Zrenjanin- Sinoć je u Kulturnom centru otvoren XII „Stripolis“ posvećen stripu, prezentujući aktuelnosti, novine i razvoj stripa u današnjem vremenu uz prateće sadržaje i retrospektivne osvrte na razvoj stripa u Srbiji. Festival je otvoren izložbom „Svet u oblacima – Francuska – Srbija: Zajednička istorija kroz strip“ koja je organizovana u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji.
Tim povodom izložbu je otvorio Stanislas Pjere, savetnik za kulturu Francuske ambasade i direktor Francuskog instituta u Srbiji. Na otvaranju je govorio Branko Đukić, urednik časopisa „Stripolis“ i autor projekta a u ime organizatora publici se obratio Goran Marinković direktor Kulturnog centra Zrenjanina.
Nakon otvaranja izložbe održan je cospley (predškolci maskirani u omiljene strip junake), publika je mogla da poseti berzu stripova pogleda i ručno rađene figurice istorijskih likova i strip junaka a kao završnica prve večeri održan je razgovor sa filmskim i video umetnikom Milošem Tomićem, gostom festivala.
„Stripolis“ traje do nedelje, 19. septembra. Večeras (subota, 18. 9.) u Kulturnom centru Zrenjanina od 20h održaće se razgovor sa Borisom Stanićem i Danilom Miloševim – Wostok(om) a nakon razgovora gosti će crtati za publiku.
U nedelju, poslednjeg dana festivala od 10 časova organizuju se projekcije animiranih i igranih filmova koji su rađeni po poznatim strip serijalima. Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanina, urednik časopisa „Stripolis“ koji se objavljuje u okviru izdavačke produkcije KCZR je mr Branko Đukić koji je ujedno i autor istoimenog projekta, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Grad Zrenjanin i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.