Zrenjanin- Pripadnici Policijske uprave u Zrenjaninu, povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova, slave Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije, danas su  na Trgu slobode održali prezentaciju vozila, opreme i materijalno-tehničkih sredstava uz prigodan prateći program. 

Obeležavanju Dana Ministarstva unutrašnjih poslova pored brojnih zvanica prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

„Drago mi je što imamo priliku  da u okviru Dana  Ministarstva unutrašnjih poslova izložimo sve što Policijska uprava Zrenjanin u ovom trenutku poseduje. U narednom periodu će se nastaviti modernizacija prvenstveno opreme, ali i  jačanje kadrova i  zato se i danas putem konkursa radi na prijemu mladih kadrova. Policiju čini široki spektar službi koje su veoma značajne za funkcionisanje, a koje su veoma značajne za bezbednost svakog građana našeg grada“, rekao je Saša Santovac zamenik gradonačelnika i istakao da je lokalna samourava u proteklom vremenu na razne načine pružala pomoć Policijskoj upravi Zrenjanin sa ciljem da našh sugrađani budu bezbedni.

Ovakva manifestacija se po prvi put organizuje na nivou cele zemlje, u svim policijskim upravama, s ciljem da podseti na dugu tradiciju i približi građanima deo aktivnosti policije u okviru lokalne zajednice.

Tradicija obeležavanja slave vuče korene iz 1862. godine, kada je Zakonom o Ustrojstvu Centralne državne uprave (22. marta) obnovljene Srbije Ministarstvo vojno razdvojeno od Ministarstva unutrašnjih poslova. Od 15. do 17. juna te godine srpska žandarmerija je odigrala presudnu ulogu u sukobima oko Čukur česme i tokom bombardovanja Beograda. Nešto više od stotinu žandarma suprotstavilo se nekoliko stotina puta jačoj turskoj sili i praktično spaslo Beograd i Srbiju. Kako se prvi sukob odigrao na Duhove, 15. juna, ovaj dan je usvojen kao slava srpske žandarmerije.