Zrenjanin- Polaganjem venaca na spomen obeležja posvećena učesnicima Prvog svetskog rata  danas je u Zrenjaninu obeleženo 102 godine od oslobođenja u Prvom svetskom ratu – Praznik Grada Zrenjanina.

.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura poručio je da nastavljamo da sledimo slavni put naših predaka i poštujemo njihova herojska dela.
„Obeležavajući godišnjicu primirja u Velikom ratu, istakli smo da je on u tadašnjem Velikom Bečkereku završen šest dana kasnije. Na ponos i čast svima nama, završen je bez prolivanja krvi i većih sukoba, zaslugom Srpskog narodnog odbora i srpske vojske, koja je prešla epski ratni put, oslobađajući Maticu od Solunskog fronta, sve do reke Moriš na severu, gde god je bilo srpskog življa koje je vekovima težilo ujedinjenju sa Srbijom – podsetio je Salapura na istorijske događaje od pre nešto više od jednog veka.

Naglasio je da period Prvog svetskog rata spada među najteže, ali i najslavnije periode u istoriji srpskog naroda, da je Srbija podnela ogromne žrtve, i da je naša dužnost i obaveza da se poklanjamo senima predaka, koji su položili živote u borbi za otadžbinu i slobodu koju i danas imamo.
– Obraćajući se 17. novembra 1918. godine sa balkona Županijske zgrade, pukovnik Dragutin Ristić je, u ime srpske vojske, objavio oslobođenje Velikog Bečkereka i poručio celokupnom stanovništvu, bez razlike u narodnosti i veri, da će imati zaštitu njegovu i herojske srpske vojske. Posebnim se rečima obratio svojim sunarodnicima, koji su oslobodioce dočekali s do tada neviđenim oduševljenjem. S balkona se obratio i dr Slavko Županski, istaknuti narodni vođa, nadahnuto govoreći o srpskoj vojsci, “dičnim sokolovima, koji su se probili kroz kišu kuršuma; od Soluna do Velikog Bečkereka, svaki pedalj zemlje natopili krvlju i slavom, i svojoj braći doneli davno žuđenu slobodu”. Odzvanjaju njihove reči i poruke ovim trgom do današnjih dana. One su nam i vodilja i putokaz za suočavanje s obavezama, problemima ili preprekama koje se pred nas svakodnevno postavljaju, one su nam podstrek da svi pružimo maksimum, kako bi ih rešavali i prebrodili na najbolji mogući način – poručio je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na aktuelni trenutak i teškoće s kojima se suočavamo.
– Danas se suočavamo s novim velikim izazovima, pre svega sa imeprativom da očuvamo zdravlje stanovništva i naš zdravstveni sistem. Nismo mogli da pretpostavimo da ćemo imati ovakvu godinu, niti da će nas staviti pred ovakva iskušenja. Siguran sam da ćemo ih zajedno prevazići, da će ekonomski i privredni razvoj grada biti izražen u još većoj meri i da će već naredne godine biti realizovani svi započeti i planirani projekti. Posebnu zahvalnost izražavam našim lekarima i medicinskom osoblju, za sve napore koje čine u borbi protiv epidemije i u tome imaju našu punu i bezrezervnu podršku – istakao je gradonačelnik Salapura i uputio jasnu poruku sugrađanima:

– Svim sugrađanima želim, pre svega, dobro zdravlje, poručujem svima i apelujem da poštuju sve mere zaštite i budu odgovorni prema sebi i drugima, da se svi što pre vratimo u normalne životne tokove, da razmišljamo o novim radnim mestima, investicijama i projektima koji će doprineti da naš grad bude još bolje mesto za život i rad.

Služen je pomen oslobodiocima, a prigodnim rečima obratio se  i Milan Bjelogrlić, publicista i predsednik Udruženja članova i prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu. Glumac Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” Milan Kočalović govorio je stihove pesme “Otadžbina” Đure Jakšića.

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Simo Salapura i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Komande za razvoj Banatske brigade i garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i Srpskog narodnog pokreta “Svetozar Miletić”, kao i predstavnici gradskih odbora Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije.