Zrenjanin- U sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga načelnica Snežana Vučurević predsedavala je danas devetom redovnom sednicom Saveta Upravnog okruga, u proširenom sastavu. Na sednici su bili prisutni svi članovi Saveta, novoizabrani gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i reizabrani predsednici opština Sečanj, Predrag Rađenović, Žitišta, Mitar Vučurević, Novog Bečeja, Saša Maksimović i Nove Crnje, Vladimir Brakus, i načelnik Policijske uprave Zrenjanin Dragiša Vojnović.

Razmatrane su teme vezane za aktivnosti i rad inspekcija u prethodnom periodu i aktuelnu epidemiološku i bebednosnu situaciju na teritoriji okruga, kao i saradnji lokalnih samouprava u narednom periodu.

Na osnovu najnovijih podataka Zavoda za javno zdravlje Zrenjanin epidemiološka situacija je ocenjena kao stabilna, ali s obzirom da je virus i dalje prisutan u cirkulaciji neophodno je sprovođenje i pridržavanje svih propisanih preventivnih mera, preporuka je Zavoda. Od proglašenja epidemije u Okrugu je potvrđeno ukupno 369 obolelih osoba. Trenutno je 17 novoobolelih, na bolničkom lečenju je 7 osoba a u samoizolaciji 10.

Poseban akcenat je stavljen na rad onih inspekcija čije delovanje je vezano i za kontrolu primene protivepidemijskih mera. Sanitarna inspekcija nastavlja sa pojačanim ciljanim vanrednim nadzorima, samostalno i u saradnji sa Policijskom upravom, komunalnom inspekcijom i komunalnom milicijom.
Republička inspekcija rada, takođe, pored redovnih aktivnosti i nadzora u oblasti radnih odnosa kontroliše poslodavce i u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Vezano za aktuelnu epidemiološku situaciju inspektori rada posebno kontrolišu primenu Pravilnika o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti i Plan mera, koji su bili u obavezi da donesu i primenjuju u skladu sa pravilnikom.
Kao i u prethodnom periodu, Gradski i opštinski štabovi za vanredne situacije na teritoriji Srednjobanatskog upravnog okruga, sve propisane mere zaštite od širenja epidemije usklađuju sa merama Kriznog štaba.
Na kraju sednice Saveta Upravnog okruga potvrđena je dosadašnja dobra saradnja nadležnih inspekcijskih i drugih službi na republičkom i lokalnom nivou sa kojom će se nastaviti i u narednom periodu u cilju što uspešnijeg prevazilaženja novonastale situacije izazvane pandemijom zarazne bolesti COVID-19.