Zrenjanin- Tokom oktobra u Kulturnom centru Zrenjanina publiku očekuju: Dani italijanskog filma, tribina, izložbe, onlajn radionice, promocija „Stripolisa“, „Begej fest“, Likovni konkurs „30X30“…

 

 

FILMSKI PROGRAM KCZR

DANI ITALIJANSKOG FILMA

  • Oktobar 2020.

U Kulturnom centru Zrenjanina u toku oktobra, svake srede i četvrtka u Maloj sali od 20h na programu je ciklus “Dani  italijanskog filma”.  Ulaz na projekcije je besplatan.  Program organizuje Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu (Istituto Italiano di Cultura) u Beogradu.

Filmovi će se prikazivati prema sledećem rasporedu:

 

Sreda, 7. i četvrtak, 8. oktobar

Film: “Dečko od zlata”/ Un ragazzo d’oro

Sreda, 14. i četvrtak, 15. oktobar

Film: “(Ćerkin) prvi put”/ La prima volta (di mia figlia)

Sreda, 21. i četvrtak, 22. oktobar

Film: “Niko me neće pronaći”/ Nessuno mi troverà

Sreda, 28. i četvrtak, 29. oktobar

Film: “Miris doba bajki”/ Il profumo del tempo delle favole

 

KRAĆI PRIKAZ FILMOVA

 

  1. Dečko od zlata / Un ragazzo d’oro

Režija: Pupi Avati (Pupi Avati)

U sredu, 7. i četvrtak 8. oktobra na programu je italijanska drama  “Dečko od zlata”/Un ragazzo d’oro, snimljena 2014.  a u trajanju od  102’.  Film je režirao Pupi Avati (Pupi Avati) a u njemu  igraju: Rikardo Skamarsio, Šeron Stoun, Kristina Kapotondi i dr.

  • Filmska priča govori o publicisti iz Milana koji pokušava da objavi autobiografski roman, odlučuje da se nakon samoubistva svog   oca poznatog scenariste  preseli u Rim, napuštajući svoju verenicu i zaljubljujući se u bivšu glumicu koja se predstavlja kao izdavač…
  • Film je dobitnik nagrade za scenario na svetskom filmskom festivalu u Montrealu (Kanada)

 

  1. (Ćerkin) prvi put / La prima volta (di mia figlia)

Režija: Rikardo Rosi (Riccardo Rossi)

U sredu, 14. i četvrtak, 15. oktobra na programu je film: “(Ćerkin) prvi put”/ La prima volta (di mia figlia)  koji je premijerno prikaz 2015. Reditelj je Rikardo Rosi (Riccardo Rossi). Uloge: Riccardo Rossi, Anna Foglietta, Fabrizia Sacchi i dr.

  • Nakon što Alberto otkrije da se njegova 15-godišnja ćerka sprema da vodi ljubav „po prvi put“, on smišlja plan – večeru na kojoj će njegova prijateljica Marina pomoći Bjanki da bolje shvati i možda odloži svoju odluku. Ali na večeru dolaze i neočekivani gosti…

 

 

  1. Niko me neće pronaći / Nessuno mi troverà

U sredu, 21. i četvrtak, 22. oktobra  prikazuje se film: Niko me neće pronaći / Nessuno mi troverà urađen u režiji Eđidia Eronika (Egidio Eronico). Uloge tumače: Francesco Guerra, Ettore Majorana Jr, Nadia Robotti. Film je prvi put prikazan 2016. godine.

  • Kako se navodi: “U filmu se govori o nestanku najvećeg italijanskog  teorijskog fizičara XX veka Etore Majorana. On je u nestao u svojoj 31. godini u martu 1938. godine, bez traga i glasa i možda je najpoznatiji čovek u savremenoj istoriji Italije koji  je nestao. Njegov nastanak je i dalje enigma i otvara mnoga pitanja, dok su naučni radovi aktuelniji danas nego tada. Nestanak koji nije rešen i dalje uznemirava društvo, a postao je paradigma političkih, naučnih i moralnih pitanja. Pretpostavke o nestanku su raznorazne od samoubistva, otmice, bega iz zemlje pa sve do povlačenja u manastir. Neki tvrde da su u aferu Majorana upleteni, vojska, političari i tajne službe.”

 

  1. Miris doba bajki / Il profumo del tempo delle favole

U sredu, 28. i četvrtak, 29. oktobra prikazuje se film: Miris doba bajki / Il profumo del tempo delle favole. Film je režirao Mauro Kaputo (Mauro Caputo). Prvi put je prikazan 2016. Film traje 65’.

  • U prikazu filma navodi se da Điorđo Presburger istražuje dečje strahove, laži odraslih, osvetljenje milosti a uz podršku saputnika kao što su Dostojevski i Kafka. On takođe razotkriva svoje iskustvo ulazeći u najskrivenije nabore ljudskog uma. Njegovo putovanje je iisprepletano između različitih kultura, a dragoceno svedočanstvo se pretvara u duboku istragu ljudske duše.

 

 

PROMOCIJA NOVOG BROJA „STRIPOLISA“

NA NOVOSADSKOM STRIP VIKENDU

–  Subota, 3. oktobar

– Kulturna stanica „Eđšeg“

 

Na 14. Novosadskom strip vikendu koji će se održati od 3. do 4. oktobra u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ (Antona Čehova br. 4.) u subotu, 3. oktobra u 16h predstaviće se časopis „Stripolis“.  Na promociji najnovijeg broja časopisa autorskog i internacionalnog stripa govoriće Branko Đukić, urednik publikacije koju objavljuje Kulturni centar Zrenjanina u okviru sopstvene izdavačke produkcije.

 

 

O novom broju časopisa „Stripolis“

  • Nakon završenog zrenjaninskog festivala stripa, na zadovoljstvo ljubitelja ovog medija iz štampe je izašao 12. broj časopisa –

 

Redakcija „Stripolisa“ o časopisu:

  • „Ovaj broj ostaće zapamćen po tome što je nastaou vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom, ali čak ni to nije nas sprečilo da nastavimo sa ustaljenim pojavljivanjem.

Ovog puta odlučili smo da vam predstavimo strip Gvida Krepaksa – „Invazija Mak Similijana XXXVI“. Gvido Krepaks dobro je poznat na našim prostorima po serijalu „Valentina“, ali ga sada možemo videti u sasvim drugom svetlu, gde u okvirima fantastike, on u svom stripu iznosi jasnu osudu rata u Vijetnamu i vojne interevencije Sjedinjenih Američkih Državana na  jugoistoku. Ovaj strip je invektiva svih ugnjetačkih ratova, bez obzira na njihovo vreme i mesto. Svaki kadar koji Krepaks nacrta je pravo malo umetničko delo, a kada se tome doda još i njegova umešnost montaže dobija se strip izvanrednog kvaliteta.

Osvaldo Viola je za razliku od Gvida slabo poznat našoj publici. Objavili smo jedan njegov strip u trećem broju „Stripolisa“, a sada smo se odlučili za čitavu seriju kratkih priča: Crtež ovog Argentinca odlikuje se jednostavnošću, ekspresivnom linijom, munjevitim i kratkim kadrovima što njegove stripove čini izuzetno pitkim i lakim za čitanje. Scenarista ovih kratkih priča koje je Osvaldo nacrtao je niko drugi do Enrike Sančez Abuli, čuveni Španac koji se proslavio na serijalu „Torpedo 1936“, provokativnim pričama koje na svima razumljiv način poniru u dubinu čovekove duše. Sve to ne nedostaje mu ni u stripovima koje objavljujemo.

Ruben Peljeharo je pre nasleđenog stripa „Korto Malteze“ uradio mnogo stripova drugačijim rukopisom i mi smo se ovaj put odlučili da predstavimo jedan strip iz njegove ranije faze stvaralaštva.

Vinsor MeKej je sigurno jedan od onih autora koji je svojim stvaralaštvom zadužio istoriju umetnosti. Njegov rad na stripu uticao je na mnoge generacije strip crtača, ilustratora, slikara… Nikada nije na odmet podsetiti se njegovog majstorstva, a samim tim i odagnati zaborav na njega.

Kao što ćete verovatno i primetititi u ovom broju „Stripolisa“ preovlađaju stripovi sa nešto klasičnijim pristupom nego što je to bio slučaj sa prethodnim brojevima. Dobro ih pogledajte, sigurni smo da će vam se svideti.“

 

 

POZORIŠNA KOMEDIJA „ŠKOLA ZA LJUBAVNIKE“

Kulturni centar Zrenjanina

Sreda, 14. oktobar

Pozorišna komedija „Škola za ljubavnike“ biće izvedena u sredu, 14. oktobra na Velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina. Predstavu o bračnim odnosima, zaljubljenosti i bračnoj monotoniji režirao je i tekst za nju napisao Bojan Stojčetović. U predstavi igraju: Milan Kalinić, Jelena Rakočević, Milan Vasić, Aleksandra Cucić i Bojan Stojčetović. Predstava počinje u 20 časova.

 

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra po ceni od 1200 dinara svakog radnog dana

od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Dodatne informacije o prodaji karata:

023/566-712

063/562783

 

O predstavi:

Radnja predstave smeštena je u Italiji, početkom šezdesetih godina XX veka. Muž i žena upadaju u bračnu kolotečinu. Potreba da se iz nje izađe po svaku cenu dovodi do odluka koje će im promeniti život. Naizgled obični bračni problemi, pretvoriće se u komplikovane komične situacije.

Čudna služavka, kućni prijatelj advokat i profesor, dovešće priču do neverovatnog zapleta kada se bude ispostavilo da niko od njih nije ono što jeste. Na briljantno komičan način publiku će Milan Vasić i Jelana Rakočević, vratiti u ono vreme kada je nemoguće bilo moguće…

Milan Kalinić, kakvog do sada niste videli, bez ijedne reči izaziva smeh a Aleksandra Cucić i Bojan Stojčetović će vas podsetiti zašto negativci mogu biti najpozitivniji u celoj priči…

 

Izvod sa sajta: http://akademija28.com/%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%99%D1%83%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B5/

 

 

 

Podsetnik

Za predstavu je ograničen broj karata.

  • Program se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

 

IZLOŽBA DUŠANA TODOROVIĆA

VI_REAL URBANA KLOPKA

  • Kulturni centar Zrenjanina od 15. do 28. oktobra

 

Izložba Vi_Real Urbana klopka  Dušana Todorovića biće otvorena u salonu Kulturnog centra Zrenjanina od 15. do 28. oktobra. Postavljena celina formiraće virtuelno-realan ambijent materijalizovanog „mentalnog inboksa“ koji je zatrpan mnoštvom informacija i suštinski (u značenju) predstavlja lični dijalog sa vremenom ne samo umetnika već i svakog pojedinca. Radovi su nastali u periodu od 2016-2019. godine. Dušan Todorović do sada je izlagao na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

Autor o svojoj postavci naveo je sledeće:

  • „Savremeni svet je postao savršena globalna klopka koja nas depersonalizuje i transformiše u zavisnike info-skrin sistema. Živimo u lavirintu informacija, otuđeni vladavinom ekrana, dok stvarni život prolazi pored nas. Ambijent Virtuelno-realno sadrži četiri antinomijska isečka koji su odraz vremena u kome živimo…“

 

 

Izvod iz biografije

  • Dušan Todorović je rođen 1945. u Kragujevcu. Diplomirao je na Akademiji za likovne umetnosti (sada Fakultetu likovnih umetnosti) u Beogradu 1972. godine na odseku za slikarstvo kod prof. Đorđa Bošana. Te godine je postao i član ULUS-a i prvi put je samostalno izlagao u Novom Sadu. Od 1974. beleži univerzitetsku karijeru i to na mestu asistenta, docenta, vanrednog, redovnog profesora i dekana Akademije umetnosti u Novom Sadu. Obavljao je i funkciju predsednika ULUV-a (1980.), Nagradu za životno delo Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine (priznanje iz oblasti umetnosti) dobija 2012. godine. Od 2013. ponovo je u statusu slobodnog umetnika.
  • Boravio je na studijskim putovanjima u gotovo svim značajnijim evropskim gradovima, dobitnik je stipendije Danske kao i svih značajnijih domaćih stipendija u oblasti likovne umetnosti.
  • Imao je oko 45 samostalnih izložbi u mnogim gradovima širom bivše Jugoslavije, kao što su: Ljubljana, Maribor, Pula, Dubrovnik, Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Zrenjanin i dr. a izlagao je svoja dela i u gradovima širom sveta na brojnim izložbama jugoslovenskih i vojvođanskih umetnika gde izdvajamo izložbe održane u Parizu, Londonu, Njujorku, Pečuju, Vroclavu, Moskvu, Bukureštu, Portu i Lisabonu. Samostalno izlagao u Parizu, Londonu, Budimpešti, Temišvaru, Čongradu, Berlinu, Pšemislu itd.
  • Trenutno istražuje svet multimedija, usmeravajući se na UV-svetlo i audio-vizuelne efekte.
  • Učestvovao je u brojnim domaćim i evropskim umetničkim kolonijama, suosnivač je prve umetničke kolonije ekološke i reciklažne umetnosti – „Svetionik“.
  • Član je Udruženja evropskih umetnika sa sedištem u Esenu i umetničke grupe 16_11 Urban Distrikt.
  • Dva rada Dušana Todorovića su reprodukovana na čestitkama UNICEF.
  • Dobitnik je brojnih domaćih nagrada i priznanja.

 

UTORAK, 20. OKTOBAR

  • TRIBINA

Tribina – „Promene naziva ulica i trgova u Zrenjaninu kao ogledalo društvenih promena“ biće održana u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 20. oktobra sa početkom u 19 časova. Uvodničar je Aleksandar Radlovački, istoričar.

 

 

„BEGEJ FEST“

Od 23. do 25. oktobra

Deveto Međunarodno takmičenje duvačkih orkestara „BEGEJ FEST”, Sedma regionalna konferencija WASBE za centralnu i istočnu Evropu i Seminar za dirigente duvačkih orkestara održaće se u Zrenjaninu od 23. do 25. oktobra.

 

Organizatori su Svetska Asocijacija za Duvačke Simfonijske Orkestre i Ansamble (WASBE) i

Gradski duvački orkestar Zrenjanin uz podršku Kulturnog centra Zrenjanina a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina.

 

Ove godine zbog trenutne situacije orkestri i učesnici WASBE konferencije koji, nažalost ne mogu lično da dođu, biće prisutni online.

 

Na ovom takmičenju će se takmičiti vrhunski orkestri iz više država, koji će izvoditi kompozicije različitih karaktera i žanrova: zabavna, džez, narodna, klasična…

Na WASBE konferenciji će učestvovati predstavnici jedanaest država: Mađarske, Severne Makedonije, Bugarske, Rusije, Poljske,  Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

DEČJI PROGRAM KCZR

  • Onlajn radionice
  • Svake subote na FB stranici KCZR

Dečji program Kulturnog centra Zrenjanina u toku oktobra, u skladu sa epidemiloškom situacijom, realizovaće se putem onlajn radionica svake subote od 10h na FB stranici KCZR.

 

O programu

Kreativne radionice otvaraju mogućnost da deca zajedno sa roditeljima saznaju mnogo  korisnih saveta o porodičnim odnosima, komunikaciji, zdravom načinu života, ishrane i o sportskim aktivnostima koje su veoma važne za razvoj deteta.

  • Radionice počinju svake subote u 10h na FB stranici Kulturnog centra.
  • U toku trajanja oktobarskog dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika ukoliko žele,  snime svoj  video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije očekuju vredne nagrade. Video prilozi  šalju se na e-mail: kczr@kczr.org.

 

  • Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, “Persu marketi” i prodavnica sportske opreme i rekvizita “Iron”.

 

 

U nastavku pogledajte (predviđen) raspored održavanja radionica u oktobru:

  1. oktobar

– Škola računara “Nimiko” – “Kako pametno koristiti Internet”

– PerSu kutak za zdrav trenutak

– Iron sportski izazov

 

  1. oktobar

– Reciklaža – Iks-Oks igrica

– PerSu kutak za zdrav trenutak

– Iron sportski izazov

 

 

 

  1. oktobar
    – Radionica  Blagoveste Vasileve”Motalica”
    – PerSu kutak za zdrav trenutak
    – Iron sportski izazov

 

  1. oktobar

– Zdravkova radionica

PerSu kutak za zdrav trenutak

  • Iron sportski izazov

 

 

  1. oktobar

– Čitanjac sa bibliotekarima

– PerSu kutak za zdrav trenutak

Iron sportski izazov

 

 

 

IZLOŽBA JUGOSLAVA VLAHOVIĆA

FLOWER POWER

  • Do 14. oktobra

U Kulturnom centru  postavljena je  izložba Jugoslava Vlahovića “Flower Power”. Ona predstavlja ciklus crteža koji je spojio oružje i cveće a autor  je počeo na njenom  radu  veoma spontano pre više godina. Danas ova zbirka broji preko 65 radova a pred zrenjaninskom publikom izložena je do 14. oktobra.

 

O postavci

Inače, svaki detalj izložbe govori o Jugoslavu kao autoru. Cveće kojim se on suprotstavlja sili i moći nije samo umetnička metafora već njegov genetski kod. Vlahović pripada generaciji “dece cveća“, generaciji koja je stvorila mjuzikl  Kosa čija je premijera bila pre pedeset godina u Ateljeu 212. Cveće je njegov odbrambeni mehanizam kojim pokušava da popravi svet, tako da svojim delima pruža dozu nade i ohrabruje nas da ne ostanemo mirni prema sili i moći, rekao je Miodrag Stojilović, predsednik Saveta Međunarodnog salona antiratne karikature.

 

Radno vreme salona je svakog dana od 8 do 20h.

 

 

IZLOŽBA PETRA MESELDŽIJE

„OD STRIP-KVADRATA, DO SLIKE“

  • Do 17. oktobra

U galeriji ALUZ (Asocijacija likovnih umetnika Zrenjanina) koja se nalazi u prostoru Narodnog muzeja  do 17. oktobra  postavljena je izložba printova Petra Meseldžije pod nazivom  “Od strip-kvadrata, do slike”. Po završetku izložbe printovi će biti podeljeni ljubiteljima umetnosti ovog autora.

 

Izložba može da se pogleda svakog radnog dana od 15 do 20h.

 

KULTURNI CENTAR ZRENJANINA

RASPISAO LIKOVNI KONKURS 30×30

  • Konkurs za profesionalne likovne umetnike

 

Kulturni centar Zrenjanina u saradnji sa autorom projekta mr Milutinom Mićićem raspisao je 15. Međunarodni likovni konkurs 30X30 na  temu  „Vreme maski – koja je tvoja?“. Konkurs je otvoren do 20. novembra za sve profesionalne likovne umetnike na teritoriji Republike Srbije i za sve umetnike širom sveta. Na sajtu Kulturnog centra pogledajte propozicije i preuzmite prijavni formular:

https://kczr.org/15-medunarodni-likovni-konkurs-30×30/

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

 

Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa kao i obavezno držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom posete programa u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina.