Narodno pozorište u Zrenjaninu dodeljuje Priznanje „Toša Jovanović“ od 2006. godine povodom 15. oktobra, dana zrenjaninskog Pozorišta.

Priznanje se dodeljuje zaposlenima i spoljnim saradnicima koji su svojim radom pomogli i unapredili rad zrenjaninskog Teatra.

Povod za obnovu tradicije dodele ovog priznanja jeste 50 godina Lutkarske scene i 60 godina Dramske scene i objavljivanje prve monografije Pozorišta.

U četvrtak, 2. decembra, u 12 časova, v.d. direktora Dejan Karlečik dodelio je priznanje „Toša Jovanović“ za 2021. godinu: Olgici Trbojević Kostić, glumici Lutkarske scene, Stefanu Juaninu, glumcu Dramske scene, i Srđanu Vekeckom, majstoru pozornice Dramske scene, zbog postignutih rezultata u radu, tokom jedne od najizazovnijih i najtežih pozorišnih godina, i posvećenosti poslu.

 

Olgica Trbojević Kostić je glumica Lutkarske scene već 25 godina. Do sada je ostvarila veliki broj zapaženih uloga u nagrađivanim predstavama Lutkarske scene, koje je obojila svojim specifičnim glasom i posebnim animatorskim darom. Priznanje „Toša Jovanović“ za 2021. godinu joj se dodeljuje zbog postignutih rezultata i osvajanja glumačke nagrade na Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Kragujevcu 2021. godine za ulogu Kuma Lije u predstavi „Ježeva kućica”.

Stefan Juanin je glumac Dramske scene od 2013. godine. Osim izvanrednih glumačkih ostvarenja tokom osam sezona i igranja u gotovo svim predstavama na repertoaru, Stefan Juanin je u jednom neizvesnom periodu za naše pozorište na sebe preuzeo veoma odgovoran zadatak umetničkog savetnika uhvativši se u koštac sa skromnim budžetom, neophodnoću izgradnje repertoara i neadekvatnim angažovanjem ansambla. Priznanje „Toša Jovanović” za 2021. godinu mu se dodeljuje zbog uspešno obavaljanih poslova glumca i umetničkog savetnika.

Srđan Vekecki je deo scenske tehnike Dramske scene našeg pozorišta već 25 godina i uvek je bio vredan, odgovoran radnik, spreman da preuzme odgovornost i inicijativu. Priznanje „Toša Jovanović“ za 2021. godinu mu se dodeljuje jer je tokom sezone 2020/2021. profesionalno obavljao poslove rukovođenja scenskom tehnikom.

 

Dosadašnji dobitnici:

– Kristina Mirkov (2006)
– Radoslav Zlatan Dorić (2007)
– Anđa Jankov Malbaški (2008)
– Ljuboslav Majera (2009)
– Vladimir Grubanov (2010)
– Ekipa predstave „Zbogom, žohari!” (2011)
– Ekipa predstave „Priče ptice lažljivice” (2012)
– Goran Kovačević (2013)
– Sava Damjanović (2014)
– List „Zrenjanin” (2015)
– Svi zaposleni, povodom 70 godina rada Dramske scene i 60 godina rada Lutkarske scene (2016)
– Sanja Radišić (2017)
– Andrija Poša, Danilo Mihnjević, Blagovesta Vasileva, Dejan Karlečik i Sanja Radišić (2018)
– Brankica Morić, Vilmoš Kašlik, Tibor Farago, Andrija Poša, Aleksandar Dragar, Jovan Torački, Dragan Đorđević, Željko Mijanović (2019)