DANAS JE SVETI NIKOLA – Običaji i verovanja na jedan od najvećih pravoslavnih praznika

Foto:Vikipedija. Ruska ikona iz 16. veka na kojoj je prikazan Sveti Nikola sa scenama iz svog života. Ikona se čuva u Nacionalnom muzeju u Stoklolmu, Švedska.

 

Pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Nikolu, jednog od najpoštovanijih hrišćanskih svetitelja i zaštitnika najvećeg broja domova u Srbiji.

 

Sveti Nikola je zaštitnik putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari, u oblasti Likije, na području Male Azije, kao jedinac bogatih i znamenitih roditelja, Teofana i None. Kao jedinca darovanog od Boga, oni su ga Bogu i posvetili.

Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine (prema starom Julijanskom kalendaru 6. decembra), pa se taj dan obeležava kao pomen svetitelju i jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč „niki“ znači pobeda, a „laos“ znači narod, vernici.

OBIČAJI NA SVETOG NIKOLU:

  • Na današnji dan nikako  ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.
  • U nekim krajevima Srbije  zadržao se običaj darivanja dece na današnji praznik, jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik.
  • Božićna pšenica jedan je od najlepših prazničnih ukrasa, a seje na dan Svetog Nikole 19. decembra. Pšenica simboliše plodnu nadolazeću godinu, dobre useve i novi život.

Povezani članci

Ostavite odgovor

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Copy link
Powered by Social Snap