Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura potpisao je u Ministarstvu za brigu o selu u Beogradu, u prisustvu predstavnika tog ministarstva, ugovore s novim korisnicima, u okviru učešća Grada Zrenjanina u Programu dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Republike Srbije za 2021. godinu. Na svečanosti su se okupili predstavnici 43 lokalne samouprave.

Porodicama s teritorije grada Zrenjanina pripala su bespovratna sredstva za kupovinu četiri kuće, u naseljenim mestima Elemir, Aradac, Perlez i Belo Blato. Programom je predviđena dodela sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života, a kuća može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

 

Prema Uredbi koju je donela Vlada Republike Srbije ove godine izdvojeno je 500 miliona dinara za ove namene, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara. Sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine. Stručne procene govore da na teritoriji Srbije ima čak 200.000 praznih kuća – 150.000 kuća čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća kojima se ne zna vlasnik.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je značaj ovih aktivnosti Vlade Srbije i Ministarstva za brigu o selu i rekao da je Grad Zrenjanin bezrezervno prihvatio učešće u programu dodele seoskih kuća jer se sreće s istim problemima prisutnim i u drugim delovima Srbije.
– Na našoj teritoriji su 22 naseljena mesta, u kojima ima dosta praznih kuća, adekvatnih za stanovanje. Učešćem u ovom programu Vlade Srbije dajemo podršku i doprinos oživljavanju naših sela, uz druge projekte koje sprovodimo, pre svega u okviru mera populacione politike, ali i na planu razvoja poljoprivrede i podsticaja koje izdvajamo, u saradnji s Pokrajinom i Republikom. Čestitam našim sugrađanima, mladim parovima i poljoprivrednicima, koji su stekli novi dom u seoskim sredinama, želim im srećno useljenje i proširenje porodica, čime bi na najbolji mogući način potvrdili značaj i opravdanost ove akcije – kazao je gradonačelnik na svečanosti u Palati “Srbija”.

 

 

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, koji je takođe stavio potpis na rešenja i ugovore sa korisnicima programa, danas zbog obaveza nije prisustvovao događaju, ali je najavio izdvajanje još većih sredstava za tu namenu u narednom periodu, uz konstataciju da su novi vlasnici kuća na selu zadovoljni, jer konačno imaju svoj krov nad glavom i mnogo planova za budućnost.