U Sremskim Karlovcima proteklog vikenda održana je prva horska radionica dirigenata u organizaciji Srpske horske asocijacije. U njenom radu učestvovalo je 30 horska dirigenta iz Srbije, među kojima i pet horskih dirigenata iz Zrenjanina: Tatjana Ivanica, Aniko Gardinovački, Vilma Dutina, Senka Milisavljević i Zorica Kozlovački. Radionicu je organizovala Tamara Adamov Petijević, podpredsednica Srpske horske asocijacije i radionica je ovom prilikom imala za cilj pripremu, audio i video snimanje i koncertno izvođenje horskih kompozicija srpskih autora.  Program radioniceje osmislio dr. Miloje Nikolić, umetnički rukovodilac Hora dirigenata. Koncept horskog programa kojim se bavio Hor dirigenata bio je posvećen jubilejima i godišnjicama koje se obeležavaju ove godine:

– 130. gidišnjica od rođenja kompozitora Koste Manojlovića, izvedena je kompozicija “ Žitejskoje more“ iz Opela u e – molu.

– 120 godina od rođenja kompozitora Marka Tajčevića, izvedena je kompozicija „Iže heruvimi“ ( iz liturgije)

– 100 godina od rođenja kompozitora Borivoja Simića, obeleženo je izvođenjem njegove I rukoveti ( Pesme iz Pirota)

Program je dopunjen duhovnim i svetovnim kompozicijama drugih srpskih autora i izveden i snimljen u Sabornoj crkvi Svetog Nikole i svečanoj sali karlovačke gimnazije.

“ Ovi susreti su dragoceni za naše stručno usavršavanje. Upoznajemo se sa novom horskom literaturom, načinom rada drugih dirigenata, proširujemo svoje znanje i učestvujemo u planiranju aktivnosti Srpske horske asocijacije. Ove godine je posebno bila aktuelna tema kako su dirigenti u različitim sredinama organizovali rad svojih ansambala u skladu sa važećim merama zaštite od virusa kovid -19. Probe Hora dirigenata su bile vrlo intenzivne i za samo tri dana smo uspeli da pripremimo program koji smo izveli i snimili. Sami Sremski Karlovci su sa svojim istorijskim nasleđem bili vrlo inspirativna sredina za izvođenje horskog stvaralaštva srpskih kompozitora. Uz rad u horskoj radionici i divno druženje sa svojim kolegama zaista smo provele jedan aktivan, edukativan i vrlo sadržajan vikend“ izjavile su zrenjaninske dirigentkinje.