JKP “Čistoća i zelenilo” najavilo je početak realizacije projekta u delu Ulice Koče Kolarova, odnosno rekonstrukciju trotoara i drvoreda ispred najduže stambene zgrade u Zrenjaninu, poznate kao “Lesnina”.

Radovi obuhvataju uklanjanje bolesnih i nebezbednih stabala, sadnju novog drvoreda srebrnolisnog javora i kompletnu rekonstrukciju trotoara behaton pločama, u dužini od 200 metara.

To komunalno preduzeće izradilo je i prigodne panoe, na kojima je navedeno i vizuelno prikazano šta će se sve i kada raditi. U sredu, 9. marta, počinje uklanjanje postojećih stabala, čiji je biloški kapacitet narušen i koja predstavljaju opasnost po ljude i imovinu.

Nakon toga, uslediće radovi na rekonstrukciji dotrajalog i oštećenog trotoara, čiji je očekivani period završetka u aprilu mesecu. U toku jeseni predviđena je sadnja novog drvoreda srebrnolisnog javora, koji brzo raste, lako se obnavlja, traži puno sunca, a lako podnosi niske temperature.

 

Zgrada u Koče Kolarova, s kućnim brojevima od 60-68, poznatija kao “Lesnina”, predstavlja kuriozitet u gradu, jer se radi o najdužoj stambenoj zgradi u Zrenjaninu. Izgrađena je 1966. godine, dužine je 170, a širine 14,5 metara. Po izgradnji, u prizemlju i na četiri sprata imala je 173 stana, a danas su celom njenom dužinom poslovni i trgovinski prostori. Samim tim, trotoar ispred nje predstavlja izuzetno frekventno mesto i jednu od glavnih pešačkih komunikacija u okviru naselja “Dositej Obradović”, na teritoriji istoimene mesne zajednice.

Komentarišući početak radova i na ovoj lokaciji, gradonačelnik Simo Salapura istakao je da su i ovde radovi usmereni u dva, međusobno povezana pravca.
“Nastavljamo aktivnosti na ozelenjavanju grada, sadnji novih drvoreda i stvaranju lepših gradskih prostora, a uporedo s tim obnavljamo i trotoare, posebno one s najvećom pešačkom frekvencijom, kao što je to slučaj na Bagljašu ili ovde, kod “Lesnine”. Prolećni meseci u Zrenjaninu proteći će svakako u brojnim infrastrukturnim radovima i u gradu i u naseljenim mestima”, rekao je gradonačelnik.