Tokom septembra u Kulturnom centru Zrenjanina publiku očekuje Filmski festival „Slobodna zona“, izložba grafika Suzane Vučković, izložba „Pravoslavlje“ Foto-saveza Srbije, dečji onlajn program – radionice, foto-konkurs, festival „Stripolis“, Horski festival „Slobodan Bursać“, pozorišna predstava „Crveni šešir“, „Banatska bajka“…

 

 

PROGRAM VIZUELNIH UMETNOSTI

IZLOŽBA GRAFIKA SUZANE VUČKOVIĆ „POSMATRAČI“

 

Izložba „Posmatrači“ grafičarke Suzane Vučković, dobitnice druge nagrade 14. Međunarodnog likovnog konkursa „30X30“ otvorena je u izložbenom salonu Kulturnog centra do srede, 2. septembra. Publici se predstavlja 40 grafika urađenih u periodu od 2018 – 2020. godine. Ovu grafičku celinu autorka je ispunila radovima na kojima su predstavljene gargojle i himere inspirisane groteskama pariske katedrale Notr Dam. Suzana Vučković do sada je održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

 

 

Koncept izložbe

O izložbenom konceptu, umetničkoj inspiraciji  i nastanku grafika možemo izdvojiti sledeće:

Ideja

„Fascinantne groteske katedrale Nort Dam u Parizu postavljene su u 19. veku prilikom restauracije i rezultat su kreativne saradnje arhitekte Ežena le Dika i vajara Viktora Pjene. Kako su izvorni garguji  bili teško oštećeni, vodeći arhitekta – reataurator je odlučio ne samo da ih zameni novim, već i da doda „galeriju himera“. Le Dik je, inspirisan karikaturama Onore Domijea, dizajnirao ove monumentalne statue i brižljivo ih rasporedio duž ograde na gornjoj galeriji koja povezuje dve kule. Ekspresivne, zastrašujuće, one predstavljaju zamišljenu mitsku prošlost, ali su i romatičarska aluzija na srednji vek.“ – navodi Suzana Vučković.

 

Razvoj umetničke ideje i način rada

„Fotografisala sam ih i zatim grafički obrađivala, naglašavajući njihovo zastrašujuće fizičko prisustvo, kao prateće posmatrače, posmatrače u napadu…ali i kao posmatrače u iščekivanju, posmatrače u dosadi, čak  vesele… Kombinovanjem različitih a po meni srodnih himera, sučeljavam ih, dodeljujem im nove uloge sa željom da ih „angažujem“ u nekoj vrsti žanr scena. Posebno me privlače glave garguja sa razjapljenim čeljustima, u njima tragam i za komičnim i za zlokobnim, tragičnim a njihovim izmeštanjem sa izvornog mesta na katedrali, oduzimanjem njihove izvorne arhitektonske i simboličke funkcije pa smeštanjem u prirodna okruženja, terase, krošnje drveća, vode… trudim se da ih oživljavam, da prestaju da budu skulpture čak da intenziviram njihovo prisustvo do maksimuma, da ih pretvorim u opominjujuće svedoke našeg života a sve u uverenju da kombinovanom grafičkom tehnikom na ručno pravljenom papiru, transfer litografskim postupkom, linorezom i tehnikom chine-colle mogu da osvojim snažan materijalni identitet fotografije kojim bih se maksimalno približila snazi upravo fotografijom uhvaćenih prizora…“Kraći biografski zapis

  • Suzana Vučković rođena je u Vladičinom Hanu 1966. godine.
  • Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi 1987. godine.
  • Diplomirala je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 1993, na kojem je 2004. i magistrirala.
  • na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu odbranila je doktorski umetnički projekat .
  • Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 1994. godine.
  • Inicijatorka je međunarodnog trijenala grafike (2011.) a od 2016. predsednica je Organizacionog odbora Trijenala, ULUS, Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ (Beograd).
  • Radi u zvanju vanrednog profesora na Katedri za grafiku na Fakultetu umetnosti u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica.
  • Do sada je održala 22 samostalne izložbe i izlagala na preko 290 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.
  • Učestvovala je u brojnim rezidencijalnim programima, grafičkim radionicama i kolonijama u zemlji i inostranstvu a njeni radovi se nalaze u brojnim kolekcijama širom sveta.

 

 Izložba je otvorena svakog radnog dana i vikendom od 8 do 20h.

 

 NOVA POSTAVKA

IZLOŽBA „PRAVOSLAVLJE“

Izložba „Pravoslavlje“ Foto-saveza Srbije biće otvorena u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina od četvrtak, 3. do srede, 16. septembra. Foto-savez Srbije sa izložbom fotografija na temu pravoslavlja priključio se u proslavi i obeležavanju 800 godina od proglašenja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Na izložbi predstavlja 118 izabranih fotografija koje su urađene od strane 51 autora. Fotografije su nastale u periodu od 1984. do 2018. godine.

 

  1. septembra 1219. proglašena je autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, sa sedištem u manastiru Žiča. Sveti Sava je 1219. rukopoložen od strane carigradskog patrijarha Manojla I za „arhiepiskopa srpskih i primorskih zemalja“, a srpska crkva dobija autokefalnost i dostojanstvo arhiepiskopije. Od tada se srpski arhiepiskop birao i posvećivao u srpskoj zemlji.

 

Iz FSS navode  – da su  ubeđeni da će se svi ljubitelji umetnosti i fotografije doživeti istinsku radost na izložbi koja će ih podariti bogatim i zanimljivim sadržajem i zasigurno potvrditi da je u pitanju vitalna vizuelna snaga fotografskih stvaralaca iz Srbije.

 

O Foto-savezu Srbije

FSS sa sedam decenija tradicije, svrstava se među najstarije saveze na ovim prostorima. Davne 1946. godine osnovan je Republički odbor za foto-amatere u okviru komisije „Tehnika i sport“, ali svoje suštinske korene foto amaterizam vuče od samog početka XX veka. FSS ima svoje zapaženo mesto na međunarodnoj fotografskoj sceni kao redovan član svetske organizacije umetničkih fotografija – FIAP (Federation Internationale de L’Art Photographiljue). O značaju fotografije govori i činjenica da je ona u mnogo čemu, zamenila pisanu reč, a informacije koje  nosi govori sa više preciznosti, na autentičan način o ljudima, mestima, događajima i autorskim preokupacijama.

 

Izložba je otvorena svakog radnog dana i vikendom od 8 do 20h.

 

 

DEČJI PROGRAM KULTURNOG CENTRA ONLAJN RADIONICE

 

Svake subote na FB stranici KCZR

 

Ovogodišnji dečji program Kulturnog centra Zrenjanina predviđen  da se organizuje u toku letnjih meseci u Plankovoj bašti i Amfitetaru KCZR u skladu sa epidemiološkom situacijom u zemlji, svake subote, do kraja septembra realizovaće se kroz onlajn radionice.  Kreativne radionice otvaraju mogućnost da deca zajedno sa roditeljima  saznaju mnogo  korisnih saveta o porodičnim odnosima, komunikaciji, zdravom načinu života, ishrane i o sportskim aktivnostima koje su veoma važne za razvoj deteta.

  • Radionice počinju svake subote u 10h na FB stranici Kulturnog centra.
  • U toku trajanja letnjeg dečjeg programa predviđeno je da neki od učesnika ukoliko žele,  snime svoj  video zapis na osnovu datih uputstava i učestvuju u nagradnoj igri u kojoj najuspešnije očekuju vredne nagrade. Video prilozi  šalju se na e-mail: kczr@kczr.org.

 

  • Pokrovitelji programa su: Grad Zrenjanin, “Persu marketi” i prodavnica sportske opreme i rekvizita “Iron”.

U nastavku pogledajte (predviđen) raspored održavanja radionica u septembru:

  1. septembar
    Kreativno putovanje u Rusiju sa Sovicama mudricama
     Persu kutak za zdrav trenutak
     Iron sportski izazov12. septembar
     Škola računara Nimiko – “Kako pametno koristiti internet”
    Persu kutak za zdrav trenutak
    Iron sportski izazov19. septembar
    Sanela Dunđerski – radionica za devojčice
    Persu kutak za zdrav trenutak
    Iron sportski izazov

  2. septembar

    Radionica  Blagoveste Vasileve”Motalica”
    Persu kutak za zdrav trenutak
    Iron sportski izazov

 

SUBOTA, 12. SEPTEMBAR

HORSKI FESTIVAL „SLOBODAN BURSAĆ“

  • Horski festival „Slobodan Bursać” po prvi put na otvorenom

 

Sedmi po redu Horski festival „Slobodan Bursać” biće održan u subotu, 12. septembra u Amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina, sa početkom u 20h.

Festival će po prvi put biti održan na otvorenom, uz poštovanje svih mera zaštite zbog pandemije Covid – 19. U skladu sa epidemiološkom situacijom i broj posetilaca će biti ograničen, a nošenje zaštitnih maski je obavezno. Iz istog razloga je smanjen i broj horova koji če se pojaviti na festivalu, pri čemu će to biti mali horovi (do šesnaest pevača), okteti i kvartet da bi na taj način i pevači mogli da stoje na propisanom rastojanju.

Ove godine će na festivalu nastupiti zrenjaninski horovi, a festival će biti održan u formatu celovečernjeg koncerta kojim ćemo simbolično nastaviti njegov kontinuitet. Te večeri publika će imati priliku da čuje Crkveno pevačko društvo „Žene Mironosice” (dirigent Zorica Kecić), novonastali muški sastav „Klapa Pannonica“ (dirigent Zorica Kozlovački), još jedan novi vokalni kvartet „Vita Brevis” koji priprema Aniko Kiš Gardinovački, kao i Zrenjaninski kamerni hor (dirigent Andrea Poša). Na festivalu će nastupiti i dva dečija hora: Dečiji hor Kulturnog centra Zrenjanina (dirigent Senka Milisavljević) i Dečiji hor Sanjalice kreativnog centra „Kolegijum” (dirigent Sanja Popović).

Jedan od razloga odsustvovanja velikih horova je i to što oni nisu bili u mogućnosti da imaju probe u prethodnom periodu a zbog trenutne epidemiološke situacije su otkazana i predviđena gostovanja horova iz zemlje i inostranstva, ali su svi horovi koji su predviđeni za ovu godinu već pozvani da gostuju na festivalu naredne godine.

Između nastupa horova publika će moći da vidi  spotove kako zrenjaninskih, tako i horova iz inostranstva koji su snimani u toku izolacije. Tokom cele večeri biće organizovan live stream putem YouTube kanala i Facebook stranice, a prenos će biti moguće pratiti i preko video-bima na Trgu Slobode.

Ovogodišnji festival kao i prethodnih godina organizuju Kulturni Centar Zrenjanina i KulturKick Creative Productions. Festival su podržali Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i kompanija PerSu.

Ulaz je besplatan!

 

 

 

UTORAK, 15. SEPTEMBAR

POZORIŠNA PREDSTAVA “CRVENI ŠEŠIR”

Igraju: Mina Lazarević i Nada Blam

Pozorišna komedija “Crveni šešir” biće izvedena u Amfitetaru Kulturnog centra Zrenjanina u utorak, 15. septembra u 20h. Predstavu je režirao Dimitrije Šašić a napisao Rastko Papić. Nastala je na osnovu  istinite priče o dvema poznatim srpskim glumicama. Komične i tužne scene života koje  pokreću pitanja ljubavi, mržnje i radosti  odigraće  Mina Lazarević i Nada Blam. Karte će se prodavati  na biletarnici Kulturnog centra svakog  radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20h  po ceni od 700 dinara. Broj karata je organičen.

 

 

Informacije o prodaji karata:

023/566-712

063/562783

 

 

 

 „STRIPOLIS“ – XI FESTIVAL STRIPA

 

Festival  “Stripolis”, manifestacija posvećena popularizaciji stripa njegovom likovnom izrazu, naraciji i kulturološkim značenjima, poznatoj kao deveta umetnost,  biće održan u Kulturnom centru Zrenjanina od 17. do 19. septembra 2020. godine.

 

Šta Vas očekuje

  • I ove godine, kao i svake do sada, iz štampe će izaći novi broj časopisa „STRIPOLIS“. Ovaj dvanaesti po redu broj donosi stripove poznatih svetskih autora kao što su Osval Viola, Enrike Sančez Abuli, Gvido Krepaks…Osim njih naravno postoje autor čije stripove ostavljamo kao iznenađenje. Časopis je odlično odštampan na kvalitetnom 130 gramskom kunzdruk papiru.
  • Zbog nepredvidivih okolnosti izazvanih virusom Korona koje se mogu desti do 17. septembra, kada smo planirali početak festivala, on se neće odvijati po ustaljenom programu kao predhodnih godina, pa će zbog bezbednosti građana biti prilagođen trenutku u kojem se bude dešavao. Ipak možemo obećati da festival neće biti ništa manje interesantan od pređašnjih, jer očekujemo dolazak zanimljivih gostiju iz sveta stripa, a potrudićemo se da u gradu na nekoliko prostora napravimo kvalitetne izložbe.
  • Oni koji budu sprečeni da nas prate uživo, moći će to da urade i na online platformama.
  • Kada se približi datum održavanja festivala slede detaljne informacije o programu i festivalskoj satnici.

 

Pokrovitelj: Grad Zrenjanin

 

U KULTURNOM CENTRU ZRENJANINA FILMSKI FESTIVAL “SLOBODNA ZONA”

U toku septembra, u Kulturnom centru počinje 14. Turneja filmskog festivala “Slobodna zona”. U okviru zrenjaninske turneje održaće se projekcije četiri igrana i tri dokumentarna filma. Filmovi će se prikazivati svake srede i četvrtka od 20h u Maloj sali Kulturnog centra. Ulaz je besplatan.

 

 

Raspored projekcija:

Sreda, 2. 9.

Film: “Alis i gradonačelnik”

Četvrtak, 3. 9.

Film: “Okrug”

Sreda, 9. 9.

Film: “Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom”

Četvrtak, 10. 9.

Film: “Izbačeni”

Sreda, 16. 9.

Film: “Selfi”

Četvrtak, 17. 9.

Film: “Zvezda od 100 kila”

Sreda, 23. 9.

Film: “Moje neverovatno leto sa Tes”

 

 

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi dobitnika nagrade na prestižnom Kanskom festivalu (Label Europa Cinemas) igrani film Alis i gradonačelnik (2. 9.) koji prikazuje Alis, mladu i pametnu filozofkinju, koja postaje asistentkinja gradonačelnika Liona koji prolazi kroz profesionalnu egzistencijalnu krizu i najviše liči na izduvani politički balon u koji lagano ulazi svež vazduh i vatromet ideja.

Publika širom Srbije imaće priliku da pogleda i islandski film Okrug (3. 9.) o mlekarki Inge koja odlučuje da započne “život po svojim pravilima” i usprotivi se korupciji i nepravdi u svom islandskom gradiću. Film zbog izuzetnog kvaliteta podržan je od strane Kreativne Evrope i njegovog potprograma Media.

Zatim sledi švedski dokumentarac Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom (9. 9.) koji detaljno govori o zaostavštini genijalnog švedskog autora, svetski poznatog po trilogiji “Milenijum”. Trilogija je postala jedna od najtraženijih krimi-priča u istoriji, među kojom je najpoznatije ostvarenje “Devojka sa tetovažom zmaja” adaptirano u nekoliko uspešnih filmova.

Na repertoaru ovogodišnje Turneje je i uzbudljiv dokumentarac Izbačeni (10. 9.) koji je pobudio veliku pažnju publike tokom novembarskog festivala. Film se bavi globalnom krizom stanovanja i razlogom zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svetskih pitanja današnjice?

U okviru Turneje publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac Selfi (16. 9.)Film je jedinstvena rekonstrukcija događaja koji su doveli do ubistva 16-godišnjeg Davida Bifolka, koga je 2014. godine ubio karabinjer u napuljskoj četvrti Trajano. U pokušaju da istraži i razume okolnosti koje su dovele do Davidove smrti reditelj Agostino Ferente pronalazi dvojicu Davidovih prijatelja Pjetra i Alesandra i moli ih uz pomoć mobilnih telefona u formi selfija ispričaju priču o njihovom prijateljstvu.

Turneja donosi i igrane filmove za mlađu publiku (14+) koji pružaju uvid u stanje društva iz perspektive mladih. U okviru Turneje mlađa publika, ali i starija, moći će da pogleda filmove Moje neverovatno leto sa Tes (23. 9.) i Zvezda od sto kila (17. 9.) – film koji je od strane festivalskog srednjoškolskog žirija izabran za najbolji film u okviru programske linije 14+.

 

 

 

 

POJEDINAČAN PRIKAZ FILMOVA

  • TREJLERI

 


 SREDA, 2. SEPTEMBAR

“Alis i gradonačelnik” (igrani film) r. Nicolas Pariser / Francuska, 2018, 105’

Gradonačelnik Liona, Pol Terano, pati od egzistencijalne krize. Nakon 30 godina u politici, oseća se potpuno prazno i lišen ideja. Kako bi to prevazišao, Pol angažuje mladu i pametnu filozofkinju, Alis Ajman, za neobičan posao predlaganja ideja Gradskoj skupštini. Kroz njihov odnos reditelj na duhovit i dirljiv način preispituje savremeni život, kroz filter dve generacije. Dijalog dveju dijametralno suprotnih ličnosti koje preispituju sve ono u šta su do tada verovale.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=alis-i-gradonacelnik-igr

 

ČETVRTAK, 3. SEPTEMBAR

“Okrug” (igrani film) r. Grimur Hakonarson / Island, Danska, Nemačka, Francuska,  2019, 92’

Smešten u maloj islandskoj poljoprivrednoj zajednici, film Okrug govori o Ingi, sredovečnoj mlekarki koja se suprotstavlja svemoćnoj lokalnoj zadruzi. Inga pokušava da natera ostale farmere da joj se pridruže u borbi protiv korumpirane zadruge, ali nailazi na veliki otpor, što je primorava da se suoči sa zavisnošću i lojalnošću zajednice ovom jedinom, dominantnom preduzeću. Inga se mora poslužiti svojom snalažljivošću i lukavstvom, kako bi se oslobodila uticaja zadruge i konačno živela onako kako želi.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=okrug-igr

 

SREDA, 9. SEPTEMBAR

“Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom” (dokumentarni film), r: Henrik Georgsson /  Švedska, 2018, 99’

Stig Laršon: Čovek koji se igrao vatrom detaljno govori o zaostavštini i životnom delu poznatog autora Stiga Laršona. Tvorac je i pisac najprodavanijeg serijala Devojka sa tetovažom zmaja, koji je adaptiran u nekoliko uspešnih filmova. Laršon je bio predan novinar i autor, čiji je fascinantan i dramatičan život do sada bio uglavnom nepoznat. Bio je posvećen borbi protiv desnog ekstremizma i širenju poruke da je demokratija pravo za koje se treba boriti. Film sadrži intervjue sa ljudima bliskim Laršonu, kao i jedinstven materijal iz njegove privatne arhive, rekonstrukcije događaja i nikada ranije viđene arhivske snimke.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=stig-larson-covek-koji-se-igrao-vatrom-dok

 

ČETVRTAK, 10. SEPTEMBAR

“Izbačeni” (dokumentarni film) r. Fredrik Gertten / Švedska, 2019, 92’

Izbačeni je novi dokumentarac nagrađivanog reditelja Fredrika Gertena, koji istražuje zašto više ne možemo da priuštimo život u našim gradovima. Stanovanje je osnovno ljudsko pravo, preduslov za siguran i zdrav život. Međutim, u gradovima širom sveta postaje sve teže i teže obezbediti mesto stanovanja. Ko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svetskih pitanja današnjice? U filmu učestvuju Saskija Sasen, Džosef Stiglic, Roberto Savijano i Lejlani Farhe, specijalni izvestilac Ujedinjenih nacija za pitanja adekvatnog stanovanja ljudi širom sveta. Ovaj aktuelan i sjajan dokumentarac poziva na odgovornost moćnike koji sprečavaju pristup onome što je osnovno ljudsko pravo.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=izbaceni-dok

 

SREDA, 16. SEPTEMBAR

“Selfi” (dokumentarni film), r: Agostino Ferrente / Francuska, Italija / 2019, 78’,

Nerazdvojni prijatelji Alesandro i Pietro imaju 16 godina i žive u napuljskom predgrađu Traijano. Alesandro radi kao konobar u baru, dok Pietro sanja o tome da postane frizer. U toku leta 2014. godine njihovog prijatelja, Davida Bifolkoa (16) policajac je greškom ubio tokom potrage, zamenivši ga sa beguncem. Alesandro i Pietro prihvataju rediteljev predlog da beleže snimke ajfonom, uživo komentarišući svoja svakodnevna iskustva, svoje blisko prijateljstvo, kraj u kome žive, koji je sada, u sred leta, prazan i tragediju koja je okončala Davidov život. Rezultat je vizuelno impresivan film o odrastanju i pubertetu, o tome kako je kada poreklo određuje budućnost, o nasilju države, gnevu i bolu zbog gubitka u dominantno muškom svetu gde je najvažnije biti jak.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=selfi-dok

 

 

 

ČETVRTAK, 17. SEPTEMBAR

“Zvezda od 100 kila” (igrani film), r: Marie-Sophie Chambon / Francuska / 2019, 88’

Šesnaestogodišnja Lua ima samo jedan san, a to je da postane astronaut. Odlična je u fizici i kada bi se merila samo pamet, bila bi savršen kandidat. Međutim, Lua ima veliki problem: ima preko 100 kila-porodično nasleđe od kog ne može da pobegne. Kada pomisli da je sve izgubljeno, Lua upoznaje Ameli, Stanu i Džastin, tri tinejdžerke suočene sa sličnim problemima, ali ipak  spremne da učine sve što je potrebno kako bi se zajedno otisnule u svemir.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=zvezda-od-100-kila-igr

 

SREDA, 23. SEPTEMBAR

“Moje neverovatno leto sa Tes” (igrani film) r: Steven Wouterlood / Holandija, Nemačka / 2019,  82’

Uplašen od mogućnosti da će jednog dana, kao najmlađe dete ostati sam na svetu jer će svi stariji iznjegove porodice umreti pre njega, Sem započinje sopstveni „trening samoće” tokom kog luta ostrvom nekoliko sati dnevno. Kada upozna misterioznu Tes, koja ima veliku tajnu, Sem se upliće u avanturu koja će mu pomoći da shvati da bi trebalo da neguje odnos sa svojom porodicom, umesto da beži od njih. On donosi prelomnu odluku koja će dovesti u pitanje njegovo specijalno prijateljstvo sa Tes i zauvek promeniti njen život.

http://freezonebelgrade.org/?sermons=moje-neverovatno-leto-sa-tes-igr

FILMASKA LEKTIRA

  • “Diplomac” – 24. 9.
  • “Buč Kasidi i Sandens Kid” – 30. 9.

U okviru ciklusa Filmska lektira Kulturni centar Zrenjanina u poslednje dve nedelje septembra u Maloj sali od 20h organizuje prikazivanje dva filmska klasika. U četvrtak, 24. septembra na programu je popularna američka ljubavna komedija i drama “Diplomac”/The Graduate iz 1967. u trajanju od 105 min. Film je proslavio Dastina Hofmana i smatra se klasikom kinematografije ubrajajući se u jedan od najboljih filmova svih vremena. Film je urađen po adaptaciji istoimenog roma koji je napisao Čarls Veb (Charles Webb) a režiran je od strane Majka Nikolsa (Mike Nicholsa). U sredu, 30. septembra na programu od 20h je film “Buč Kasidi i Sandens Kid”/Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969, 110’) sa Pol Njumenom i Robertom Redfordom u glavnim ulogama. Film je režirao Džordž Roj Hil (Gorge Roy Hill). Filmska naracija opisuje život i međusobni odnos dva pljačkaša neočekivanih manira…

 

Ulaz je besplatan.

 

 

UTORAK, 29. SEPTEMBAR

TRIBINA – „KRIZA EVROPSKE UNIJE“

Tribina – „Kriza Evropske unije“ biće održana u utorak, 29. septembra u 19h u Maloj sali Kulturnog centra. Uvodničar je Miroslav Samardžić, politikolog.

 

 

„BANATSKA BAJKA – LETO U GRADSKOJ BAŠTI“

  • Program do 13. septembra 2020.

 

U Gradskoj bašti u organizaciji Kulturnog centra, Turističke organizacije i IP Media 023 Zrenjanin a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina u toku septembra održaće se deo manifestacije “Banatska bajka – leto u Gradskoj bašti”. Do 13. septembra programi se održavaju prema sledećem rasporedu:

 

 

Sreda, 2. septembar 20h –  Projekcija španskog filma „Ibica”/ žanr: komedija

Četvrtak,  3. septembar 18h –  Pozorište“Zvezdica“  predstava za decu „Guska na mesecu“

20h –  Projekcija filma „Petar Pan i magična knjiga nedođija“ – dečji animirani/sinhronizovan na srpski

Petak,  4.septembar 20h –  Muzički program – nastupa Milica Dosković, vokalna solistkinja sa gostima

Subota,  5.septembar 20h –  Muzički program – Bid Bend „Gagić i prijatelji“

Nedelja, 6.septembar 20h –  Projekcija filma „Iskušenik“, drama, triler, misterija

 

Ponedeljak,  7.septembar 20h – program: „Muzika svih generacija“/ Prof. Ivica Petrov i Đorđe Damjan sa gostima

Utorak,  8. septembar 20 h –  Muzičko veće zabavne i pop- rok muzike/nastupa: Duo „Hand Made“ uz projekciju video zapisa vinskih priča –

Sreda,  9. septembar 20 h –  Projekcija španskog filma „Profesori – dileri“/Žanr: komedija –

Četvrtak,  10 septembar – 18h „Sovice mudrice“/kreativna radionica

  • 20 h Projekcija filma za decu „Sadko – avantura na dnu mora“/ singhronizovan na srpski

Petak, 11. septembar  20h –  Muzički program u okviru kojeg nastupa vokalna solistkinja Milica Dosković sa gostima

Subota, 12. septembar 20h –  Muzički program – nastupa –  Bid Bend „Gagić i prijatelji“

Nedelja,  13. septembar 20h – Projekcija francuskog filma „Doviđenja tamo gore“/Žanr: drama-triler

 

Ulaz je besplatan.

 

AKTUELNO: FOTO KONKURS ŽIVOT U DOBA PANDEMIJE

COVID – 19 NA FOTOGRAFIJI

  • Konkurs je otvoren do 10. septembra

 

Zrenjaninski Kulturni centar, Savremena galerija i Foto klub CD13 raspisali su međunarodni foto konkurs za profesionalne fotografe i fotografe amatere iz Srbije i inostranstva koji se bavi temom života u vreme pandemije a  pod nazivom: „KaKO-VIDim život u vreme pandemije“.

 

Konkurs je raspisan do 10. septembra, radovi se šalju na email: kczr@kczr.org

 

O konkursnim propozicijama i načinu prijavljivanja možete pogledati na web-site i FB stranici Kulturnog centra Zrenjanina:

 

https://kczr.org/medunarodni-foto-konkurs-kako-vidim-zivot-u-vreme-pandemije/

 

https://www.facebook.com/kulturni.zrenjanina/photos/a.841300132557064/3328689417151444/?type=3&theater

 

Organizator zadržava pravo izmene programa.

 

Programi se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa kao i obavezno držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom posete programa koje organizuje Kulturni centar Zrenjanina.