Zrenjanin- Sastav zemljišta južno od Zrenjanina je takav da u sebi sadrži prisustvo većeg broja gasova među kojima je i metan, koji je zapaljiv a u većim količinama može izazvati i eksploziju. Od kada postoji sistem vodosnabdevanja u svim naseljenim mestima južno od Zrenjanina, postoji i problem prisustva metana u vodi koja se doprema do korisnika, i sa tim su upoznati i svi meštani.

„Uklanjanje metana iz vode rešava se izgradnjom vodotornja ili prizemnog rezervoara, i na taj način je rešen problem prisustva metana u svim naseljenim mestima osim u Stajićevu i Belom Blatu.
U Stajićevu je na izvorištu, odakle se ovo naseljeno mesto snabdeva vodom, ugrađena automatika koja kontroliše ispuštanje gasova, ali se ipak desi da određena količina ostane u vodi koja se distribuira potrošačima, pa korisnici koji su bliži izvorištu imaju prisustvo značajne količine metana u vodi.
Metan je gas koji je lakši od vazduha i prirodno izlazi ukoliko postoji ventilacioni otvor. Zato je bitno da se redovno vrši provetravanje prostorija gde se upotrebljava voda, a na kupatilu je poželjno i držanje otvorenog prozora. Kao što je rešen problem u svim drugim naseljenim mestima sa prisustvom metana, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin u saradnji sa osnivačem radi na rešavanju problema u pomenuta dva naseljena mesta. Postoji nekoliko opcija kako da se problem reši, za svaku je potrebno obezbediti značajna materijalna sredstva, ali očekujemo da će ona u narednom periodu biti obezbeđena i da će na taj način biti trajno rešen problem sa prisustvom metana u vodi na celoj teritoriji južno od Zrenjanina“, navodi se u saopštenju JKP „Vodovod i kanalizacija“.