Zrenjanin- Sedmi po redu Horski festival „Slobodan Bursać“ biće održan u subotu, 12. septembra u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina, sa početkom u 20h. Ulaz je besplatan!

Festival će po prvi put biti održan na otvorenom, uz poštovanje svih mera zaštite zbog pandemije Covid – 19. U skladu sa epidemiološkom situacijom i broj posetilaca će biti ograničen, a nošenje zaštitnih maski je obavezno. Iz istog razloga je smanjen i broj horova koji če se pojaviti na festivalu, pri čemu će to biti mali horovi (do šesnaest pevača), okteti i kvartet da bi na taj način i pevači mogli da stoje na propisanom rastojanju.

 Ove godine će na festivalu nastupiti zrenjaninski horovi, a festival će biti održan u formatu celovečernjeg koncerta kojim ćemo simbolično nastaviti njegov kontinuitet. Te večeri publika će imati priliku da čuje Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice“ (dirigent Zorica Kecić), novonastali muški sastav „Klapa Pannonica“ (dirigent Zorica Kozlovački), još jedan novi vokalni kvartet „Vita Brevis“ koji priprema Aniko Kiš Gardinovački, kao i Zrenjaninski kamerni hor (dirigent Andrea Poša). Na festivalu će nastupiti i dva dečija hora: Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina (dirigent Senka Milisavljević) i Dečiji hor Sanjalice kreativnog centra „Kolegijum“ (dirigent Sanja Popović). 

Jedan od razloga odsustvovanja velikih horova je i to što oni nisu bili u mogućnosti da imaju probe u prethodnom periodu a zbog trenutne epidemiološke situacije su otkazana i predviđena gostovanja horova iz zemlje i inostranstva, ali su svi horovi koji su predviđeni za ovu godinu već pozvani da gostuju na festivalu naredne godine.

Između nastupa horova publika će moći da vidi  spotove kako zrenjaninskih, tako i horova iz inostranstva koji su snimani u toku izolacije. Tokom cele večeri biće organizovan live stream putem YouTube kanala i Facebook stranice, a prenos će biti moguće pratiti i preko video-bima na Trgu Slobode.

Ovogodišnji festival kao i prethodnih godina organizuju Kulturni Centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions. Festival su podržali Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i kompanija PerSu.