Zrenjanin- U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina u četvrtak, 21. januara na programu je onlajn otvaranje i predstavljanje likovnih radova zrenjaninskog umetnika Dušana Šešuma. Na izložbi je predviđeno da se izloži oko 20 slika. Otvaranje je zakazano u 12 sati a moći će da se prati na FB stranici Kulturnog centra.

Šešum je rođen u Banatskom Despotovcu 1951. godine. Akademiju umetnosti je završio u Novom Sadu a specijalizirao na Academie des beauz-arta u Parizu. Učestvovao je na par grupnih izložbi, slike Dušana Šešuma se uglavnom, nalaze u privatnim zbirkama, samostalne izložbe do sada nije imao tako da će javnost imati jedinstvenu priliku da upozna njegov likovni rad.

 Postvaka će biti otvorena do 3. februara.

 

O izložbi i likovnom radu Dušana Šešuma akademski slikar  Rastko Stefanović, naveo je sledeće:

„Uprkos svemu, a najviše uprkos samom umetniku, realizovana je ova retrospektivna izložba radova Dušana Šešuma. Radovi su, nije preterano reći, napabirčeni zahvaljujući privatnim kolekcijama i čuvarima gradskog sećanja. Sam umetnik je godinama, besomučno rasipao svoje radove, te danas njegov opus imamo samo u fragmentima. Fragmentarnost je i opšti utisak o njegovom delu. Veliki potencijali, zavidan talenat, visprene ideje, suvereno baratanje formom, kako konkretnom tako i apstraktnom,sve to u fragmentima vidimo u radovima koji su pred nama. Konvencionalno gledano, čini se da je sve nedorečeno, dato samo donekle, izvađeno iz konteksta, sakriveno od svog izvornog smisla. Životne okolnosti, kao što je poznato, nisu išle na ruku Šešumovom stvaralaštvu, naprotiv. Ipak, on nikada nije prestajao da radi, u domenu i obimu u kojeme je mogao. Beskrajna plejada njegovih malih crteža i zapisa, prevashodno porteta, otkriva čitav univerzum za koji je potrebna ili podjednaka doza i hrabrosti i iskustva, ili pak dečije nevinosti da se u njega uroni. Očigledan haos koji nam se prikazuje u prvi mah zbunjuje jer se očituje kao zbirka slučajnih uzoraka nečeg većeg, zaumnog, nepodložnog zakonima logike ali zbog toga nimalo manje realnog. Onaj ko može da od tih fragmenata rekonstruiše sliku te realnosti, biće bogatiji za jedno retko iskustvo.“

 

 Program se organizuju poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

Obavezno je nošenje maski u svim zatvorenim i otvorenim prostorima prilikom organizacije programa, ograničen broj prisutne publike, propisana dezinfekcija i  držanje fizičke distance. Unapred Vam se zahvaljujemo na poštovanju navedenih mera prilikom dolaska u Kulturni centar Zrenjanina.

 

 

Kulturni centar Zrenjanina otvoren je za posetioce, publiku i korisnike prostora svakog radnog dana do 21h.