Zrenjanin- Svim ljubiteljima operske muzike “Letnja operska škola” poklanja koncerte operske muzike na otvorenom u luksuznom ambijentu dvorca Kaštel Ečka u Ečkoj. Kompanija Gomex je pružila pomoć i podršku ovom projektu i poziva sve zainteresovane da svojim dolaskom uveličaju ove julske večeri. Svi programi su besplatni za posetioce.

Jubilarna peta “Letnja operska škola” će se održati od 12. do 22. jula 2021. godine. Ovogodišnja “Letnja operska škola” se odvija pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope u sklopu projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ što dovoljno govori o značaju ove vrste edukacije za razvoj operske umetnosti.

Kao uigran tim koji svake godine unapređuje rad “Letnje operske škole” i ove godine organizatori su se pobrinuli da unaprede rad, osmisle bogat sadržaj i dobru zabavu uz intenzivan rad. Eminentni predavači koji učestvuju u školi, svojim prisustvom i znanjem doprinose da “Letnja operska škola” pet godina zaredom, ulazi u rang sa evropskim i svetskim školama.

Za izvrsne uslove rada, udobnost, vrhunsku kuhinju i komfor u autentičnom ambijentu inspirisanom aristokratskom prošlošću pobrinuli su se partneri iz Kaštela. Dvorac „Kaštel“, građen je u engleskom stilu, u periodu od 1816. do 1820. godine i nalazi se na na 60 kilometara severno od Beograda i svega 7 km od Zrenjanina, u selu Ečka. Dvorac je podigla porodica Lazar, a na svečanom otvaranju 29. avgusta 1820. svirao je čuveni Franc List. Ambijent savršeno odgovara eleganciji i glamuru operske umetnosti.

Ovim projektom se pomaže mladim pevačima da upotpune svoja znanja, nauče da umetničko pevanje zahteva intelektualno učešće, eksperimentisanje, traganje, širenje granica, osvešćivanje instrumenta, vladanje sobom, permanentno usavršavanje…

Takođe se usmeravaju da na moderan i dinamičan način pristupaju profesiji insistirajući na kvalitetu i čuvajući tradicionalne vrednosti, da približavaju operu mladoj publici i pomažu razvoju operske publike istovremeno promovišući opersku umetnost.

Izdvojićemo “Veče muzike zrenjaninskih kompozitora” u izvođenju naših sugrađanki Ane Aleksić Šajrer (sopran) i Slađane Josić (klavir) koje će izvoditi solo pesme zaborvljenih zrenjaninskih kompozitora. U pitanju su Deže Žiroš Antalfi (čija se bista nalazi u aleji velikana u Zrenjaninu), Emil Petrović, kompozitor srpskog porekla koji je bio dopisni član Srpske akademije nauke i umetnosti i solo pesme Edmunda Mihajlovića koji je bio blizak prijatelj Franca Lista i koji je posećivao Veliki Bečkerek.

POGLEDAJTE KOMPLETAN PROGRAM:

image description