Nacionalna nedelja dojenja u Srbiji se obelezava u 40.-toj nedelji u godini, koja ove godine pada 28.09.2020. do 04.10.2020. godine. Četrdeset nedelja simboliše trajanje trudnoće i termin očekivanog porođaja.  Ona je pandan Svetskoj nedelji dojenja, na globalnom nivou, koja je u kalendaru Svetske Zdravstverne Organizacije od 1. do 7. avgusta . Obelezava se u više od 170 zemalja sveta. Cilj je da se poveća znanje i svest o prednostima majčinog mleka  i značaju dojenja, kao i da se obezbedi puna podrška dojenju u društvenoj zajednici.

Slogan Ovogodišnje aktivnosti je : “ PODRŽI DOJENJE ZA ZDRAVIJU PLANETU”, nam ukazuje na značaj očuvanja prirode, najkvalitetnijih tvari u prirodi, kakvo je majčino mleko, sa jedne strane i smanjenje industijske proizvodnje i zagađenje životne sredine, sa druge strane, a sve u cilju ostvarenja boljeg zdravlja ljudi , zdravije životne sredine i očuvanja planete Zemlje.

 

Proces uspostavljanja laktacije je složen i postepen.  Dragocena tečnost – majčino mleko ne nastaje odjednom, i ne možemo otvoriti slavinu, pa da poteče. I nije uvek lako.  Zato je neophodna podrška, zdravstvenih radnika, porodice, medija i društva u celini.  Pravilan pristup  i aktivnosti pomažu da ostvarimo cilj.

 

Prvi korak je vraćanje prirodi i stavljanje bebe na majčine grudi odmah po rođenju. Ostvarenje “kontakta koža na kožu”  (KNK”) je prva i najznačajnija karika ka ostvarenju uspešne laktacije. Na porodilištu zrenjaninske bolnice se sve uspešnije sprovodi, uvek kada to zdravstveno stanje majke i bebe dozvoljava.  Taj prvi stimulans je neprocenjiv  i za majku i za bebu. Podstiču se prirodni instikti bebe da nađe hranu, da puzanjem stigne do nje i da dobije prve kapi dragocene tečnosti odmah po rođenju. Majčina toplota omogućava da beba lakše reguliše temperature svoga tela. U majci se javljaju osećanja prisnosti, ljubavi i pripadanja.

 

Glavni koordinatori za OSTVARENJE KONTAKTA KOŽA NA KOŽU su dr Olgica Perigros  Petrović i babica Danijela Zeljković. Naravno svi zaposlenu su u obavezi da sprovode isto, u svoju svojih dnevnih aktivnosti.

 

„Imamo sreču, da uslovi u našem porodilištu omogućavaju da su majke smeštene u sobi, zajedno sa svojim bebam, gde se obavlja i edukacija o dojenju, koja podrazumeva podizanje svesti o značaju i prednostima dojenja. Pružaju se adekvatne informacije, saveti i neophodna praktična obuka o pravilnoj tehnici podoja. U svakoj sobi postoje posteri sa slikama i uputstvima. Edukaciju sprovode edukatori iz tima  u saradnji sa celim neonatološkim odeljenjem“, rekla je dr Svjetlasna Ždrale.

Glavni edukator dojenja NA Odseku NEONATOLOGIJE je  medicinska sestra Persa Sarić.

Glavni koordinator za implementaciju nacionalnih preporuka je dr Svjetlasna Ždrale.

Kompletno osoblje neonatologije je svakodnevno angažovano na propagiranju prirodne ishrane.

 

Majčino mleko pruža nezamenljiv način ishrane bebe za optimalan rast i razvoj.  Ono je najsavršenija,  prirodno prilagođena hrana,  proizvedeno bez zagađenja  i  otpada, uvek dostupno, sveže ,toplo, sigurno i  spremno.

 

Ove godine je izazov propagiranja dojenja još veči. PANDEMIJA  KORONA VIRUSNE BOLESTI (COVID 19)  izazvana novim SARS CoV-2 virusom donela je mnogo problema i dilema zdravstvenim radnicima celog sveta.

„Teške kliničke slike, neočekivane rekcije kompletnog ljudskog organizma u slučaju obolevanja, obavezale su sve nas, zdravstvene radnike, da budemo maksimalno oprezni. Nedovoljno ispitan efekat na organizam trudnice , kao i novorođenje bebe je dodatno opterećenje za osoblje porodilišta i neonastologije. U ranim fazama pojave Covid 19, smatralo se da trudnice i bebe ne obolevanju. U toku trajanja epidemije, na svetskom nivou, javljali se se slučajevi  lakših i težih kliničkih slika, obolilih trudnica,  porodilja i beba, sa različitim oshodima bolesti. U skladu sa tim ponašamo se maksimalno oprezno. Trudnice se testiraju na Covid 19. Procenjujemo pažljivo zdravstveno stanje svake porodilje i svakog novorođenčeta. Olakšanje je što  naše porodilište NIJE U SISTEMU  COVID BOLNICA. Naš grad i region je imao samo neliko, sporadičnih slučajeva (4) Covid pozitivnih trudnica i one su upućene u tercijerne ustanove na dalje lečenje. Nismo imali porodilje sa izraženom kliničkom slikom Covid –a. Za sumnjive slučajeve, organizovali smo sobe za izolaciju, da zaštitimo ostale porodilje na Odelenju, kao i osoblje“, istakla je dr Svjetlasna Ždrale.

Maksimalno provodimo preventivne mere zaštite. Kako smo imali sreću, da samo veoma mali broj porodilja bude rizičan na Covid, odlagali smo “KNK” i podoj do dobijanja negativnih rezultata, a potom smo sprovodili stimulaciju lakatcije i edukaciju dojenja, u cilju zaštite zdravlja novorođenčadi. Majke, koje su imale kontakt sa obolelim od Covid 19,  smo obučavali, na koji način da sprovode maksimelne preventibvne i higijernske mere zaštite“, rekla je medicinska sestra Persa Sarić.

 

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način ishrane novorođenčeta. Sastav i količina majčinog mleka su prilagođeni uzrastu i potreba svake bebe pojedinačno. Obežbeđuje se najidealniji rast i razvoj deteta. Osim što zadovoljava potrebu za hranom dojenje i majčino mleko, ostvaruje veću povezanost sa majkom, stimuliše bolji psihomotorni razvoj , kao i razvoj svih čula. Pozitivno i protektivno utiče na razvoj i funkciju imunološkog sistema, te dojenja deca ređe obolevaju i ređe imaju infekcije, uha i grla, kao i organa za verenje. U daljem toku života ređe se javljaju alergijske reakcije, kao i obolenja alergijske etiologije: ekcemi, asthma itd.

Dojenje je ključni faktior  preživljavanja, zdravlja i blagostanja odojčadi i majki u celom svetu i predstavlja značajanu komponentu globalne akcije smanjenja  poremećaja uhranjenosti kod dece. Dojena deca, gotovo nikada nemaju problem niti sa podhranjenočću, niti sa pretilošću  tj. – nisu ni mrašava ni debela.

Dojenjem se smanjuje potreba za industrijskom proizvodnjom hrane i smanjuje se faktor zagađenja planete Zemlje.

 

„Cilj našeg porodilišta je da svaka majka napusti porodilište zadovoljna i obučena da se sama brine o svom novorođenčetu. Zato pružimo podršku  dojenju svakodnevno, I uvek ponovo , za nove genracije , za bolju i zdraviju budućnost naše dece,  majki,  porodica ,  celog društva  i planete“, naglasila je dr Svetlana Ždrale.