Zrenjanin- Danas je u 69. godini života preminula Branka Jajić istaknuta novinarka i dobitnica brojnih nagrada i priznanja, od kojih se izdvaja Nagrada Grada Zrenjanina za doprinos kulturi i novinarstvu.

U listu „Zrenjanin“ je kao novinarka i urednica provela više od pola veka, pisala je o raznim temama i pratila je različite događaje, a svojim prepoznatljivim stilom i biranim rečima sve je to  pretakala u tekstove.

Pored novinarstva napisala je i zbirku priča „Podnebesje“ koju je nedavno izdala, kao i knjigu „Svetlosna izvorišta“   i  često kao voditelj  promovisala razne kulturne i zabavne manifestacije. 


Branka Jajić rođena je u Gračacu, u Hrvatskoj. Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ završila je u Zrenjaninu i maturirala na prirodno-matematičkom smeru u Drugoj zrenjaninskoj gimnaziji. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odseku za jugoslovensku i opštu književnost. Pohađala je prve postdiplomske interdisciplinarne studije komunikologije na Sveučilištu u Zagrebu, ali ju je rat sprečio da odbrani magistarsku tezu.
To je učinila na Tehničkom fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu sa temom „Ljudi koji su promenili svet – Nikola Tesla, Mihajlo Pupin, Mileva Marić, Anštajn i Milutin Milanković“, gde je započela doktorski rad posvećen korporativnoj društvenoj odgovornosti.


Branka Jajić novinarstvom je počela da se bavi još za vreme studija. Pisala je za „Večernje novosti“, Studio „B“, a potom i za „Zrenjanin“. Sarađivala je sa „Ilustrovanom politikom“, „Večernjim novostima“, Radio „Novostima“, Radio Beogradom, Radio Novim Sadom, 
Vojvođanskim magazinom“, „Panonskom zorom“, „Ulaznicom“, kao i sa lokalnim televizijskim stanicama KTV i „Santos“.

Redakcija portala ZRklik imala je više puta i čast i  priliku da sarađuje sa Brankom Jajić. Njen energičan  i mladalački stav na nas je ostavio utisak velikog borca i čoveka kojeg ćemo se rado sećati- Večna joj slava!

 

Vreme i mesto sahrane Branke Jajić biće naknadno saopšteni.

Izvor:List Zrenjanin