Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac posetili su danas osnovnu školu “Branko Radičević” u Čenti, gde je u dečjem vrtiću opremljen novi prostor i, po prvi put u ovom selu, otvorena jaslena uzrasna grupa. 

Vrtić u Čenti jedan je od 14 u naseljenim mestima na teritoriji grada Zrenjanina u kojima su otvorene ili će se otvoriti nove jaslene ili vrtićke grupe, u okviru mera populacione politike koje grad sprovodi u saradnji s Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju.

Kompletno opremljeni nova učionica, hol i sanitarni čvor u vrtiću pri školi u Čenti primili su danas desetak mališana najmlađeg uzrasta, od jedne do tri godine, o kojima brinu dve vaspitačice, a osim novoformirane grupe, gradonačelnik i zamenik obišli su i druge prostore i učionice u vrtiću.

– Mere populacione politike koje grad Zrenjanin sprovodi u poslednjih nekoliko godina dosta su unapređene i pomenuću samo da smo otvorili dva nova dečja vrtića u gradu i zahvaljujući tome nemamo liste čekanja za upis u našoj predškolskoj ustanovi. Kada su u pitanju naseljena mesta, radimo na tome da otvorimo nove vrtićke i jaslene grupe i u planu je otvaranje 14 takvih grupa. Danas smo u Čenti, gde je upisano ukupno 53 dece u jaslenoj, vrtićkoj i pripremno-predškolskoj grupi, a posebno smo zadovoljni što smo, po prvi put, otvorili jaslenu grupu koja broji 17 dece – istakao je gradonačelnik i dodao da sve to donosi roditeljima veliko olakšanje, kada se radi o čuvanju dece.

– Do sada su vodili decu čak i do Padinske Skele ili Opova, u susednim opštinama, sada to mogu učiniti u svom mestu i to je samo jedan u nizu poteza i mera koje generalno realizujemo na unapređenju obrazovanja. Izdvojili smo proteklih godina, a posebno ove godine, velika sredstva namenjena boljem funkcionisanju osnovnih škola, što u narednom periodu planiramo i za školu u Čenti. Konkretno, pričamo o poboljšanju sistema grejanja, jer se škola greje na mazut, a znamo da je u toku proces gasifikacije ovog naseljenog mesta i verujem da ćemo već od narednog polugodišta kotao na mazut zameniti plinskim kotlom – najavio je gradonačelnik investiciju u OŠ “Branko Radičević”.

Direktor OŠ “Branko Radičević” Zlatko Bulić kaže da je otvaranje nove grupe u vrtiću posebno značajno za zaposlene roditelje, koji su do sada bili primorani da decu uzrasta od jedne do tri godine vode u vrtiće pri opštini Opovo ili nekim beogradskim opštinama.

– Do sada su u našem vrtiću u školi funkcionisale srednja i pripremno-predškolska grupa, a sada smo rešenjem Pokrajinskog sekretarijata dobili odobrenje za uzrasne grupe kompletno od jedne godine sve do polaska u školu. Koristim priliku i da izrazim zahvalnost Gradu Zrenjaninu koji je imao sluha za rešavanje problema koji su se ovde pojavili, kao i svima koji su učestvovali u realizaciji ovog posla koji je, uz finansijska sredstva, iziskivao i vreme i značajno angažovanje – istakao je direktor Bulić.