Ovogodišnja kampanja povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja organizuje se na inicijativu Svetske federacije za mentalno zdravlje, organizacije Ujedinjeni za globalno zdravlje i Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa ministarstvima zdravlja i organizacijama civilnog društva širom sveta. Ove godine je obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja, uz slogan: „Pokret za mentalno zdravlje: hajde da investiramo u mentalno zdravlje”, posvećeno zagovaranju za povećanje investicija u mentalno zdravlje, s obzirom na činjenicu da zemlje troše u proseku samo 2% budžeta namenjenog zdravlju na unapređenje mentalnog zdravlja.

Opšta bolnica Zrenjanin svake godine 10. oktobra učestvuje u obeležavanju ovog datuma i zajedno sa pacijentima Dnevne bolnice Psihijatrije, koji su aktivni učesnici, organizuje aktivnosti, a pacijenti iznesu svoja iskustva, kako bi skrenuli pažnju na značaj očuvanja mentalnog zdravlja i pružanja podrške prijateljima i porodici, a sve uz saradnju sa medijima, koji imaju značajnu ulogu u postizanju cilja.

„Zbog specifičnih okolnosti, ove godine se nećemo okupiti u prostoru Dnevne bolnice, ali ćemo Vam preneti poruku dr Vesele Jašin Laletin, šefice Dnevne bolnice Psihijatrije u Opštoj bolnici Zrenjanin“, poručuju iz zrenjaninske bolnice.

„Ovih proteklih šest meseci je veliki izazov za celokupno zdravstvo, zdravstvene radnike, sa posebnim akcentom na psihijatrijske pacijente, koji predstavljaju najosetljiviju populaciju u kriznim situacijama. Možemo reći da se povećao broj pacijenata kojima je bila potrebna podrška i pomoć da prevaziđu stanje pojačane napetosti, straha, neraspoloženja i poremećaja u spavanju. Velika neizvesnost i uticaj medija je dodatno pogoršavao situaciju, kao i nedostatak podrške iz primarne porodice. Stare osobe su bile usamljene, napuštene, zbog migracije mladih u inostranstvo zbog posla i nemogućnosti da obiđu svoje roditelje. Sa druge strane, mladi su se našli na velikoj prekretnici šta i kako dalje za vreme pandemije. Svi smo na neki način izgubili „slobodu kretanja“ i planiranja, što je dovelo do nezadovoljstva i panike i porasta broja pacijenata koji su potražili stručnu pomoć. Rešenje postoji. Moramo napraviti plan i uz savet i podršku stručnih lica izaći iz ovog lavirinta i nastaviti život na što kvalitetniji način. Odsek dnevne bolnice Psihijatrije je organizovao rad uz skraćen boravak i ograničen broj pacijenata, uz sve mere zaštite, kako bi se uspostavio kontinuitet u radu. Dalje planiramo da poboljšamo naš rad, budemo pristupačniji pacijentima, kako bi im pomogli da prevaziđu kriznu situaciju. Raduje me ovogodišnji slogan „Pokret za mentalno zdravlje: hajde da investiramo u mentalno zdravlje”, jer je posvećen povećanju investicije za ulaganje u mentalno zdravlje, jer dosadašnjih 2% budžeta je izuzetno malo ako znamo da je broj pacijenata sve veći i samim tim i troškovi lečenjase povećavaju“ – izjavila je dr Vesela Jašin Laletin.