Zrenjanin- Novoizgrađeni rečni tanker u zrenjaninskom brodogradilištu  porinut  je danas u reku Begej. U  brodogradilištu Bomeks kraj  Perleza nadomak Zrenjanina, izgrađen je najveći rečni tanker nove generacije na svetu, dužine 135 metara, težak 855 tona, čija je vrednost  2,2 miliona evra, a na projektu izrade bilo je  angažovano 160 radnika.

Na izradi ovog broda radilo se deset meseci, a brod će biti isporučen u Roterdam, namenjen je za transport specijalnih tereta i biće korišćen za potrebe čuvene naftne kompanije “Šel”. Do naručioca, tanker danas iz Zrenjanina isplovljava Begejom, Tisom, Dunavom, sve do kanala Dunav-Rajna-Majna i odredišta na atlantskoj obali.

 

Svečanom porinuću broda prisustvovali su Snežana Vučurević načelnica Srednjobanatskog okruga, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura sa saradnicima, poslovni partneri i predstavnici kompanije “Rubikon”.

Simo Salapura gradonačelnik Zrenjanina istako je da porinuće broda ima veliki značaj za privredni razvoj grada Zrenjanina i regiona.

„U prethodnom periodu mnogo smo radili na promociji Grada Zrenjanina kako bismo privukli što više investitora.  Jedan u nizu rezultata je i današnje porinuća najvećeg  rečnog tankera ikada proizvedenog u Zrenjaninu. Naša dva brodogradilišta bila su u problemu, ali   zahvaljujući kompaniji „Rubikon“ uspeli smo da vratimo brodogradilište visoko na poziciju  svetske brodogradnje. Oni su imali vizuju, a mi tri grupe pogodnosti koji se tiču infrastrukture, samog lokaliteta brodogradilišta, blizine obilaznice, magistralnog puta, a u budućnosti i auto puta.  Neizostavna je i podrška Vlade Republike Srbije koja utiče da naša zemlja bude dobro mesto za investiranje“, rekao je Simo Salapura.

 

Marko Pražić, direktor „Rubikon Šiping Kompani“, zahvalio se lokalnoj samoupravi na podršci i ukazao da je ta kompanija vlasnik oba brodogradilišta u Zrenjaninu – “Begej” i “Bomeks”.

„Oba brodigradilišta  smo kupili iz stečaja, a osnova da bismo mogli da izradimo ovakvo plovilo jeste radna snaga i osposobljeno ljudstvo koje je iz Zrenjanina i okoline. Uspeli smo u onome što je za nas bilo najbitnije i što nam je bio prioritet od samog početka rada, a to je da vratimo ljude koji su “odrasli” i koji su generacijama u ovim brodogradilištima, a koji su svojim znanjem i iskustvom pomogli da napravimo ovakvo plovilo. Nikada nije napravljen ovakav rečni tanker, on je dugačak 135 metara, a ono što je zanimljivo jeste da su u prošlosti ovakvi tankeri pravljeni u težini od preko hiljadu tona, a ovaj  ima samo 855 tona i kapacitet nosivosti preko 4.300 kubika, a biće pogon samo na elektromotore, što je nova generacija u građenju tankera i što znači da nam je ekologija na prvom mestu“ rekao je Pražić i istakao  da je tanker koji je danas porinut veoma specifičan i prvi, kao takav, napravljen u svetu.

 

 

Za brže informisanje preuzmite aplikaciju ZRklik  OVDE