Zrenjanin- Načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević održala je danas 14. redovnu sednicu Saveta Upravnog okruga. Prisustvovaliu su redovni članovi Saveta: gradonačelnik Grada Zrenjanina Simo Salapura, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević i pomoćnik predsednika opštine Novi Bečej Trifun Stanković.

Na sednici je razmatran i usvojen predlog Plana rada Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga za 2021. godinu. Posebno su obrađene teme vezane za aktuelnu epidemiološku situaciju i funkcionisanje lokalnih samouprava Srednjobanatskog upravnog okruga, uključujući i rad republičkih i lokalnih inspekcija u nadzorima nad primenom protivepidemioloških mera.

Epidemiološka situacija u Okrugu je donekle bolja ali i dalje nestabilna.

Na nivou Okruga, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, zaključno sa 29. decembrom 2020. godine trenutno ima 4415 aktivnih slučajeva obolelih od Kovid-19. Od toga u Zrenjaninu je 3395 osoba, u Novom Bečeju 459, Novoj Crnji 197, Sečnju 187 i Žitištu 177 osoba. Samo za dane proteklog vikenda registrovano je novih 186 slučajeva u opštinama Okruga.

Lokalne samouprave i dalje prate stanje na svojoj teritoriji i organizuju rad u skladu sa aktuelnom situacijom i propisanim merama. Nadležne republičke i lokalne inspekcije u kontinuitetu vrše nadzor nad primenom protivepidemioloških mera i preduzimaju odgovarajuće sankcije protiv prekršilaca.

Od početka sprovođenja koordinisanih i ciljanih nadzora ukupno je urađeno 1876 inspekcijskih kontrola, od toga 335 nadzora urađeno je od strane sanitarne, tržišne, veterinarske i inspekcije rada i 1541 nadzor koje su uradile komunalne inspekcije lokalnih samouprava i komunalna milicaja.

Ukupno je podneto 25 prekršajnih prijava i izdata su 3 prekršajna naloga. Sa pojačanim i ciljanim nadzorima nastaviće se i u narednom periodu, imajući u vidu nastupajuće praznike i povećani rizik od povećanja broja zaraženih.

I pored ocene da se zaštitne mere sve više poštuju i dalje se apeluje na sve građane i poslodavce, fizička i pravna lica, da budu odgovorni i da čuvajući svoje zdravlje i zdravlje drugih čuvaju i zdravstveni sistem naše države.

Na kraju sednice Saveta Srednjobanatskog upravnog okruga, poslednje u ovoj godini, načelnica okruga Snežana Vučurević zahvalila se članovima Saveta na dobroj i intezivnoj saradnji i izrazila očekivanje da će u narednoj godini biti još bolja i konstruktivnija.