Zrenjanin- Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura posetio je danas Dobrovoljno vatrogasno društvo Zrenjanin i uručio 22 desktop računara, kao i 22 ručne radio stanice koje je Grad Zrenjanin obezbedio iz projekta „Zajedničko reagovanje u vanrednim situacijama“.

.

„Grad  Zrenjanin je jedan od prvih gradova koji je iskoristio zakonske mogućnosti i Dobrovoljna vatrogasna društva uvrstio u sistem zaštite i spasavanja. Na treritoriji našeg grada imamo 22 Dobrovoljna vatrogasna društva i uprkos ograničenim mogućnostima bili su veoma aktivni, a to pokazuje činjenica da su samo u 2020. godini imali 211 intervencija i ne zaboravite da smo nedavno imali pripomoć  i asistenciju kada je izbio požar u Banatskom Despotovcu, kao i na gašenju požara na Gradskoj deponiji. Ono što smo videli iz isklustva je da se oprema mora unaprediti. Danas smo uručili računare i opremu za komunikaciju, a to je prva faza projekta koje finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u iznosu 4,1 milion dinara uz učešće Grada Zrenjanina u iznosu od 1,1 milion dinara. U drugoj fazi treba da se nabavi vozilo koje će služiti za pravovremeno dejstvovanje tj unapređenje sistema zaštite kada je u pitanju naš grad“, rekao je gradonačelnik zrenjanina Simo Salapura.

Predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zrenjanin Dragan Ćapin zahvalio se gradonačelniku Zrenjanina na prepoznavanju potrebe da se pomogne Dobrovoljno vatrogasnim drušvima i da se podigne nivo bezbednosti kroz vrednu opremu.

„U Gradskom vatrogasnom savezu deluje 23 Dobrovoljna vatrogasna društva koja broje 352 pripadnika i činimo jedan od najvećih centara u Srbiji. Mi smo i ove godine profesionalcima uskakali u pomoć kada je bio požar na Mokroj gori. Iz Srednjobanatskog okruga otišlo je 25 vatrogasaca i nakog 48 časova požar je ugašen i vratili su se u naš grad. Naše jedinice  Dobrovoljnih vatrogasnih društava su operativne, svako naseljeno mesto  ima svoju jedinicu, svoj dom vatrogasnu opremu.  Ministarstvo unutrašnjih poslova ove godine  uložilo je preko  100 miliona dinara za sva Dobrovoljna vatrogasna društva na teritoriji cele Srbije i to je po društvu iznosilo od  500.000 do 750.000 dinara što je nama mnogo značilo“, rekao je Dragan Ćapin predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Zrenjanin.

On je istakao je da ima sve više požara na otvorenom i apelovao na građane da ne pale nisko rastinje na otvorenom, jer na taj način izlažu opasnosti ne samo sebe, već  i svoje susede i materijalna dobra.

 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva za realizaciju projekta „Klikom do zrenjaninskih vesti.“