Zrenjanin- Pokrajinska vlada je na sednici održanoj krajem juna ove godine donela rešenje da se Specijalnoj bolnici za plućne bolesti “Dr Vasa Savić” u Zrenjaninu usmeri 30 miliona dinara za adaptaciju i proširenje sistema medicinskih gasova za potrebe kontinuiranog i stabilnog snabdevanja kiseonikom.

Ovih dana u toj zdravstvenoj ustanovi počeli su radovi na rekonstrukciji kiseonične mreže, što je po rečima dr Branislava Martinova od izuzetne važnosti budući da je, kako je ukazao, kiseonična terapija sastavni deo ozbiljne terapije svih plućnih bolesnika.

– Ranije smo imali 26 kiseoničnih mesta koja su neposredno bila predviđena za ležeće pacijente, a sada dobijamo mnogo više. Mi imamo 73 mesta i na svako od tih mesta biće postavljen kiseonični komplet za davanje kiseonika pacijentu – kazao je dr Martinov.

Naveo je da to zahteva određene rekonstrukcije na postojećoj mreži, pre svega, novi kompresor koji je mnogo jači u odnosu na prethodni, novu instalaciju i nove priključke za kiseonik.
– To je ozbiljan posao, ali u perspektivi donosi veliki komfor, kako za pacijente, tako i za zaposlene – napomenuo je on.

Doktor Branislav Martinov je istakao i da je problem tehničke prirode sprovesti mrežu, naročito, u situaciji kada su pacijenti na lečenju u ovoj zdravstvenoj ustanovi, i kada se zahteva izuzetno pažljivo vođenje svih poslova.
– Nadamo se da će do kraja biti zadovoljni, pre svega pacijenti, ali i osbolje koje ovde radi – naveo je on i još jednom istakao da sada imaju 26, i još nekoliko kiseoničnih mesta koja nisu neposredno u upotrebi pacijenata, a da će ih po završetku radova biti ukupno 73 mesta.

– Pred nama je zaista obiman posao koji nismo imali godinama unazad. Imamo dobru volju izvođača da za dve, do dve i po nedelje, sve to bude završeno, očekujemo u tom intervalu i u tome ih podstičemo kako pacijenti ne bi trpeli, jer bi svaki prekid u davanju kiseonika predstavljao žestok problem za rad ove ustanove – rekao je još dr Martinov.

Inače, u Opštoj bolnici “Đorđe Joanović” Zrenjanin ima 63 kiseonička mesta za Kovid pacijente, obezbeđena snabdevanjem kiseonikom iz centralnog razvoda kiseonika, što je finansirala Pokrajina. Koriste se pomoću jednostrukih i dvostrukih protokomera, pri čemu je nabavku 45 protokomera obezbedila Pokrajina, a 15 Grad Zrenjanin. Protokomere je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura uručio direktoru Opšte bolnice, istakavši tada da, iako je Opšta bolnica “Đorđe Joanović” pod ingerencijom pokrajinske administracije, u njoj se leče i dobijaju zdravstvene usluge naši sugrađani i sigurno da je u interesu lokalne samouprave da doprinese kvalitetnijem radu bolnice. U dogovoru sa rukovodstvom bolnice, naveo je Salapura, grad je obezbedio opremu koja im je u tom trenutku bila najpotrebnija.

U toku pandemije je dobijen je još 31 reduktor kiseonika sa ovlaživačem za priključak na kiseoničku bocu, od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.