ZRENJANIN- Na lokaciji buduće kružne raskrsnice na trasi obilaznog puta oko grada u Prvomajskoj ulici juče su se okupili predstavnici svih relevantnih strana, s ciljem operativnog dogovora oko radova na usklađivanju ukrštanja obilaznice i trase visokonaponskog dalekovoda i konačnom završetku saobraćajnice između Mihajlovačkog i Temišvarskog puta.


Posao na usklađivanju trase dalekovoda na njegovom ukrštanju s obilaznicom poveren je preduzeću “Energotehnika Južna Bačka” iz Novog Sada, investitor je kompanija “Elektromreže Srbije” AD, a radove finansira Grad Zrenjanin, u čije su ime sastanku na terenu prisustvovali zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predstavnici Odeljenja za privredu i Odeljenja za imovinsko – pravne poslove i upravljanje imovinom Gradske uprave.

Na osnovu pripremljene i prezentovane tehničke dokumentacije, koja je juče predočena, neće se izvoditi dislociranje dalekovoda koji ometaju završetak radova, već će na po jednom dalekovodu od 110 kWi 220 kW biti izvedeni radovi na izgradnji novog stuba na mestu postojećeg, dok će na jednom dalekovodu od 110 kW biti izvedeni radovi na adaptaciji na trasi između tri stuba, čime će biti ispunjeni uslovi kojima se reguliše ova materija. Istovremeno sa radovima koje će izvoditi “Energotehnika Južna Bačka” krenuće i preostali radovi na izgradnji kružne rasksrnice i spajanju dovršenih segmenata puta, u dužini od 400 metara, koje izvodi JP “Putevi Srbije”. Ono što je takođe bitno, ishodovane su sve neophodne dozvole i saglasnosti i obezbeđena sredstva za radove.

S obzirom da se deo neophodne opreme za navedene radove nabavlja iz inostranstva, početak radova očekuje se u najskorije vreme, odmah po prispeću opreme i materijala. Učesnici današnjeg sastanka saglasili su se da će uložiti maksimalne napore i operativnost da se celokupan posao privede kraju i ovaj deo obilaznice pusti u saobraćaj. Njegovim stavljanjem u funkciju steći će se uslovi da se, praktično, najveći deo tranzitnog saobraćaja izmesti sa gradskih ulica.

U toku su i aktivnosti na pripremi projekta završne deonice obilaznice, između kružne raskrsnice na Temišvarskom drumu i industrijske zone “Jugoistok”. Urađena je eksproprijacija i obezbeđeni lokacijski uslovi, za trasu dužine 3,7 kilometara, na kojoj je predviđena gradnja kružne raskrsnice na Lazarevačkom drumu, nadvožnjaka preko železničke pruge Zrenjanin-Pančevo i propusta preko Aleksandrovačkog kanala.