Zrenjanin- Danas je u Gradskoj kući potpisan Ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu između kompanije  „Metito“ i  Grada Zrenjanina.

.

Svečanom potpisivanju Ugovora za projekat otpadnih voda u Zrenjaninu prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, otpravnik poslova ambasade UAE u Beogradu Ibrahim Al Darmaki, , gradonačelnik grada Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić i Metito potpredsednik za poslovni razvoj i generalni direktor EmSerb Vater Valid Madvar.

Objekat će biti izgrađen na lokaciji pored industrijske zone “Jugoistok”. Na postrojenju će biti zaposleno četrdeset ljudi, a prečistač će svojim kapacitetima (oko 25.000 kubnim metara vode na dan) moći da zadovolji sve potrebe za prečišćavanjem otpadnih voda u gradu.

 

Ovo je direktna investicija koja će omogućiti kompaniji da upravlja i upravlja postrojenjem od 25.000 m3 / dan za prečišćavanje otpadnih voda grada Zrenjanina tokom narednih 25 godina na osnovu inženjeringa, nabavke, izgradnje, finansiranja, upravljanja, održavanja i prenosa .

U skladu sa ambicioznim i vizionarskim nacionalnim investicionim planom „Srbija 2020 – 2025“, Metito, globalni dobavljač rešenja za upravljanje inteligentnom vodom i snadbevanjem alternativnim energentima, potpisao je svoj prvi predvodnički projekat u Republici Srbiji za investiranje, razvoj , upravlja i održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u gradu Zrenjaninu, Pokrajina Vojvodina, Republika Srbija. Ugovor se potpisuje na osnovu inženjeringa, nabavke, izgradnje, finansiranja, upravljanja, održavanja i prenosa – sa kompanijom koja nadgleda 25.000 m3 / dan rada postrojenja tokom 25 godina. Ovom prilikom, Metito je takođe pokrenuo svoju investicijsku i operativnu platformu EmSerb Water (ESV) specifičnu za Srbiju koja projekat u Zrenjaninu označava kao prvi projekat u Republici, sa listom prioritetnih projekata za prečišćavanje vode i otpadnih voda koji će biti objavljeni u dogledno vrem. ESV će investirati i uvesti naprednu tehnologiju vode iz UAE u srpski sektor voda i otpadnih voda, u skladu sa strateškim odnosom između Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Vlade Srbije, i tekućih bilateralnih ugovora koji imaju za cilj da podrže razvoj održivih projekata u Republici Srbiji kako bi podržali put ka statusu članstva u porodici zemalja Evropske Unije.

„Ovo je zaista jedan od najvažnijih dana za grad Zrenjanin. Pre samo 8 godina, kada smo započeli neumornu, svakodnevnu borbu za očuvanje i omogućavanje svakog radnog mesta i suzbijanje nezaposlenosti, borbu za otvaranje svake nove fabrike kako bismo našim građanima pružili mogućnosti za zaposlenje i priliku za pristojan život i dobar životni standard, znali smo da će doći ovaj dan kada se borimo za čistiju i sigurniju životnu sredinu. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu kapaciteta 25.000 m3 / dan finansiraće, izgraditi i njime upravljati Metito, svetski lider u pružanju inteligentnih rešenja za vodu, i biće u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, a Gradu će pružiti čistu vodu za našu reku Begej, centar našeg ekonomskog, ekološkog i turističkog razvoja. Sa najvećim industrijskim razvojem u istoriji Zrenjanina, dolazi i odgovornost da se brinemo o životnoj sredini, što mi kao odgovorna lokalna samouprava činimo za naše građane. Objekat će obezbediti novo zaposlenje, čistu životnu sredinu, direktne investicije, a građevinske kompanije ugovorene za izgradnju objekta biće lokalne, što mnogo znači našem lokalnom i nacionalnom BDP-u. ’’, izjavio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

 

„Kao deo ambicioznog i vizionarskog plana„ Srbija 2020-2025 “, predviđena je investicija od milijardu evra za izgradnju vodoprivredne infrastrukture, odnosno vodovoda, kanalizacione mreže, fabrika pijaće vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Širom Srbije idemo brzim koracima ka dostizanju naših ciljeva u oblasti upravljanja vodama i verujem da će projekat u Zrenjaninu biti prekretnica na tom putu. Imamo visok nivo međunarodne bilateralne saradnje i snažne veze sa UAE i uprkos pandemiji KOVID-19 koja je pogodila čitav svet i rezultirala odlaganjem ili otkazivanjem mnogih investicionih projekata, naši partneri iz UAE nisu odustali, dodatno ističući kako možemo uvek da računamo na njih da će podstaći i omogućiti direktne investicije u sektorima koji su od izuzetnog značaja za razvoj celokupnog srpskog društva i kako bi podržali naš nacionalni ekonomski rast “ , rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

„Partnerstvo sa Metitom, trećerangiranom svetskom kompanijom u ovoj oblasti, i pravi primer snažnih i trajnih veza i podrške između dve Vlade i jedinica lokalnih samouprava, na terenu, tamo gde je najpotrebnije. Ovo partnerstvo približava Republiku Srbiju postizanju EU standarda za vodu kojima težimo. “, dodao je  Nedimović.

Vlada UAE pruža snažnu podršku i ohrabrenje kompanijama koje su spremne da ulažu u Republiku Srbiju, a kompanija Metito, putem investicione platforme specifične za Srbiju, kao što je ESV, i ulaganjem u dugoročne odnose i negujući visoke standarde i sistem vrednosti, doživljalja zrenjaninski projekat prečišćavanja otpadnih voda važnim dostignućem i zaslugom za takve napore. Zrenjaninski projekat ima rok od 18-meseci za izgradnju i period upravljanja od 25 godina.

„Da bismo održali zamah našeg tekućeg bilateralnog odnosa sa Vladom Republike Srbije, negujemo odnose na nivou država i nastavljamo da aktivno podržavamo ciljeve i projekte koji imaju održivu ekonomsku korist za sve strane i koje mogu stvoriti ciklus opšteg društvenog prosperiteta u Republici Srbiji i podržati Srbiju u oblastima koje su ključne za pristupanje članstvu u EU, kao što su zaštita životne sredine i klimatske promene. Podstičemo kompanije sa sedištem u UAE da ulažu i donose tehnologiju zasnovanu na UAE u sektore suštinski važne infrastrukture u Srbiji, gde postoji veliki potencijal za razvoj i napredak i zajednička vrednost kako za investitore tako i za zajednicu “, rekao je  Ibrahim Al Darmaki otpravnik poslova ambasade UAE u Beogradu.

Sa svakim trećim članom srpskog stanovništva koji nije priključen na kanalizacioni sistem i usluge, sa stopom povezanosti kanalizacione mreže u rasponu od 40% do 75% i 35% gubitaka vode na nacionalnom proseku (230 miliona m3), snabdevanje vodom i prečišćavanje otpadnih voda su goruća pitanja u Srbiji. Samo 10% prikupljene otpadne vode tretira se u skladu sa preporučenim lokalnim standardima i tehnologijama što dovodi do nedostatka pitke vode za mnoge zajednice u zemlji. Ovaj projekat je deo dalekosežne Nacionalne strategije upravljanja vodama, koju je uspostavila Vlada Srbije, da bi podržao planirani rast zemlje sa milijardu evra predviđenih za izgradnju vodovoda i kanalizacije, pijaće vode i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom zemlje.

 

Komentarišući novoosnovane lokalne aktivnosti kao i ugovoreni projekat Valid Madvar Metito potpredsednik za poslovni razvoj i generalni direktor ESVje izjavio:„Čast nam je što smo na ovom projektu partneri sa Vladom Republike Srbije i gradom Zrenjaninom, obeležavajući prvi projekat kompanije Metito u Srbiji, sa zajedničkom vizijom ka obezbeđivanju projekata održivog korišćenja i upravljanja vodama, koji mogu igrati aktivnu ulogu u srpskoj ekonomskoj agendi. Iskoristićemo svoje globalno iskustvo i nabaviti napredni dizajn i tehnologiju posebno pravljenu u Emiratima da bismo razvili ovaj strateški projekat. Osnivanjem lokalne kompanije obavezujemo se da ćemo održivo služiti srpskoj zajednici, razvijati lokalne aktivnosti i razvijati lokalne talente“.