U Zrenjaninu su danas, 11. januara 2021. godine, uručeni ključevi  40 stanova  za izbeglice sa prostora nekadašnje Jugoslavije u okviru potprojekta Regionalnog stambenog programa u Republici Srbiji (RSP).

.

Ključeve stanova uručili su gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i  raseljenim licima Duško Ćutilo, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov, šef kabineta Jovan Lazarov, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Čedomir Janjić.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je Zrenjanin od samog početka uključen u Regionalni stambeni program, uz podsećanje da je u okviru programa već izgrađeno 11 stanova u Ulici Franje Kluza, te da predstoji gradnja još jednog objekta u Kleku, sa 25 stambenih jedinica. Time će, kako je naglasio, Zrenjanin u relativno kratkom periodu obezbediti 76 stanova za izbegla i raseljena lica.
„Imali smo zajednički interes u svemu tome, a najvažniji je da Vam pomognemo da stvarate novi život, da ovde ostanete, da školujete vašu decu, radite, širite svoje porodice i budete deo ove zajednice. Izlišno je govoriti koliko je za sve to važno rešavanje stambenog problema – poručio je gradonačelnik Simo Salapura novim stanarima zgrade u Pančevačkoj ulici i istakao da je
Grad Zrenjanin učestvovao u gradnji kroz obezbeđenje zemljišta, infrastrukture i priključaka za vodovodnu, kanalizacionu i elektro mrežu.

„Kada je reč o ovoj investiciji, ona predstavlja početak uređenja ovog dela grada, gradi se i nova saobaćajnica između Pančevačke i Ulice dr Laze Kostića i pripremiće se novi placevi za gradnju. Za sve to grad je izdvojio 35 miliona dinara. Ne zaustavljamo se na tome i nastavljamo s novim projektima – naglasio je gradonačelnik i dodao je i da je završena izrada tehničke dokumentacije i raspisan javni poziv za izvođača radova za gradnju objekta u Kleku, da će ovih dana biti izabran izvođač i da se na proleće može očekivati otvaranje i tog gradilišta.

Gradonačelnik je poželeo svim stanarima da još dugo godina žive u novim stanovima.

– Mnogi su se snašli kod rođaka i prijatelja u selima naseljenim stanovništvom iz tih krajeva, ali je 200 njih dugo boravilo u kolektivnim prihvatnim centrima. U Zrenjaninu još ima lica u statusu izbeglica i interno raseljenih lica i ove aktivnosti ćemo nastaviti i dalje. Otvaranjem ove zgrade, zaokružili smo broj trajnih stambenih rešenja za izbeglice na 400 i dodelili smo 77 značajnijih ekonomskih osnaživanja – rekao je Gerginov.

Duško Ćutilo direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, rekao je da je Regionalni stambeni program od Vojvodine napravio veliko socijalno gradilište, da se u skoro svakom gradu i opštini gradi neki stambeni objekat ili je već useljen, uz druge vrste pomoći izbeglim i raseljenim licima.

„To je pokazatelj da se na sveobuhvatan način pristupilo rešavanju ovog problema i posle mnogo godina od ratnih zbivanja konačno možemo da kažemo da brojne porodice dobijaju svoj krov nad glavom“, rekao je istakao Ćutilo.

 

 

Izgradnja ovog objekta u Pančevačkoj ulici realizovana je u saradnji Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije – Jedinice za upravljanje projektima i Grada Zrenjanina, a donatorska sredstva su obezbeđena iz Fonda Regionalnog stambenog programa, preko Banke za razvoj Saveta Evrope i kroz učešće Grada Zrenjanina.
Svečanosti će prisustvovati predstavnici učesnika u realizaciji ovog projekta.