Zrenjanin- Udruženje građana „Stop kafileriji“ pridružuje se i pokreće lokalnu peticiju da se novac predviđen za proslavu Nove godine preusmeri za lečenje bolesne dece.
Peticiju upućuju lokalnoj samoupravi, a saopštenje prenosimo u celosti.
„Zamislite teško bolesno dete kome je hitno potrebna pomoć. Sad zamislite da je to vaše dete. Udruženje“ Stop kafikerija“ zahteva od odgovornih osoba Grada Zrenjanina da novac koji ove godine nije potrošen na promocije i različite manifestacije bude preusmeren na lečenje bolesne dece. Nema mesta ni sjaju, ni prolećnom kičeraju. Pare odmah prosledite bolesnoj deci“, ističe se u saopštenju Udruženju građana „Stop kafilerija“.
Peticiju „Da slavimo živote dece“ do sada je potpisalo više od 50.000 ljudi.
„Pozivamo sve sugrađane i sugrađane da se pridruže inicijativu koja je već uveliko zaživela u gradovima Srbije. 2020. godinu obeležio je strah od bolesti. Strah od nevidljivog. Strah za sigurnost najdražih. Strah od smrti. Dane smo proveli unutar četiri zida čuvajući sebe i svoje voljene. Pristali smo na dobrovoljnu žrtvu- dobrovoljni, spostveni zatvor, u zamenu za život. I sad odbrojavamo dane do kraja godine da ovaj strašan period pošaljemo u nepovrat. Imali smo sreće. Često zaboravljamo da postoji i ono užasno odbrojavanje koje vodi na stranu suprotnu od života. Podsete nas molbe nepoznatih na fejsbuku, strašni tekstovi u novinama, svedočanstva nesrećnih. Još kada uz taj vapaj vidite bespomoćno detence, umirete zajedno sa tim malenim bićem i tom porodicom. Sva ova neizvesnost i nesreća prizvala je ljudskost među ljude. Izbori se za onaj život za koji znaš da postoji lek! Ta užasna trka sa vremenom i bolesti gora je i od same smrti. Licitacije i bazari na kojima se prodaje sve i svašta. Poklanjamo u nadi da će se stići na vreme i da će biti za sve. Daj šta i koliko imaš, samo da se sakupi! Samo još malo! Spas je na dohvat ruke! Licitiraj još nešto, pošalji sms! Požuri! Zakasnićemo.
U Zrenjaninu ove godine nije bilo slavlja. I retko kome je do slavlja. Ili smo bolesni, ili nam je neko drag bolestan. Od novogodišnjeg radovanja nema ništa. Nije bilo ni Dana piva, ni drugih velikih manifestacija“ ističe se u saopštenju Nenada Blažin Blaža, Aleksandra Popovića i Gojkana Stojinovića iz  inicijative „Tate za Decu“ Zrenjanin.