Grad Zrenjanin danas obeležava Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Sedamdeset šesta godišnjica od istorijskih događaja 2. oktobra 1944. godine obeležava se svečanim prijemom kod gradonačelnika Zrenjanina, evociranjem sećanja i polaganjem venaca na spomen-obeležja posvećena borbi u Drugom svetskom ratu i prigodnom izložbom u Narodnom muzeju.

Tradicionalno, obeležavanju Dana oslobođenja prisustvuju predstavnici ambasade Ruske Federacije u Srbiji i danas je gost Zrenjanina bio ataše za kulturu Denis Kruglov. Za njega je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura priredio prijem u svom kabinetu, uz prisustvo zamenika gradonačelnika Saše Santovca, predsednika Skupštine grada Čedomira Janjića, načelnice Srednjobanatskog upravnog okruga Snežane Vučurević, kao i predstavnika zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR.

Oslobođenje od fašizma gradu su donele združene jedinice Drugog ukrajinskog fronta Crvene armije i banatski partizanski odredi iz sastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, nakon višednevnih krvavih borbi na prostoru srednjeg Banata. U borbama je tih oktobarskih dana živote položilo i 220 pripadnika Crvene armije, koji počivaju u spomen-kosturnici u parku na Bagljašu. Njima je danas odata počast, a vence su položili ataše ambasade Ruske Federacije Kruglov, čelnici Grada Zrenjanina, delegacije Komande garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin i ruske kompanije “Borec Srbija”, koja posluje u našem gradu. U ime Grada Zrenjanina venac su položili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović i sekretar Skupštine grada Svetlana Grujić. Cveće je položeno i na spomenik narodnom heroju Sonji Marinković i rodoljubima, koje su u leto 1941. godine na tom mestu pogubili fašisti.

Obeležavanju Dana oslobođenja na Bagljašu prisustvovala su i dva odeljenja učenika trećeg razreda osnovne škole “Petar Petrović Njegoš”, učiteljica Vesne Marković i Olivere Šekerović. Njima je o događajima iz Drugog svetskog rata pripovedao profesor istorije Rako Tomović i poručio koliko je važno prisećati se tog perioda naše prošlosti i obeležavati ga.

Vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Grada Zrenjanina – zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić i načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić – predstavnici Srednjebanatskog okruga, Vojske Srbije – Komande garnizona Zrenjanin, gradskog odbora SUBNOR, Jevrejske opštine Zrenjanin, kompanije “Borec Srbija”, a počast oslobodiocima od fašizma odao je i ataše ambasade RF Denis Kruglov.

Prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, ukazujući na značaj događaja iz oktobra 1944. godine i zajedničko učešće ruskog i srpskog naroda u oba svetska rata i borbama za oslobođenje od fašizma. Podsetio je na ratna stradanja, koja nisu mimoišla stanovništvo tadašnjeg Petrovgrada.
– Četiri ratne godine u našem gradu jednako su pogodile i borce protiv fašizma i građane koji su smatrali da ih neće zadesiti bilo kakvo zlo, ukoliko se ne budu mešali u ratne sukobe. Naša Gradska kuća, koja ove godine obeležava puna dva veka od završetka gradnje, jedino je u tom periodu bila tamnica i skladište naoružanja. U njoj su zatvarani i mučeni rodoljubi i antifašisti, i iz njenog dvorišta odvođeni na gubilišta ili u logore. U samo jednom danu, 18. avgusta 1941. godine nestala je celokupna jevrejska populacija, kada je više od 1300 naših sugrađana šlepovima sa Begeja odvedeno na put bez povratka. Ta prva ratna godina ostaće upamćena i po stradanjima mladih ljudi, koji su položili živote zbog svojih ideala i želje za slobodom. Na obodima grada pogubljeni su Sonja Marinković, Ruža Šulman, Koča Kolarov, njihovi saborci i prijatelji, čiju je mladost surovo prekinuo fašizam. U prvim danima 1942. godine, na pravoslavni Božić, desio se i “Krvavi januar” i nova stradanja naših sugrađana, ali ni taj, ni svi drugi zločini okupatora, nisu mogli da uguše sve jači i brojniji narodni otpor, sve do konačne slobode, na današnji dan, 1944. godine – kazao je Santovac i dodao da su srpski i ruski narod, na strani saveznika, dali nemerljiv doprinos konačnoj pobedi u Drugom svetskom ratu. Rame uz rame s njima, kako je rekao, bili su pripadnici i drugih naroda koji vekovima žive na ovim prostorima, i u borbama su stradali i Mađari, Slovaci, Rumuni, Rusini.

Još je dodao da i ovu godišnjicu oslobođenja dočekujemo i obeležavamo s ponosom i na sigurnom istorijskom putu.
– Zrenjanin je među sredinama sa najpovoljnijim privrednim okruženjem i najvećim investicijama u zemlji. Predstoje nam veliki projekti u oblasti infrastrukture, a uporedo s njima uložićemo sve snage u rešavanje nasleđenih i svih drugih problema. Osnova svega je privredni razvoj i puna zaposlenost naših sugrađana, a u takvom ambijentu može se više ulagati i u obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu, sport, komunalne delatnosti. Stvaranjem što boljih uslova za život i rad na najbolji način čuvamo uspomenu na naše slavne pretke i na sve ono za šta su se borili u oba svetska rata – poručio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Nakon centralne svečanosti kod spomenika Žarku Zrenjaninu, ataše ambasade Ruske Federacije i predstavnici Grada Zrenjanina posetili su salon Narodnog muzeja, gde je postavljena izložba “Smrt fašizmu!”, autorke Vladislave Ignjatov, posvećena oslobodilačkoj borbi u Petrovgradu od 1941. do 1944. godine, s akcentom na oslobođenje grada. Izložba će biti dostupna građanstvu do 15. novembra.