Na 19. Horskom festivalu „Majske muzicke svečanosti“ u Bijeljini koji se prvi put održavao „onlajn“ 17. i 18. Oktobra, učetvovala su tri zrenjaninska vokalna ansambla i ostvarila odlične rezultate.

Mešoviti hor “ Pannonica“ i Vokalni kvartet „Vita Brevis“ osvojili su zlatne a novoosnovana Klapa „Pannonica“ srebrnu medalju u svojim kategorijama.

Mešoviti hor „Pannonica“ kojim diriguje Zorica Kozlovački takmičio se u kategoriji A i predstavio žiriju sa snimcima tri kompozicije: Mary Lynn Lightfoot „Dona Nobis Pacem“, klavirska saradnja Aniko Gardinovački ( Snimak sa 5. Međunarodnog festivala u Herceg Novom 2019. godine), tradicionalna afrička pesma „Ukuthula“, solisti Slađana Isakov i Aleksandar Mišović i aranžmanom “ Can’t help falling in love“ (Snimljene i montirane „online“ 2020. godine, montaža: član hora Milan Milanov)

Klapu „Pannonica“ prezentovala su na takmičenju u kategoriji G tri snimka sa 7. Horskog Festivala Slobodan Bursać 2020. godine: „Ju te sam se zajubija“, „Kad si bila mala Mare“ i „Ružo crvena“.Klapu čine: Solista i prvi tenor -Milivoj Adamov, drugi tenor – Goran Mišković i Zvonko Romac,baritoni –  Milan Jokić i Zlatibor Stamenković, bas –  Vladimir Tomić i Milan Milanov. Klapom diriguje Zorica Kozlovački.

Vokalni kvartet „Vita Brevis“ koji čine Tatjana Ivanica, Vilma Dutina Zorica Kozlovački i Aniko Gardinovački zlatnu medalju u kategotiji G osvojio je sa snimcima četiri aranžmana kompozicija: „Bye, Bye Blues“, „Lollipop“, „Feeling Good“ i „Java Jive“.

“ Zaista sam ponosna na uspehe „panonskih“ ansambala kojima dirigujem i vokalnog kvarteta čija sam članica, posebno zbog toga što nam je ovakav način „online“ takmičenja jedno novo i drugačije iskustvo. Srećna sam što smo uopšte imali snimke koji nisu stariji od godinu dana da ih pošaljemo na takmičenje. U vremenu koje je za nama, i koje na žalost još traje, poštujući sve preporuke uspevamo da održimo  vrlo skroman rad ansambala. Sva horska takmičenja i festivali su zbog zdravstvene bezbednosti otkazani, tako da nam je ovaj „online“ Festival bio pravo osveženje i prilika da predstavimo naš rad. Na Festival koji organizuje hor „Srbadija“ iz Bijeljine smo vrlo rado išli proteklih godina i vraćali se puni utisaka i osvojenih medalja. Žao nam je što je sada najlepši deo takmičenja, zajedničko putovanje i druženje izostao. Vrlo sam svesna da je na ovako koncipiranim takmičenjima vrlo teško odrediti stvarni kvalitet ansambla jer se on prenosi bez direktnog utiska već preko  medija – snimka, tako da kvalitet prezentacije ansambla može biti vrlo uslovljen kvalitetom i profesionalnošću opreme i dizajnera zvuka koji radi snimanje. Nadam se da ovo neće biti put kojim će se u budućnosti odvijati horska takmičenja već da je samo „nužno zlo“ vremena u kojem živimo, te se radujem trenutku kada ću stati pred svoj hor na sceni i čuti aplauz publike“ izjavila je dirigent Zorica Kozlovački.

foto: Pavle Taboroši i Aniko Gardinovački