Koncert klasične gitare Veljka Torbice mladog zrenjaninskog umetnika i profesora gitare, biće održan u subotu, 10. oktobra u Reformatskoj crkvi u 19 časova. Koncert je inspirisan delima koja su bila deo muzičkog sazrevanja Veljka Torbice. Na programu su dela Baha, Feliksa Mendelsona, Lobosa, Manuela Ponsa i dr. Ulaz je slobodan.

 

Program koncerta

Dietrich Buxtexude Suite BuxWV 236

– Allemande

  1. S. Bach BWV 996

– Allemande

– Courante

– Sarabande

– Boure

Felix Mendelsohn

– Venetian Gondola Song  lieder ohne worte op 19 no 6

  1. M. Ponce

-Ballet

– Sonata 3 (Allegro Moderato, Chanson, Allegro non Troppo)

  1. V. Lobos – etude no 1

Augustin Barrios Mangore

-La Catedral (Preludio Saudade,Andante Religioso, Allegro Solemne)

  1. Albeniz

– Capricho Catalan

– Asturias

Stanley Myers

-Cavatina

 

 

Izvod iz biografije

  • Veljko Torbica rođen 1989. godine u Zrenjaninu .Gitaru je počeo da svira sa 10 godina u klasi profesora Aleksandra Popovića u Muzičkoj školi „Josif Marinković“. Srednju Muzičku školu „Josif Marinković“ nastavlja u klasi profesorke Sanje Milutinović, a diplomira 2008. u klasi profesora mr Zorana Krajišnika.
  • Muzičku Akademiju u Novom Sadu  nastavlja u klasi profesora Zorana Krajišnika gde diplomira 2013. godine. Iste godine upisuje magistarske master studije na  Muzičkoj akademij u Bratislavi u klasi eminentnog profesora doktora Jozefa Zsapke.
  • 2015 godine se vraća u rodni grad gde nastavlja da radi kao profesor u Muzičkoj školi „Josif Marinković“.
  • Za vreme školovanja je ostvario brojne rezultate na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, a takođe je i pohađao majstorske kurseve kod poznatih gitarista iz celog sveta kao što su Oscar Ghiglia, Annielo Desiderio, Zoran Dukić, Dušan Bogdanović, Paolo Pegoraro, Costas Cotsiolis .
  • Umetnikova ogromna ljubav je pedagoški rad u muzičkoj školi. Njegovi đaci osvajaju nagrade na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima, a neki od njih sada studiraju na muzičkim akademija u inostranstvu i Srbiji.

 

 

Koncert se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.