Na žitnom polju u naselju Mužlja, početak žetve obeležen je 38. jubilarnom manifestacijom „Žetelački dani„. Organizatori iz Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ iz Mužlje uz pomoć i podršku kompanije GOMEX postigli su cilj i verno prikazali nekadašnje žetvene običaje u ovom delu Banata.

 

Kao i ranije, takmičari iz cele Vojvodine (a ove godine i iz Mađarske i Rumunije) okupili su se još u prepodnevnim časovima ispred KUD „Petefi Šandor”, te su nakon bogatog folklornog programa na fijakerima i traktorima krenuli put žitnih polja u mužljanskim ritovima.

 

Žetelački dani su poznati i po bogatom i kaloričnom doručku koji se sastoji od kajmaka, slanine od mangulice, sira, šunke, domaćeg hleba, luka, paradajza, paprike, slanih i slatkih kolača, ali i domaćih vina i rakije, a verni negovatelji tradicije su posle obimnog doručka pripremili alat i prionuli na posao. Jedan od ciljeva manifestacije svakako je nastavak višedecenijske tradicije, iskazivanje zahvalnosti za hleb i što vernije prenošenje žetvenih običaja na buduća pokolenja…

Tokom celodnevnog događaja, veliki broj posetilaca pogledao je izložbu domaćih rukotvorina i svi su uživali u tradicionalnim mužljanskim vinima i gastronomskim specijalitetima.