Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa zamenikom Sašom Santovcem i članom Gradskog veća Slavišom Vlačićem, obišao je danas Narodno pozorište “Toša Jovanović” gde će, ukoliko to epidemiološke mere dozvole, predstave ponovo biti igrane u Velikoj sali.

Povod današnje posete jeste završetak radova na rekonstrukciji krova na zgradi pozorišta, o čemu su i razgovarali sa direktorom Ivanom Francuskim i glumcem Dejanom Karlečikom.

Rekonstrukcija se obavlja zahvaljujući sredstvima koji je obezbeđen krajem 2019. godine kada je u Ministarstvu kulture i informisanja potpisan ugovor o sufinansiranju projekta popravke krova i tavanice zgrade pozorišta, a na osnovu kog je to ministarstvo izdvojilo 4 miliona dinara, uz učešće Grada Zrenjanina u iznosu od još oko 2 miliona dinara.

Kada je Grad uputio zahtev za sufinansiranje projekta Sektoru za kulturno nasleđe Ministarstva kulture u obrazloženju je navedeno da je na zgradi pozorišta, zbog dotrajalosti krova, došlo do prokišnjavanja krovne konstrukcije na više mesta, kao i da je naročito loše stanje na zgradi pomoćnog objekta koji se nalazi iza bine pozorišta i s istim predstavlja jedinstvenu celinu.

Kako se danas moglo čuti, sanacija je zahtevala obimne radove na krovnoj konstrukciji i svim njenim delovima, zamenu dotrajalih greda, krovnog pokrivača i oluka, popravku tavanice i oštećenja na unutrašnjim i spoljašnjim zidovima, nastala usled prokišnjavanja.

Direktor Francuski upoznao je gradonačelnika i njegove saradnike o planovima koje bi trebalo realizovati, a koji se tiču infrastrukturnih radova, pre svega sanacije dela spoljnih zidova, rešavanja problema grejanja i klimatizacije velike sale.
Ukazao je i na dotrajalost opreme, kao i na potrebu da se renoviraju sedišta i lože u najstarijoj pozorišnoj sali u Srbiji.

Gradonačelnik je istakao da grad prepoznaje veliki značaj ove ustanove kulture i podsetio da je budžetom za ovu godinu Grad Zrenjanin opredelio nešto više od 372 miliona dinara za kulturu što je 8,5 odsto od ukupnog budžeta, a da je za rad Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” planirano više od 105 miliona dinara.

Rekao je i da će, koliko to bude u mogućnosti, učestvovati u realizaciji pomenutih planova te ustanove, a da je jedan od mogućih načina za pribavljanje sredstava apliciranje na konkurse Pokrajine u Republike.

Tokom današnje posete rečeno je i da se glumci vraćaju na dramsku scenu – u petak će od 19. časova odigrati predstavu “Komandant Sajler”, dok je na repoertoaru u subotu, takođe od 19 časova, “Don Žuan”, ali da to pre svega zavisi od aktuelne epidemiološke situacije.

Inače, krajem oktobra prošle godine zbog obrušavanja dela plafona u glumačkom salonu zrenjaninskog Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”građevinska inspekcija naložila je zabranu korišćenja te prostorije kao i dela bine. Do obrušavanja plafona došlo je zbog dotrajalosti krova na zgradi pozorišta.