Sedma po redu manifestaciju “Dani taraških roda“ biće održana u četvrtak, 24. juna 2021. godine, na svetski dan roda.

„Zbog epidemiološke situacije prošle godine nije bilo organizovnja javnih skupova, a ove smo u skladu sa popuštanjem mera rešili da se tradicija manifestacije ne prekine. Dani roda će biti mnogo manjeg obima nego prethodnih godina iz  razloga što nismo imali vremena da prikupimo više sredstava. Ali čak i u ovom skromnijem obliku biće to lepa uspena najmlađim meštanima sela, jer je program ovogodišnje manifestacije najviše njima prilagođen“, rekla je Aleksandra Marovac Cucić iz UG „Taraške rode“.

POGLEDAJTE KOMPLETAN PROGRAM OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE:

Pred kraj školske godine u saradnji sa OŠ „Svetozar Marković Toza“ iz Taraša organizovan je on-lajn Pesnički višeboj. Najboljim autoruma biće uručeni prikladni pokloni. Najbolja dela iz kategorije viših i nižih razreda osvojiće po zlatno, srebrno i brozano Prvojevo pero.

Najbolji crteži će takođe osvojiti lepe poklon pakete Društva za zaštitu i proučvanje ptica Srbije.

Ono na čemu je akcenat ovogodišnje manifestacije stavljen je otvaranje Učionice na otvorenom koju je finansirala Euronatur fondacija, a čiju realizaciju vodi Udruženje građana “Taraške rode”.

„Zahvaljujući podršci OŠ “Svetozar Marković Toza” Elemir-Taraš, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, Gradu Zrenjaninu koji nam je ustupio javnu površinu i Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje nam je pružilo ornitološku podršku u prilici smo da obezbedimo kvalitetan informativno edukativni sadržaj u Učionici na otvorenom. Naši đaci, kao i turisti moći će da nauče nešto lepo o prirodi i živom svetu u Tarašu i oko njega. A do kraja jula biće u prilici da pročitaju i neke kulturno istorijske činjenice o Tarašu i njegovim znamenitostima. Sve u svemu – Učionica na otvorenom postaće višenamenski prostor jer će se osim u svrhu učionice koristiti i kao eko-info centar“, istakla je Aleksandra Marovac Cucić .