Ministarsvo unutrušnjih poslova u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja pokrenula je kampanju o odgovornom ponašanju u saobraćaju i obaveznom korišćenju sigurnosnog pojasa. Kampanja traje 14 dana, počev od 01.03.2021. godine. Cilj ove kampanje je da se skrene pažnja javnosti na veliki broj saobraćajnih nezgoda i utiče na njihovo smanjenje.

U toku 2020. godine na području Policijske uprave u Zrenjaninu, otkriveno je ukupno 19.346 prekršaja iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Od navedenog broja, za nekorišćenje sigurnosnog pojasa na način koji je predvideo proizvođač vozila, sankcionisano je 5.375 vozača i putnika, dok je u prva dva meseca, 2021. godine, ukupno sankcionisano 598 vozača i putnika.

Iz godine u godinu, primetno je da sve više vozača i putnika na prednjem sedištu koristi sigurnosni pojas, ali je poražavajuće da i dalje veliki broj putnika koji se prevoze na zadnjoj klupi, ne koriste sigurnosni pojas, odnosno primetno je da se i dalje deca ne prevoze adekvatno obezbeđenja u sigurnosnom sedištu.

Treba napomenuti da je za prekršaj nekorišćenja sigurnosnog pojasa na način predviđen od strane proizvođača vozila, Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima predvideo novčanu kaznu u visini od 10.000 dinara.

Apeluje se na sve vozače i putnke, da u toku vožnje koriste sigurnosni pojas na način koji je predvideo proizvođač vozila, kao i da se prilikom prevoza dece koristi sigurnosno sedište, jer nepoštovanje ovih normi, prilikom događanja saobraćajnih nezgoda, može dovesti do nastanka mnogo težih posledica pa i smrti lica koja se prevoze u vozilu.

Poštovanjem saobraćajnih propisa, učesnicu u saobraćaju, čuvaju svoje živote a na taj način čuvaju i živote drugih.