Zrenjanin- Izložba fotografija Pavla Taborošija pod nazivom  „Kanu Koral Kopra“ biće dostupna za posetioce  od 6. aprila do 7. maja 2021. godine u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Nadležni kustos je Dušan Marinković, viši kustos, akademski fotograf i grafički dizajner.

Ova izložba predstavlja kombinaciju dokumentarnog i putopisnog rada na beleženju nasleđa i geomorfologije Maršalskih Ostrva. Fotografije su nastale kao deo projekta koji su spovodili Ministarstvo obrazovanja Maršalskih Ostrva i „Island Research and Education Initiative“ iz Savezne Države Mikronezije na kom su Pavle i Srđana Taboroši sarađivali kao fotografi. U periodu od šest meseci obišli su 12 atola i preko 40 ostrva. Istraživanje je bilo izuzetno naporno, jer je jedini način putovanja do nekih manjih ostrva bio teretni brod koji prenosi kopru.

„Maršalska Ostrva su danas nezavisna država, koja ima veoma burnu istoriju koja u nekim segmenima podseća na istroiju naše zemlje. Bez obzira na to što se nalaze na suprotnim krajevima planete i što većina stanovništva nikada nije čula za Srbiju ili Jugoslaviju, na primeru ove kulture možemo naučiti mnogo o nama samima“, naveo je Pavle Taboroši.