Zrenjanin- Da li jedan mamograf, na kojem već nekoliko meseci, tačnije od početka korone, nije obavljen niti jedan mamografski pregled, u zrenjaninskoj opštoj bolnici “Đorđe Joanović” ima dovoljan kapacitet da realizuje neophodne preventivne preglede?

Oktobar je međunarodni mesec borbe protiv raka dojke. Po stopi umiranja ove opake bolest, Srbija je na drugom mestu u Evropi. Da li to mora tako biti?

Ključ za smanjenje stope umiranja je rano otkrivanje bolesti, odnosno rana i dobra dijagnostika uz dostupnost modernih medicinskih aparata i terapija.

„Iako je 1. jun 2020. godine bio najavljeni datum vraćanja zdravstvenog sistema Srbije u redovan rad, u Zrenjaninu se to, naravno, nije desilo. Zašto u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Banatu više od pola godine ne radi mamograf? Pitamo nadležne, koliko mamografskih pregleda je obavljeno ove godine?“, navodi se u saopštenju Stranke slobode i pravde Zrenjanin.

Nedostatak termina za zakazivanje pregleda, nemogućnost pacijenata da obave pregled kod lekara specijalista, nedostupna najsavremenija medicinska oprema, medicinske sestre koje ne rade svoj posao nego su na vratima u ulozi čuvara, je realna slika zrenjaninske bolnice, a posledice ovako neodgovornog rukovođenja bolnicom, pod izgovorom “Covid19 time”, nažalost, osećaju građani srednjeg Banata. Kako je moguće da zbog situacije Covid 19, retko ili gotovo nikada ne mogu biti  zakazani specijalistički pregledi, a u privatnoj praksi, uz plaćanje, bez problema može da se obavi sve ono što ne može u opštoj bolnici “Đorđe Joanović” u Zrenjaninu. Kao da virusi gripa nikad nisu  postojali. Ko to svesno zanemaruje zdravlje građana i umesto brige o zdravlju građana prednost, opet imaju nečiji interesi. Šta se dešava sa onima koji nisu u mogućnosti da plate pregled u privatnoj lekarskoj ordinaciji, gube li oni u 21. veku pravo na zdravlje kao osnovno i neotuđivo ljudsko pravo? Da podsetimo SNS kliku, koja ovih dana zove svoje glasače i proverava lojalnost istih da poverenje znači odgovornost, a ne samo lični interes“, ističe se u saopštenju.