja, govora. Radionice korisne i pravilne upotrebe pametnih kompjutera/telefona. Zanimljive ideje za stimulaciju i razvijanje motorike kod dece (pravljenje nakita, frizura, origami). Osnaživanje odnosa roditelj-dete, kako da korisno i kreativno ispunite dan. Ekologija, eksperimenti, čitanje knjiga kako?

Razvijanje emotivne, socijalne i duhovne inteligencije kod dece. Asertivni pristupi komunikacije kako?

Uz ovaj mentalno-fizički momenat obratićemo pažnju i na procese izgradnje tela kroz malu školicu kuvanja, gde će deca praviti i predlagati zdravu hranu i namernice. Zaokužićemo celu priču kratkim predlozima  vežbica kako bi u zdravom telu bio i zrav duh.

Prva dečija uživo emisija održaće se u subotu osmog avgusta sa početkom u 10 časova, radionicom Sanele Dunđerski i  „Kolorino“ stvaralaštva.

Očekujemo snimljene video zapise realizacije na mail kczr@kczr.org, najuspešnije očekuju vredne nagrade.

 

IZLOŽBA SKULPTURA MARKA VUKŠE DOBITNIKA PRVE NAGRADE MEĐUNARODNOG LIKOVNOG KONKURSA “30X30”

  • Do 12. avgusta u Malom salonu Narodnog muzeja

 

U Malom salonu Narodnog muzeja do  12. avgusta izloženi su skulptorski radovi  Marka Vukše, prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade likovnog konkursa 30X30.  Radovi Marka Vukše  pružaju uvid u autorov rad od 2007-2020.  godine. U okviru postavke izloženo je 9 skulptura urađenih u  u tehnici – drvo, kamen i terakota.

 

 

O autoru

  • Rođen je 1977. u Beogradu.
  • Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
  • Pohađao je majstorske radionice kod Koste Bogdanovića.
  • Od 2016. radi kao docent na Fakultetu primenjih umetnosti u Beogradu na predmetu – Primenjeno vajarstvo.
  • Marko Vukša je do sada izlagao na 19 samostalnih izložbi a 33 skulpture mu se nalaze u javnom prostoru.
  • Izlagao je i na 170 kolektivnih izložbi i bijenala u Srbiji, Crnoj Gori, SAD, Sloveniji, Rumuniji, Albaniji, Španiji, Francuskoj, Kini, Nemačkoj, Austriji i Japanu.
  • Učesnik je i organizator više umetničkih kolonija, simpozijuma i radionica (Srbija, Crna Gora, Rumunija, Japan, Kina, Slovenija). Pored njegovog imena beleže se i autorski projekti u Srbiji, Japanu, Sloveniji i Izraelu a radovi mu se nalaze i u privatnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Kanadi, SAD, Francuskoj, Danskoj, Austriji, Japanu, Sloveniji, Kini.
  • Dobitnik je 15 nagrada i pohvala za skulpturu (Srbija, Francuska)

 

Izložbu radova Marka Vukše, organizuje Kulturni centar u saradnji sa Narodnim muzejom u Zrenjaninu. Kulturni centar Zrenjanina već 14 godina  u saradnji sa mr Milutinom Mićićem raspisuje Likovni konkurs 30X30 koji rezultira otvaranjem istoimenog likovnog salona i predstavljanjem likovnih umetnika, dobitnika nagrada.

 

Šta je o svom radu rekao Marko Vukša, možete pogledate i u video prilogu: https://www.youtube.com/watch?v=K4gmDXQL7bY&t=43s

 

  • Radno vreme Malog salona je od ponedeljka do petka od 8 do 18 časova.

 

 

PREDSTAVLJANJA RADOVA LIKOVNE KOLONIJE

ZAVODA ZA KULTURU VOJVOĐANSKIH RUMUNA

  • Do 19. avgusta u izložbenom salonu KCZR

 

U organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna i Kulturnog centra Zrenjanina od četvrtka, 23. jula  u Velikom salonu KCZR  izloženi su radovi sa likovne kolonije koju već dugi niz godina unazad uspešno realizuje Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna u saradnji sa Županijskim savetom Timiš a sa ciljem povezivanja i saradnje najeminetnijih slikara iz Vojvodine i Rumunije. U okviru postavke  izložena je  21 slika a za publiku je otvorena do 19. avgusta.

 

O koloniji

Likovna kolonija, tradicionalno organizovana svake godine u periodu od 10 godina, zajedno sa Županijskim Savetom Timiš, je rezultat dugogodišnje saradnje Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna i Županijskog Saveta Timiš. Cilj likovne kolonije je saradnja najeminentnijih slikara iz Vojvodine i Rumunije kao i stvaranje jedne od stalnih postavki Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna. Likovna kolonija se organizuje svake godine, u jesen, na različitim lokacijama u prirodi (obala reke Begej, Carska bara, Deliblatska peščara, Etno kompleks „Banatska kuća“ iz Torka) gde slikari oslikavaju prirodu različitim tehnikama: ulje na platnu, akvarel, grafika, skica…

 

Slike koje će biti predstavljene u Izložbenom salonu Kulturnog Centra iz Zrenjanina, biće samo jedan deo realizovanih slika na likovnim kolonijama u periodu od 10 godina. Slikari koji su učestvovali na likovnim kolonijama i autori slika koje će biti izložene su: Viorel Flora (Zrenjanin), Jonel Popović (Pančevo), Emil Sfera (Pančevo), Konstantin Grosu (Zrenjanin), Dalila Avram (Torak), Sebastijan Keči (Torak), Aleksandar Kačar (Zrenjanin), Emil Grama (Temišvar), Euđenia Dragoj Banću (Temišvar), Filip A. Petku (Temišvar) i Violeta Caprđa (Banatsko Novo Selo).

 

  • Izložba je otvorena svakog radnog dana i vikendom od 8 do 20h a u video prilogu možete pogledati i kraći razgovor sa direktorom Zavoda.

 

AKTUELNO

FOTO KONKURS

ŽIVOT U DOBA PANDEMIJE COVID – 19 NA FOTOGRAFIJI

 

Zrenjaninski Kulturni centar, Savremena galerija i Foto klub CD13 raspisali su međunarodni foto konkurs za profesionalne fotografe i fotografe amatere iz Srbije i inostranstva koji se bavi temom života u vreme pandemije a  pod nazivom: „KaKO-VIDim život u vreme pandemije“.

 

Konkurs je raspisan do 10. septembra, radovi se šalju na email: kczr@kczr.org

 

O konkursnim propozicijama i načinu prijavljivanja možete pogledati OVDE :

 

NOVA IZLOŽBA

IZLOŽBA GRAFIKA SUZANE VUČKOVIĆ

„POSMATRAČI“

Kulturni centar Zrenjanina

  • Od 20. 8. do 2. 9. 2020.

 

Izložba „Posmatrači“ grafičarke Suzane Vučković, dobitnice druge nagrade 14. Međunarodnog likovnog konkursa „30X30“ biće otvorena u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina od četvrtka, 20. avgusta do srede, 2. septembra.  Publici se predstavlja 40 grafika urađenih u periodu od 2018 – 2020. godine. Ovu grafičku celina autorka je ispunila radovima na kojima su predstavljene gargojle i himere inspirisane groteskama pariske katedrale Notr Dam. Suzana Vučković do sada je održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 Koncept izložbe

O izložbenom konceptu, umetničkoj inspiraciji  i nastanku grafika možemo izdvojiti sledeće:

Ideja

„Fascinantne groteske katedrale Nort Dam u Parizu postavljene su u 19. veku prilikom restauracije i rezultat su kreativne saradnje arhitekte Ežena le Dika i vajara Viktora Pjene. Kako su izvorni garguji  bili teško oštećeni, vodeći arhitekta – reataurator je odlučio ne samo da ih zameni novim, već i da doda „galeriju himera“. Le Dik je, inspirisan karikaturama Onore Domijea, dizajnirao ove monumentalne statue i brižljivo ih rasporedio duž ograde na gornjoj galeriji koja povezuje dve kule. Ekspresivne, zastrašujuće, one predstavljaju zamišljenu mitsku prošlost, ali su i romatičarska aluzija na srednji vek.“ – navodi Suzana Vučković.

 

Razvoj umetničke ideje i način rada

„Fotografisala sam ih i zatim grafički obrađivala, naglašavajući njihovo zastrašujuće fizičko prisustvo, kao prateće posmatrače, posmatrače u napadu…ali i kao posmatrače u iščekivanju, posmatrače u dosadi, čak  vesele… Kombinovanjem različitih a po meni srodnih himera, sučeljavam ih, dodeljujem im nove uloge sa željom da ih „angažujem“ u nekoj vrsti žanr scena. Posebno me privlače glave garguja sa razjapljenim čeljustima, u njima tragam i za komičnim i za zlokobnim, tragičnim a njihovim izmeštanjem sa izvornog mesta na katedrali, oduzimanjem njihove izvorne arhitektonske i simboličke funkcije pa smeštanjem u prirodna okruženja, terase, krošnje drveća, vode… trudim se da ih oživljavam, da prestaju da budu skulpture čak da intenziviram njihovo prisustvo do maksimuma, da ih pretvorim u opominjujuće svedoke našeg života a sve u uverenju da kombinovanom grafičkom tehnikom na ručno pravljenom papiru, transfer litografskim postupkom, linorezom i tehnikom chine-colle mogu da osvojim snažan materijalni identitet fotografije kojim bih se maksimalno približila snazi upravo fotografijom uhvaćenih prizora…“

 

Kraći biografski zapis

  • Suzana Vučković rođena je u Vladičinom Hanu 1966. godine.
  • Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi 1987. godine.
  • Diplomirala je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1993, na kojem je 2004. i magistrirala.
  • na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu odbranila je doktorski umetnički projekat .
  • Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1994. godine.
  • Inicijatorka je međunarodnog trijenala grafike (2011.) a od 2016. predsednica je Organizacionog odbora Trijenala, ULUS, Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ (Beograd).
  • Radi u zvanju vanrednog profesora na Katedri za grafiku na Fakultetu umetnosti u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica.
  • Do sada je održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
  • Učestvovala je u brojnim rezidencijalnim programima, grafičkim radionicama i kolonijama u zemlji i inostranstvu a njeni radovi se nalaze u brojnim kolekcijama širom sveta.

Izložba je otvorena svakog radnog dana i vikendom od 8 do 20h.

 

 

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

 

Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

Na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije Grada Zrenjanina obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim prostorima. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedene mere prilikom posete Kulturnom centru Zrenjanina.